Komentara: 47
Pregleda: 14465

Otvoreno pismo Danijele Andrašić

11.11.2014. u 15:26h
Izvor: Subotica.com
Povodom situacije i problema koji su ovih dana prezentovani subotičkoj javnosti, a tiču se OiSS "Žarko Zrenjanin", našoj redakciji se obratila Danijela Andrašić, bivši nastavnik u Dnevnom boravku za umereno i teže ometena lica u razvoju iznad 18 godina pri OiSS “Žarko Zrenjanin” u Subotici, čije pismo u nastavku prenosimo.
Otvoreno pismo Danijele Andrašić

Poštovani sugrađani, evo nekoliko reči o mom profesionalnom NEiskustvu, NEstručnosti i profesionalnoj karijeri.

NEiskustvo:
14 godina sam radila na poslovima medicinske sestre-vaspitač u Dečijem domu “Kolevka” u Subotici. 13 godina radim u OISS ”Žarko Zrenjanin”, od toga godinu dana kao nastavnik u produženom boravku i 12 godina u Dnevnom boravku za lica iznad 18 godina. Smatram da sam u toku svoje 27-o godišnje karijere imala zaista veliku sreću i retku priliku da pratim rast i razvoj i steknem uvid u sve životne promene osoba sa invaliditetom od najranijeg uzrasta do zrelog doba.

NEstručnost:
Od 2005 do 2012. godine svake godine prisustvovala sam Danima defektologa Srbije, a za neupućene to je stručno-naučni seminar sa međunarodnim učešćem u organizaciji Društva defektologa Srbije i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, gde sam izlagala i svoje radove. a na temu:

  • U januaru 2006. hodine na temu: Iskustvo u radu sa umereno i teže mentalno razvijenim licima “Vežbanje kreativnosti” (rad publikovan u Zborniku rezimea)
  • 2007. godine rad na temu: “Socijalna inicijativa-podrška, stimulus za razvoj osoba sa LangdonDaun sindromom (Down-Sy prikaz slučaja), rad publikovan u Zborniku rezimea.
  • 2008. godine Dane defektologa otvorio je moj autorski film “ European Song Festval - Portugal 2007 “, a na istom skupu imala sam i poster-prezentaciju

Obzirom da bi potrajalo da nabrojim sve stručne seminare, javne tribine I okrugle stolove na kojima sam učestvovala, a za koje imam i sertifikate, sve ove činjenice su proverljive i nalaze se u mom radnom dosijeu škole u kojoj sam zaposlena i trenutno su mi nedostupni.

2014. godine, moj projekat pod nazivom “Ekološko-edukativni kamp za osobe sa invaliditetom-socijalno zapošljavanje” ušao je u jedina 4 iz Srbije i predstavljao nas na Međunarodnoj edukaciji održanoj u 3 ciklusa u februaru u Beogradu, u maju u Zagrebu sa posetom socijalnim preduzećima u Austriji i u junu mesecu u Sarajevu. Projekat je realizovan u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Subotice I Srbije.

Karijera:

  • od 10-14. novembra 2007. godine učešće vokalne grupe Škole “Žarko Zrenjanin” na Eurosongu i osvojeno drugo mesto. Odlasku je prethodila pobeda na nacionalnom takmičenju u Beogradu. Na ovom prestižnom festivalu predstavljali smo ne samo, naš grad već i našu zemlju.
  • 13-16. maja 2008. godine – učešće na Interkulturalnom festivalu osoba sa invaliditetom u Pečuju u Mađarskoj
  • 22-27. oktobra 2008. godine u Hagu u Holandiji - učešće na Svetskom susretu mladih
  • 15. novembra 2008. održana je Prva izložba slika mladića sa Langdon Daunovim sindromom uz nesebičnu pomoć njegove porodice i postali su tradicija naseg grada
  • 16-30. juna 2010. godine učešće na Međunarodnom festivalu autentičnog folklora Primorsko 2010 – Bugarska, na kome smo nastupali kao jedini učesnici sa invaliditetom
  • 2009. i 2010. godine napisala sam dve inkluzivne predstave “Šašave bajke” i “12 čarobnjaka” koje su izvedene uz veliku pomoć učenika Srednje medicinske skole i Gimnazije “Svetozar Marković” iz Subotice

Autor sam 4 dokumentarna kratkometražna filma:

  • 22-26. septembra 2010. godine na Međunarodnom filmskom festivalu “ Uhvati sa mnom ovaj dan” za film “ Boje moga srca” nagrađena sam nagradom za film sa najboljom porukom.
  • 15-17. novembra 2010 godine u Sava centru u Beogradu u okviru “ Green Screen Festa” prikazan je moj autorski film “Deca ravnice”.
  • 22-26. septembra 2011. godine pomenuti festival “Uhvati sa mnom ovaj dan” otvorila je izložba slika i program korisnika Dnevnog boravka
  • 3-5. juna 2011. godine na Internacionalnom filmskom festivalu “Bosi Fest” u Beogradu, prikazana su moja dva autorska filma.
  • U januaru 2011. godine na Mokroj gori u okviru filmskog festival “Kustendorf” u revijalnom delu prikazan je moj film “ Deca Ravnice”.
  • 17-22. decembra 2011. godine na Svetskom susretu mladih u Budimpešti (Mađarska), nastupali smo kao jedini učesnici sa smetnjama.

U februaru 2012. godine prošli smo strogu selekciju za učešće na Svestskom folklornom festival “Ramada” u Jordanu na koji nismo otišli jer nismo prikupili dovoljno finansijskih sredstava.

2012. godine na Međunarodnom dramskom susretu osoba sa invaliditetom po mom autorskom tekstu “Ljubav u 3 čina” korisnik iz Dnevnog boravka je nagrađen za najbolju mušku ulogu, a predstava je dobila nagradu za inovaciju u scenskom izrazu.

2013. petoro korisnika iz Dnevnog boravka ušlo je u najuži izbor takmičenja “Ja imam talenat” u različitim kategorijama u organizaciji Finske ambasade

Izvinjavam se mojim korisnicima i njihovim roditeljima ukoliko sam, u nedostatku vremena i prostora, nekog izostavila. Izvinjavam se svim svojim kolegama, prijateljima, poznanicima, svim ljudima velikog srca bez čije pomoći bi sve ovo gore navedeno bilo nemoguće, na obmani, na mom neiskustvu, nestručnosti i nedostatku filigranskog talenta!

U Subotici, 11.11.2014. godine

Danijela Andrašić
Apsolvent Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, sa nepoloženim jednim ispitom. A možda sam ja taj jedan ispit davno položila!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 47
Pregleda: 14465

Povezane vesti

Povezane teme

OiSS Žarko Zrenjanin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.