Komentara: 7
Pregleda: 4204

Ove godine zatečeno 270 lica angažovanih bez ugovora o radu

03.08.2018. u 15:40h
Izvor: RTV Yueco
U prvih šest meseci ove godine, 270 lica je zatečeno da rade na crno. Najveći broj radnika na crno je u oblasti građevinarstva, potom u ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi.
Ove godine zatečeno 270 lica angažovanih bez ugovora o radu

Odsek inspekcije rada Severnobačkog okruga je tokom prošle godine otkrio 415 radnika na crno. Sa ovim radnicima su poslodavci nakon toga zasnovali radni odnos. Do 30. juna ove godine, broj radnika zatečenih da rade na crno je 270. U inspektoratu rada ističu da je najveći broj radnika koji rade bez ugovora o radu u oblasti građevinarstva. Osim u građevini, veći broj radnika na crno inspektori rada zatiču u ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi.

Najveći broj lica koji su radili na crno je upravo u građevinarstvu, što ima za posledicu najveći broj povreda na radu, zbog čega je i posebna pažnja usmerena ka kontroli gradilišta, na kojima se vrlo često dešava da ljudi rade kao neregistrovani subjekti, odnosno da se angažuju lica koja nisu zaključila ugovor o radu, nisu prijavljena na obavezno socijalno osiguranje, niti su im dostavljena bilo kakva lična zaštitna sredstva - kaže Božo Ivković, šef Odseka inspekcije rada Severnobačkog upravnog okruga.

Zakon o radu u članu 273. predviđa kazne za preduzetnike i pravna lica koja ne zaključe ugovor o radu sa angažovanim radnicima. Za preduzetnike je novčana kazna u iznosu od 300 do 500 hiljada dinara, a za pravna lica od 600 hiljada do 2 miliona dinara, a prekršajno odgovara i odgovorno lice.

- Želim da napomenem da imamo nultu toleranciju za rad na crno i neregistrovane subjekte, odnosno kada utvrdimo da neko obavlja delatnost bez upisa u opšti odnosno posebni registar. Ovom prilikom apelujem na poslodavce da inspektori rada rade sedam dana nedeljno 365 dana u godini - napominje Ivković.

U Odseku inspekcije rada Severnobačkog upravnog okruga ističu da su česte i noćne i vikend akcije kontrole kako bi se suzbio rad na crno.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4204
Povezane teme

rad na crno

inspekcija

inspekcija rada

božo ivković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.