Komentara: 7
Pregleda: 2838

Pad proizvodnje - porast izvoza

13.01.2014. u 16:27h
Izvor: RTV Yueco
Privredna regiona severa Bačke i Potisja na kraju 2013. godine beleži pad fizičkog obima proizvodnje, ali i porast izvoza i spoljnotrgovinske razmene, ocenjeno je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica.
Pad proizvodnje - porast izvoza

Ovaj svojevrsni paradoks, prema oceni stručnjaka iz komore, posledica je prestruktuiranja privrede, koja je sada, bazirana na stranim investicijama, orijentisana izvozu, dok je pad obima proizvodnje posledica određenih okolnosti, pre svega suše iz 2012. godine koja je najviše posledica po prerađivačku industriju ostavila u godini za nama.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u protekloj godini ostvarila je rast od 6 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je privreda regiona severa Bačke i Potisja nešto slabija u odnosu na 2012. godinu. Ovo se može zahvaliti, pre svega, suši iz 2012. godine koja je svoje posledice preko prerađivačke industrije pokazivala tokom cele prošle godine, ali i činjenici da nekadašnji veliki sistemi, pogotovo u hemijskoj industriji, nemaju dobre rezultate.

I pored pada fizičkog obima proizvodnje, beleži se porast robne razmene s inostranstvom i izvoza. To govori da se provreda preorijentisala na izvoz, a da je plasman na domaćem tržištu dosta manji u odnosu na prethodni period. To se može zahvaliti činjenici da je od 2002. godine do danas u regionu severa Bačke i Potisja realizovano 48 investicija iz inostranstva. Tako je u prošloj godini ostvarena robna razmena s inostranstvom vredna milijardu i 365 miliona dolara, što je za skoro 15 odsto više u odnosu na 2012. godinu, dok je pokrivenost uvoza izvozom skoro 105 odsto, što znači da više izvozimo nego uvozimo.

Što se same komore tiče, u prošloj godini priređeno je više desetina seminara, stručnih skupova i edukacija posvećenih, kako novim zakonskim rešenjima, kako raspravama o samim zakonima, tako i usavršavanju samih privrednika, a neretko su sagovornici privrednika bili ministri Vlade Srbije. Takođe, nastupima u inostranstvu i do sada uspostavljenim kontaktima, kontinuirano su se vršile aktivnosti na povezivanju privrednika regiona sa potencijalnim partnerima u inostranstvu.

Komora sa svojim ovogodišnjim aktivnostima ovog tipa nastavlja već u četvrtak, kada će na Paliću, u saradnji sa IPC - Informativno Poslovni Centar Beograd organizovati Savetovanje na temu novina u poreskim i računovodstvenim i propisima koji se primenjuju u 2014. godini  i elektronske prijave, kao i aktuelnosti oko sastavljanja godišnjih finansijskih izveštaja i poreskog bilansa za 2013. godinu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2838
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.