Komentara: 52
Pregleda: 9515

Otvoreno pismo gradonačelniku Subotice na temu rešavanje problema napuštenih pasa

19.03.2014. u 15:45h
Izvor: Subotica.com
Udruženje Anima iz Subotice je u vezi vesti da se otvara gradsko prihvatilište "Ganjo Šor" u Subotici, poslalo otvoreno pismo gradonačelniku, a koje prenosimo u celosti.
Otvoreno pismo gradonačelniku Subotice na temu rešavanje problema napuštenih pasa

Iz medija smo se informisali, da se uskoro ponovo otvara gradsko prihvatilište za pse i mačke “Ganjo šor”. Istorija i dosadašnji rad navedenog prihvatilišta su nam svima dobro poznati. Metode koje su se u Subotici do sada koristile za rešavanje problema napuštenih pasa su nehumane i u savremenim zemljama već odavno prevaziđene, kao potpuno neuspešne. Zato ovom prilikom apelujemo na Vas, da i Vi date svoj doprinos jednom modernom, u naprednijem svetu već oprobanim, uspešnom rešavanju sličnih problema.

Azili i prihvatilišta nisu i ne smeju biti rešenje. Potpuno je nemoguće napraviti prihvatilište sa dovoljnim kapacitetom za smeštaj napuštenih pasa sa ulica našeg grada. Azili kao način rešavanja problema napuštenih pasa se primenjuju već decenijama širom Srbije. Ova metoda, kao najskuplja, se pokazala kao potpuno neuspešna. U proteklom periodu primetili smo da je na stotine domaćinstava u Subotici problem neželjenih štenaca od svojih kuja rešavalo tako što je štence predavalo gradskom prihvatilištu “Ganjo šor”. Na taj način gradska uprava je direktno podržavala neodgovorno vlasništvo. Od momenta zabrane rada gradskog prihvatilišta takve porodice su se javljale aktivistima našeg udruženja sa zahtevom za besplatnu sterilizaciju. Kuje smo sterilisali i problem je trajno i humano rešen. Gradsko prihvatilište je sve ove godine pružalo mogućnost građanima da predaju svog neželjenog ljubimca, nije bilo programa besplatne sterilizacije, čipovanja i vakcinisanja, niti sankcionisanja neodgovornog vlasništva. Na taj način problem napuštenih pasa nikada neće biti rešen, čak naprotiv, problem će biti veći iz godine u godinu. Aktivisti našeg udruženja su tokom 2013. godine udomile više od 150 pasa sa ulica našeg grada, svi su sterilisani, čipovani i vakcinisani. U skladu sa našim mogućnostima sporovodili smo i program “uhvati – steriliši - pusti”. Sproveli smo ovaj program na oglednoj mikro sredini u Vikend naselju Palić, gde, kako nam je svima dobro poznato, naši sugrađani izbacuju neželjene ljubimce. Projekat se pokazao kao izuzetno uspešan. Bili smo u stalnom kontaktu sa sugrađanima koji su stalno nastanjeni u Vikend naselju. Oni su nam pružali podatke o populaciji napuštenih pasa, mi smo izlazili, hvatali ih, sterilisali i udomljavali.

Apelujemo na Vašu humanost i odgovornost prema novcu poreskih obveznika. Sa daleko manjim sredstvima i zajedničkim radom možemo upotpuniti lepu sliku našeg grada. Subotica može postati primer celoj Srbiji i regionu za uspešno rešavanje ovog problema. Neophodno je da se sprovede program masovne sterilizacije napuštenih i vlasničkih pasa uz mikročipovanje, reudomljavanje, edukaciju građana i kažnjavanje neodgovornog vlasništva. Naši aktivisti već dve godine sprovode program edukacije dece školskog i predškolskog uzrasta na temu odgovornog vlasništva.

Predlažemo da zajedno sprovedemo program masovne sterilizacije. Naše udruženje bi našlo inostrane partnere za finansiranje programa sterilizacije koji bismo mi mogli i da sprovodimo u celosti, od hvatanja, smeštaja, odvoženja kod veterinara, oporavka, vraćanja na ulicu ili udomljavanja. Potrebno je da gradska uprava obezbedi sredstva za vakcinisanje, mikročipovanje, odnosno označavanje ovakvih pasa pre vraćanja. Istovremeno je potrebno da se sprovodi i kažnjavanje neodgovornog vlasništva, a naši aktivisti bi paralelno sprovodili program edukacije. Na ovaj način su sve razvijene evropske zemlje rešile problem napuštenih pasa.

Nadamo se budućoj saradnji i zajedničkom radu na slici bolje, lepše i humanije Subotice koja će postati uzor drugim gradovima Srbije za rešavanje problema napuštenih pasa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 52
Pregleda: 9515

Povezana vest

Povezane teme

prihvatilište za pse

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.