• Pregleda: 5200

Otvoreno prihvatilište za migrante u Kanjiži

U Kanjiži je otvoreno novo privremeno prihvatilište za migrante. Više od 400 migranata koji su boravili u parku u centru tog mesta, preseljeno je u novo odmorište, trenutnog kapaciteta 500 ljudi. Za nekoliko dana, uz pomoć Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji, biće osposobljeno za prihvat oko hiljadu migranata.
Foto: RTS
Otvoreno prihvatilište za migrante u Kanjiži

Neuobičajena slika kanjiškog centra, park prazan i očišćen. Opština Kanjiža je migrantima obezbedila novo privremeno boravište na prostoru vašarišta van centra grada.

"Ovde će dobiti mnogo bolje uslove nego u našem centru. Imaju vaj - faj, imaju šatore, zdravstvenu zaštitu, Crveni krst je stalno tu, imaju mogućnost i za kupovinu hrane, autobusi dolaze tu, imaju taksi, prevodioce i kompletnu opremu oko sebe", kaže Robert Lacko, predsednik Skupštine grada Kanjiža.

Zadovoljni su i građani.

"Lepše je sada, svakako, a videćemo kako će biti dalje. Oni nikoga nisu dirali, ali su ostavljali smeće. To što nisu u centru je dobro, jer, biću iskren, remeti naš mir", kaže jedan građanin.

Broj migranata u Kanjiži se ne smanjuje. U Opštini kažu da svakodnevno stižu autobusima iz Preševa, Beograda i Subotice, a da za brigu o izbeglicama nisu nadležni.

- "Sve što je urađeno do sada, u vezi sa održavanjem reda i čistoće, uradili smo iz sopstvenih sredstava na štetu našeg budžeta. Moram da naglasim da lokalna samouprava za rešavanje ovog problema nema ovlašćenja, finansijskih sredstava, radne snage, niti je predvidela u budžetu ova sredstva", kaže Mihalj Bimbo, predsednik Opštine Kanjiža.

U kanjiškoj lokalnoj samoupravi kažu da više sami ne mogu da se nose sa problemima koje izazivaju migranti. Zbog toga traže hitnu pomoć nadležnih pokrajinskih i republičkih organa.

Izvor: RTS

povezane teme

13
Pera Odgovori
Uskoro ce morati da ih prebace u Banju Kanjizu,kada se broj poveca sa 1000 na 100000:-)
ffilozoff Odgovori
Premijer je danas izjavio da Kanjiza nije problem,da cak cveta posao u centru Kanjize. Beograd ima vise azilanata,i to je reko... Znaci da nije obavesten,ili NE shvata da moze doci do problema?? Vocnjaci su nam puni izmeta,kesa,smeca...napolju plus 40...RAZMISLJA neko o tome??/ I naplatiti boravisnu gradsku taksu... Jedu i cupaju voce i vocke,pa posle obave nuzdu...Zalim te ljude,ALI ko misli o nasoj sirotinji?? Nama salju plenitelje...
maslacak Odgovori
ovo vec lici na humaniji odnos prema migrantima ali se postavlja pitanje dokle oni misli da tu logoruju i zive na racun srbije?kada je srbija bila pod sankcijama niko nam nije nista pomagao snalazili smo se za hranu i benzin u svojo reziji .
mile Odgovori
Ako ima za njih, dajte otvorite prihvatilista za nase beskucnike, podelite im prazne kucne, pokazite kakve ste patriote.
nikica Odgovori
Zahvalnost migranata na pomoći Srbije u organizovanju tranzitnog" turizma" je srazmerna ogorčenju ,pre svega susedne Mađarske,i cele Evrope zbog slobodnog kretanja migranata na teritoriji Srbije.
Talas migracija će trajati još dugo ali će Evropa uskoro početi sa vraćanjem migranata putem kojim su došli a kako mnogi u matičnu zemlju ne mogu, ili ne smeju, logično je da ostanu u zemlji koja im je najviše pomogla na dotadašnjoj" turneji"-Srbiji.
Svakako se može razumeti pomoć ljudima u nevolji ali treba razumeti i to da će vam komšija ono što ste mu tokom noći prebacili preko ograde sledeće noći vratiti nazad.

-Is this London,Pakistan,or India -youtube
-Felfegyvereztek a gazdak a hatar tuloldalan
-London Holy Turf War
tetka Odgovori
Evo prilike za zaposlenje - organizacija LEKARI BEZ GRANICA traži radnu snagu /vozača, psihologa, prevodioca za arapski jezik, med.sestre, lekara/. Da nije" naše braće emigranata" ovi kadrovi ne bi imali prilike da se zaposle.
EU Odgovori
Pa ako ulaze iz Makedonije a u Makedoniju iz Grcke koja je u EU - treba ih vracati u EU.
Ili neka ih posalju onima koji su i pravili sve te ratove na bliskom istoku i u Siriji.
Sojic Odgovori
Još malo pa će dobiti hotel sa 5 zvezdica!
bona fide Odgovori
Trazite od Orbana malo zice da i to ogradite.
uvek u pravu Odgovori
Biće ovih sve više i više iako se o tome u sredstvima informisanja ne govori. Naši vladari imaju čudnu moć da nas ubede da uopšte nema problema šta god da se oko nas dešava. Ni razne epidemije, azilanti, vremenske i druge nepogode prirodne katastrofe i dr. nam po njihovim rečima ne mogu ništa. Majstori su da hipnotišu ovaj više puta prevareni narod i još im uspeva. Nekad smo se zvali Srbija i Crna Gora a sad ćemo Srbija i Crna Sirija.
sale Odgovori
Na slikama vidim samo muskarcine , a gde su im zene i deca?
aleksandar Odgovori
Vucicu..... znas ti sta si ;)
Daddy Odgovori
Ju sto mi zao ti silni zena, dece i staraca na slikama.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.