Komentara: 7
Pregleda: 5194
Foto

Otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike

17.01.2018. u 14:46h
Izvor: Subotica.com
Sneg, ledena kiša i nekoliko dana s niskom temperaturom, uslovili su početak rada privremenog Prihvatilišta za beskućnike. Od danas, pa sve dok bude potrajao hladan period, na smeštaj i tople obroke moći će da računaju oni sugrađani koji nemaju krov nad glavom.
Otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike

Na osnovu zajedničke procene Grada Subotice, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Karitasa, stekli su se vremenski uslovi da se ove godine otvori privremeno Prihvatilište za beskućnike.

- U prethodnom perodu, početkom godine, više su bili prolećni dani nego zimske temperature. Sada je vreme promenljivo, ali smo došli do zaključka da ipak otvorimo Prihvatilište za naredni period. Prihvatilište će korisnicima biti na raspolaganju 24 časa, a o njima će se u dve smene brinuti volonteri Crvenog krsta i Karitasa - rekao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, dodajući da je tokom prošle godine usluge Prihvatilišta koristilo ukupno 32 sugrađana, te da se takav broj očekuje i tokom ove godine.

Otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike

Korisnici će u Prihvatilište dolaziti prema uputu Centra za socijalni rad, čija će stručna služba obilaziti štićenike. Prema rečima Miroslave Bagavac, direktorke Centra za socijalni rad, potrebe korisnika za ovom uslugom procenjuju se pojedinačno, te da su njom najčešće obuhvaćeni korisnici od 20 do 65 godina starosti.

- Klasičnih beskućnika u Subotici nema, uglavnom svaki stanovnik ima adresu stanovanja, ako ništa drugo, bar adresu Centra za socijalni rad. Najčešće su u pitanju prolaznici sa drugih teritorija ili ljudi koji trenutno ne mogu da se snađu, te dok im se kroz procenu i proceduru u Centru ne nađe neki drugi vid zaštite, mogu da koriste ovu uslugu Prihvatilišta - objasnila je Bagavac.

Otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike

Kao i prethodnih godina, Crveni krst Subotica je obezbedio kompletnu logističku opremu za Prihvatilište, odnosno 25 kreveta sa čistom posteljinom, garderobu i veš za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje lične i kolektivne higijene.

- Pripremamo i tri odbroka dnevno u Narodnoj kuhinji, koji će biti distribuirani i podeljeni korisnicima u Prihvatilištu. Osim toga, korisnicima će stalno biti na raspolaganju topli napici, eventualno voće. Planiramo da organizujemo, u saradnji sa Domom zdravlja, i lekarske preglede za njih. Naši volonteri i zaposleni će u periodu od 7 do 15 časova biti dežurni, kako bi se vodilo računa o tome da se korisnici pridržavaju kućnog reda Prihvatilišta - istakao je Siniša Trajković, ispred Crvenog krsta Subotica.

Za rad Prihvatilišta, ove godine je iz budžeta Grada Subotice izdvojeno 407 hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike Otvaranje privremenog Prihvatilišta za beskućnike
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5194
Povezane teme

crveni krst

centar za socijalni rad

prihvatilište subotica

prihvatilište za beskućnike

ilija đukanović

miroslava bagavac

crveni krst subotica

dr siniša trajković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.