Komentara: 0
Pregleda: 3228

Pоvećan obim posla Hitne pomoći u aprilu

03.05.2018. u 15:49h
Izvor: Subotica.com
U aprilu i tokom prvomajskih praznika lekarske ekipe Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja imale su povećan obim posla. Najčešći razlozi zbog kojih su se pacijenti javljali bile su kardiovaskularne i neurološke tegobe.
Pоvećan obim posla Hitne pomoći u aprilu

U kućnim uslovima Služba za hitnu medicinsku pomoć  intervenisala je 1000 puta, dok je u ambulanti obavljeno 1700 pregleda, što je 200 pregleda više u odnosu na prethodni mesec. Tehničari su obavili 800 transporta na specijalističke preglede i dali terapiju pacijentima u kućnim uslovima, kojima je to bilo neophodno. Tokom  prvomajskih praznika lekarske ekipe intervenisale su do 38 puta tokom 24 časa.

- Najčešće su se javljali pacijenti sa kardiovaskularnim  i neurološkim problemima, odnosno problemima sa krvnim pritiskom. U ambulanti je obavljeno preko 250 pregleda a različite su tegobe zbog kojih su se pacijenti javljali. Najčešće su to bili ubodi krpelja, lokalne alergijske reakcije, povrede u kućnim uslovima, kao i bolovi različite etiologije. Ekipe koje su dežurale na Paliću imale su po desetak intervencija po danu. Najviše je bilo pacijenata sa problemima kardiovaskularnog sistema, odnosno problemima sa krvnim pritiskom, kao i zbog akutno napitog stanja - rekla je dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja - Povećan broj terena se odnosi na povećanje broja pacijenata koji su se javljali zbog alergijskih reakcija, kako sistemskih, kao što je  astma i problema sa gušenjem, tako i onih koji su dolazili zbog bezazlenih promena na koži. Savetujemo pacijentima koji imaju lokalne promene na koži da se javljaju izabranom lekaru, tj. da ne dolaze u Službu hitne medicinske pomoći, jer tokom dana tamo nema lekara koji bi mogao da ih pregleda. Što se tiče krpelja, sugrađani već znaju da prilikom boravka u prirodi mogu da se zaštite adekvatnom garderobom ili korišćenjem sredstva koja odbijaju ove insekte.

Za razliku od prethodnih godina, kada se Dom zdravlja suočavao sa nedostatkom kadrova, sada ova ustanova ima dovoljan broj zaposlenih lekara i medicinskih sestara i tehničara. U Službi hitne medicinske pomoći zaposlena su 23 lekara, 32 tehničara i isto toliko vozača.

- Novim Kardovskim planom sva mesta su popunjena, imamo dovoljan broj lekara.  Imamo odlazak lekara u kontinuitetu, što mladih koji odlaze na specijalizaciju, tako ima i onih koji odlaze u inostranstvo. Međutim, omogućeno nam je da na određeno vreme primamo nove kardove, tako da su mesta popunjena - istakla je dr Budimski.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3228
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.