Komentara: 1
Pregleda: 6446
Foto

Otvoreno prvenstvo Srbije u šahu

23.08.2019. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
Prvenstvo Srbije u šahu za muškarce i žene svečano je otvoreno juče u hotelu "Patria", gde će se svakoga dana od 16 časova održavati mečevi do 1. septembra. Šampionat je ove godine okupio najbolje muške i ženske sastave, a učestvuje više od 70 takmičara iz 12 klubova.
Otvoreno prvenstvo Srbije u šahu

Povlačenjem prvog poteza na šahovskoj tabli u meču između domaćina Nikole Sedlaka iz Šahovskog kluba "Spartak" i Sergeja Rublevski iz Šahovskog kluba "Sloven" iz Rume, gradonačelnik Bogdan Laban ozvaničio je početak Prve muške lige Srbije. Osim što je takmičarima poželeo mnogo uspeha, gradonačelnik se zahvalio Šahovskom savezu Srbije što je Subotici ukazao poverenje i prepustio organizaciju šampionata.

- Jako nam je drago što je Subotica po četvti put domaćin šampionata, što znači da smo dobri domaćini. Ovime je i naša proslava Dana grada, koji obeležavamo 1. septembra, dodatno uveličana i pozivam sve takmičare da nakon svojih mečeva budu deo manifestacije i programa koji će se u narednim danima odvijati u Subotici i da odavde ponesu samo lepe utiske - rekao je Laban.

U meču Prve ženske lige Srbije, prvi potez je povukao Saša Adamović, potpredsednik Šahovskog saveza Srbije, koji je takmičarkama poželeo da u "najelitnijem ekipnom takmičenju biju dobre bitke, a da, kao i uvek, pobede oni najbolji i najsrećniji".

Otvoreno prvenstvo Srbije u šahu

Na početku svečanosti, Šahovskom klubu "Rad" iz Beograda uručena je Zlatna plaketa za 25 godina neprekidnog učešća u Prvoj ženskoj ligi Srbije. Plaketu je predsedniku kluba, uručio Ivan Sedlak, sportski direktor Šahovskog kluba "Spartak".

- Biti ovoliko uporan i prisutan, koga ništa ne može da spreči, niti da u njegovoj iskrenoj želji obezvredi, jeste velika čast za celu šahovsku organizaciju i ženski šah, a mislim da je ovo dobar primer u sadašnjosti i za budućnost. Želim da se još mnogo godina takmiče u Prvoj ligi Srbije, a moja želja je da ove godine, u znak jubileja, budu prvi - istakao je Sedlak.

Otvoreno prvenstvo Srbije u šahu

Miloš Jovičić, predsednik Šahovskog kluba "Rad", zahvalio se na plaketi i podsetio sve prisutne kako je Prva liga Srbije formirana pre 25 godina.

- Pošto među učesnicima ima i onih koji nisu bili rođeni kada je započelo ovo takmičenje, moram vas podsetiti da je to bilo u junu 1995. godine u Bečićima, gde je održano takmičenje sa više od 2.000 učesnika. Tada su učestvovale 42 ženske ekipe, od kojih su 12 postale članivi Prve savezne lige. "Rad" je na tom takmičenju osvojio treće mesto, isto kao i na prvom takmičenju Prve ženske lige u Tivtu u avgustu 1995. godine i ja bih želeo da se želja mog dobrog i starog prijatelja Sedlaka ispuni i da "Rad" ove godine bude prvi - poručio je Jovičić.

Pored Nikole Sedlaka, Šahovski klub "Spartak" na šampionatu predstavljaće velemajstori Ferenc Berkeš i Dušan Popović, internacionalni majstori Novak Čabarkapa, Vladimir Luković i Raško Bošković, fide majstor Vuk Žegarac i polaznik Spartakove škole šaha, majstorski kandidat, Nikola Skenderović.

Otvoreno prvenstvo Srbije u šahu

Otvoreno prvenstvo Srbije u šahu

Za sve ljubitelje šaha, organizator je obezbedio prenos određenog broja partija preko interneta, kako bi iz komfora svog doma mogli da prate odabrane mečeve. Poslednjeg dana turnira, 1. septembra, održaće se poslednje kolo, a pre svečanog zatvaranje biće upriličena dodela priznanja i medalja.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu Otvaranje Prvenstva Srbije u šahu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6446
Povezane teme

prvenstvo u šahu

šah klub Spartak

bogdan laban

šahovski turnir

šahovski klub spartak

ivan sedlak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.