Komentara: 13
Pregleda: 5255

Otvoreno prihvatilište za migrante u Kanjiži

13.08.2015. u 10:01h
Izvor: RTS
U Kanjiži je otvoreno novo privremeno prihvatilište za migrante. Više od 400 migranata koji su boravili u parku u centru tog mesta, preseljeno je u novo odmorište, trenutnog kapaciteta 500 ljudi. Za nekoliko dana, uz pomoć Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji, biće osposobljeno za prihvat oko hiljadu migranata.
Otvoreno prihvatilište za migrante u Kanjiži

Neuobičajena slika kanjiškog centra, park prazan i očišćen. Opština Kanjiža je migrantima obezbedila novo privremeno boravište na prostoru vašarišta van centra grada.

"Ovde će dobiti mnogo bolje uslove nego u našem centru. Imaju vaj - faj, imaju šatore, zdravstvenu zaštitu, Crveni krst je stalno tu, imaju mogućnost i za kupovinu hrane, autobusi dolaze tu, imaju taksi, prevodioce i kompletnu opremu oko sebe", kaže Robert Lacko, predsednik Skupštine grada Kanjiža.

Zadovoljni su i građani.

"Lepše je sada, svakako, a videćemo kako će biti dalje. Oni nikoga nisu dirali, ali su ostavljali smeće. To što nisu u centru je dobro, jer, biću iskren, remeti naš mir", kaže jedan građanin.

Broj migranata u Kanjiži se ne smanjuje. U Opštini kažu da svakodnevno stižu autobusima iz Preševa, Beograda i Subotice, a da za brigu o izbeglicama nisu nadležni.

- "Sve što je urađeno do sada, u vezi sa održavanjem reda i čistoće, uradili smo iz sopstvenih sredstava na štetu našeg budžeta. Moram da naglasim da lokalna samouprava za rešavanje ovog problema nema ovlašćenja, finansijskih sredstava, radne snage, niti je predvidela u budžetu ova sredstva", kaže Mihalj Bimbo, predsednik Opštine Kanjiža.

U kanjiškoj lokalnoj samoupravi kažu da više sami ne mogu da se nose sa problemima koje izazivaju migranti. Zbog toga traže hitnu pomoć nadležnih pokrajinskih i republičkih organa.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5255
Povezana vest
Povezane teme
migranti kanjiža ilegalni migranti prihvatni centar
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.