• Pregleda: 13342

Otvoreno pismo Danijele Andrašić

Povodom situacije i problema koji su ovih dana prezentovani subotičkoj javnosti, a tiču se OiSS "Žarko Zrenjanin", našoj redakciji se obratila Danijela Andrašić, bivši nastavnik u Dnevnom boravku za umereno i teže ometena lica u razvoju iznad 18 godina pri OiSS “Žarko Zrenjanin” u Subotici, čije pismo u nastavku prenosimo.
Otvoreno pismo Danijele Andrašić

Poštovani sugrađani, evo nekoliko reči o mom profesionalnom NEiskustvu, NEstručnosti i profesionalnoj karijeri.

NEiskustvo:
14 godina sam radila na poslovima medicinske sestre-vaspitač u Dečijem domu “Kolevka” u Subotici. 13 godina radim u OISS ”Žarko Zrenjanin”, od toga godinu dana kao nastavnik u produženom boravku i 12 godina u Dnevnom boravku za lica iznad 18 godina. Smatram da sam u toku svoje 27-o godišnje karijere imala zaista veliku sreću i retku priliku da pratim rast i razvoj i steknem uvid u sve životne promene osoba sa invaliditetom od najranijeg uzrasta do zrelog doba.

NEstručnost:
Od 2005 do 2012. godine svake godine prisustvovala sam Danima defektologa Srbije, a za neupućene to je stručno-naučni seminar sa međunarodnim učešćem u organizaciji Društva defektologa Srbije i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, gde sam izlagala i svoje radove. a na temu:

 • U januaru 2006. hodine na temu: Iskustvo u radu sa umereno i teže mentalno razvijenim licima “Vežbanje kreativnosti” (rad publikovan u Zborniku rezimea)
 • 2007. godine rad na temu: “Socijalna inicijativa-podrška, stimulus za razvoj osoba sa LangdonDaun sindromom (Down-Sy prikaz slučaja), rad publikovan u Zborniku rezimea.
 • 2008. godine Dane defektologa otvorio je moj autorski film “ European Song Festval - Portugal 2007 “, a na istom skupu imala sam i poster-prezentaciju

Obzirom da bi potrajalo da nabrojim sve stručne seminare, javne tribine I okrugle stolove na kojima sam učestvovala, a za koje imam i sertifikate, sve ove činjenice su proverljive i nalaze se u mom radnom dosijeu škole u kojoj sam zaposlena i trenutno su mi nedostupni.

2014. godine, moj projekat pod nazivom “Ekološko-edukativni kamp za osobe sa invaliditetom-socijalno zapošljavanje” ušao je u jedina 4 iz Srbije i predstavljao nas na Međunarodnoj edukaciji održanoj u 3 ciklusa u februaru u Beogradu, u maju u Zagrebu sa posetom socijalnim preduzećima u Austriji i u junu mesecu u Sarajevu. Projekat je realizovan u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Subotice I Srbije.

Karijera:

 • od 10-14. novembra 2007. godine učešće vokalne grupe Škole “Žarko Zrenjanin” na Eurosongu i osvojeno drugo mesto. Odlasku je prethodila pobeda na nacionalnom takmičenju u Beogradu. Na ovom prestižnom festivalu predstavljali smo ne samo, naš grad već i našu zemlju.
 • 13-16. maja 2008. godine – učešće na Interkulturalnom festivalu osoba sa invaliditetom u Pečuju u Mađarskoj
 • 22-27. oktobra 2008. godine u Hagu u Holandiji - učešće na Svetskom susretu mladih
 • 15. novembra 2008. održana je Prva izložba slika mladića sa Langdon Daunovim sindromom uz nesebičnu pomoć njegove porodice i postali su tradicija naseg grada
 • 16-30. juna 2010. godine učešće na Međunarodnom festivalu autentičnog folklora Primorsko 2010 – Bugarska, na kome smo nastupali kao jedini učesnici sa invaliditetom
 • 2009. i 2010. godine napisala sam dve inkluzivne predstave “Šašave bajke” i “12 čarobnjaka” koje su izvedene uz veliku pomoć učenika Srednje medicinske skole i Gimnazije “Svetozar Marković” iz Subotice

Autor sam 4 dokumentarna kratkometražna filma:

 • 22-26. septembra 2010. godine na Međunarodnom filmskom festivalu “ Uhvati sa mnom ovaj dan” za film “ Boje moga srca” nagrađena sam nagradom za film sa najboljom porukom.
 • 15-17. novembra 2010 godine u Sava centru u Beogradu u okviru “ Green Screen Festa” prikazan je moj autorski film “Deca ravnice”.
 • 22-26. septembra 2011. godine pomenuti festival “Uhvati sa mnom ovaj dan” otvorila je izložba slika i program korisnika Dnevnog boravka
 • 3-5. juna 2011. godine na Internacionalnom filmskom festivalu “Bosi Fest” u Beogradu, prikazana su moja dva autorska filma.
 • U januaru 2011. godine na Mokroj gori u okviru filmskog festival “Kustendorf” u revijalnom delu prikazan je moj film “ Deca Ravnice”.
 • 17-22. decembra 2011. godine na Svetskom susretu mladih u Budimpešti (Mađarska), nastupali smo kao jedini učesnici sa smetnjama.

U februaru 2012. godine prošli smo strogu selekciju za učešće na Svestskom folklornom festival “Ramada” u Jordanu na koji nismo otišli jer nismo prikupili dovoljno finansijskih sredstava.

2012. godine na Međunarodnom dramskom susretu osoba sa invaliditetom po mom autorskom tekstu “Ljubav u 3 čina” korisnik iz Dnevnog boravka je nagrađen za najbolju mušku ulogu, a predstava je dobila nagradu za inovaciju u scenskom izrazu.

2013. petoro korisnika iz Dnevnog boravka ušlo je u najuži izbor takmičenja “Ja imam talenat” u različitim kategorijama u organizaciji Finske ambasade

Izvinjavam se mojim korisnicima i njihovim roditeljima ukoliko sam, u nedostatku vremena i prostora, nekog izostavila. Izvinjavam se svim svojim kolegama, prijateljima, poznanicima, svim ljudima velikog srca bez čije pomoći bi sve ovo gore navedeno bilo nemoguće, na obmani, na mom neiskustvu, nestručnosti i nedostatku filigranskog talenta!

U Subotici, 11.11.2014. godine

Danijela Andrašić
Apsolvent Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, sa nepoloženim jednim ispitom. A možda sam ja taj jedan ispit davno položila!

Izvor: Subotica.com

povezane teme

47
Jelena Odgovori
Bilo bi lepo prebaciti celo pismo u ženski rod. Nije pravilo još uvek, znam, ali je nešto lepo i osvešćeno, iz mog ugla i vrlo logično, pisati nastavnica, autorka itd. umesto nastavnik i autor. Rodna senzibilnost jezika je samo jedna od stepenica koju treba da prođu i žene i muškarci a u kontekstu uspostavljana rodne ravnopravnosti. Pozdrav
bah Odgovori
Prvo diploma za posao koji ste obavljali, pa onda zalopojke. Pozz
KOLOMPAR-PETROVIĆ Odgovori
E sada, neka i direktorka ustanove iznese svoje stručne radove i pokaže kompatitivnost, da vidimo da li uopste može da vodi jednu ovakvu ustanovu i bude rukovodilac, ili je postavljena na to radno mesto po partijskoj liniji!!!!
biba Odgovori
DRAGA DANIELA,podrška za rad, i molim te nemoj odustati, ali isto tako te molim zagrej stolicu i završi taj fakultet da te neki mediokriteti nebi više prozivali. Poznajem osobu koja je u 50'toj godini ostala bez posla pa je morala završiti davno napušten fakultet kako bi nastavila da radi. Jeste teško u tim godinama ali nije neizvodljivo. Mani se prepucavanja, nisu zaslužili, a tvoje znanje niko ne može da uzme te će ti ono samo pomoći da se domogneš te diplome. Posle ćeš svima održati lekciju!
Vanjica Odgovori
To je ta koalicija SVM-SNS-SPS koja je "ispod žita" na direktorska mesta u školama postavila rodbinu, prijatelje, stranačke aktiviste...
Rezime Odgovori
Nisam znala ko je Danijela, iz ovoga se stvarno vidi da je veliki stručnjak i da ima iskustvo za rad sa decom, ali kao što direktor ne može biti bez završenog fakulteta, tako ni na neke pozicije ne mogu biti angažovane osobe bez VII stepena stručne spreme.
meho Odgovori
Kadar Ilije Maravica i ekipe. Nestrucni i spremni na svaku zloupotrebu položaja i moci.
mora Odgovori
Mora GRAD da posreduje i reši situaciju. Ova priča ima 2 strane, kao i svaka druga.
Odnosno, ova ima "3 strane" - 3 teksta: roditelji, direktorica, Danijela.
Nek se održi sastanak u PLAVOJ sali prekosutra.
Veruovic Odgovori
Niko ne spori sve ono sto je prosla Danijela Andrasis ali je stvar u tome sto je PREMA SLOVU ZAKONA nekompetentna. Sad ce neko reci je.... zakon. Ali ne mozemo sebi dozvoliti da sada pricamo kako nas briga za zakon, au nekoj drugoj situaciji kad nam to odgovara, treba postovati zakon. Slozio bih se sa nekim od ranijih komentara i pridruzio se savetu da gospodja diplomira i konacno ispuni i formalan uslov koji joj je potreban.
@Vanjica
Direktorka je uz to sto je clan stranke koja je dobila podrsku da sprovodi reforme i diplomirani defektolog, a samim tim i vrlo strucna i kompetentna za poslove koje trenutno obavlja.

Sto se tice celokupne situacije, sticem utisak da ovo postaje jako neukusno, i smatram da je ova pisma i argumente trebalo usmeriti ka nadleznim institucijama, a ne u medije. Medijski pritisak treba da postanenkrajnje a ne prvo sredstvo pritiska da se izborimo za svoja prava.
drAkula Odgovori
A sto nisi diplomirala? Jedan ili dvadeset ispita, svejedno je, u rangu si sa vecitim studentima. Studiras od 1998g, eeeeeeeeeeeej
laura Odgovori
Sve su ovo zvanicna i opipljiva priznanja radu Danijele Andrašić, ali ono što njeno najvrednije, zbog čega je ova tema i dostigla date dimenzije, jeste činjenica da je Danijela veliki ČOVEK, bez rodne odrednice.
mimi Odgovori
Sve ove informacije i pisma su prvo prosleđena nadležnima pa medijima.
Nadležni ćute već dve nedelje,saopštenja će navodno sutra biti,jer nikako da se usaglase,gde će više ili manje izgubiti.
Dotle će se još koja "domaćica" tj.koordinator ne znam čega zaposliti u školi po privatnoj liniji,i ova od juče sigurno ima stručnu školu za to,a sad duboko ćuti i pokrila se ušima.
Molim i te paralelne malverzacije usput ispitati,a ne sakriti i skrenuti pažnju javnosti na drugo.
Znači u vreme kad nema zapošljavanja u javnom sektoru,nastavnici su u manjku,itd..primaju se ovakvi likovi.
Zbunjen Odgovori
Svaka cast za angazovanje na nastavnim i vannastavnim aktivnostima.Ovo niko ne moze da opovrgne niti da slucajno ospori jer je ovde u pitanju rad sa decom sa posebnim potrebama.
Ali...uvek ima neko ali!
Gdjo,Vi jednostavno prema zakonima drzave u kojoj svi mi radimo i zivimo NE ISPUNJAVATE uslove za rad sa tom decom.Ja Vas i ne poznajem,niti zelim da Vas rad omalovazim ali se pitam kako bi mene pocistili sa radnog mesta da radim jos uvek kao student!
Pa,vi ste bili u povoljnijem polozaju od ogromne vecine studenata u ovoj drzavi!Primali ste platu,edukovali se usput na strucnim seminarima al opet niste uspeli da date taj jedan ispit kako bi formalno pravno zaokruzili ceo proces!
Imate jos srece jer da ste Vi docekali novog direktora u mojoj firmi,taj bi Vas pocistio kao krpom,i nista mu me biste mogli jer jednostavno je zakon na njegovoj strani i to zbog neispunjavanja uslova za rad na toj poziciji...A Vama je ovde data sansa da zavrsite fakultet i da se jednog dana vratite na istu poziciju.
Славољуб Odgovori
Не знам коме се ви покушавате оправдати? Једноставно, ви по занимању нисте ништа. Као што сте написали, ви сте АПСОЛВЕНТ. Некога нападати да је постао директор зато што је члан политичке партије, а не узети у обзир и то да је неко Вама дао шансу да радите посао за који је предвиђена факултетска диплома коју ви немате је крајње лицемерно. Ви сте Ваше искуство стицали на животима нечије деце. Говорити како су деца задовољна и како је њихово мишљење само битно је исто тако лицемерно. Ви се бринете о деци. Деца не знају шта је за њих добро и подобна су искоришћавању. Поготова ова деца која су дата Вама на чување. Такође, кажете да закон сад и није толико битан. Кад сте састављали прво писмо са родитељима у коме сте бескрупулозно напали нову директорку, три од четири проблема које сте именовали, у сваком сте спомињали њено НЕЅАКОНСКО ПОСТУПАЊЕ. Како то да је закон тамо нешто битно, а сад нешто што и није пресудно?
objektivan Odgovori
Mislim da je skandalozno što je neko mogao 13 godina da radi kao nastavnik bez diplome i da zauzima takvo radno mesto, verovatno je i gospođa Danjela preko veze došla do radnog mesta.
Danjela sve ove tvoje nabrojane nagrade dnevnice i putovanja bi verovatno neka diplomirana gospođa isto tako obavljala.
Sramno je što se po školama zapošljavaju apsolventi kada je na birou more diplomirani, ja poznajem nekoliko slučajeva gde su zaposlili apsolvente koji i sada rade bez diplome i ako je prošlo nekoliko godina, pitanje dali će ikada položiti preostale ispite i diplomirat (svi su došli preko debele partiske političke veze).
Danjela mislim da nisi upravu, i reci hvala Bogu što si imala tu privilegiju da 13 godina radiš na takvom lepom i lakom radnom mestu za mnogo veću platu od medicinske sestre.
danci Odgovori
Aman ženo. Ja sam neki dan na polaganju vozačkog ispita promašio samo jedno pitanje i nedaju mi na put a ja vozim ekstra.
Pa kad ti sa tim jednim nepoloženim ispitom možeš da radiš sa hendikepiranim mogu i ja da vozim TAXI sa jednim promašenim pitanjem. Po čemu si ti važnija od mene koji hoću da hranim od toga svoju decu? Ova Danijela ga je prekardašila!
objektivan Odgovori
Još nešto, mislim da iza grupe roditelja stoji Danjela, sve je ovo orkestrirano od strane Andrašića.
Ivan Odgovori
I ja sam slušao tušta pridavanja kako se igrade fudbal i snimio filmove he he jel'te i postere i pratio ih na putovanjima i svašta nešto digod ALI fudbala ja igro nisam nigdi.
mimi Odgovori
PRAVILNIK O NORMATIVIMA I STANDARDIMA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI DNEVNOG BORAVKA. U Pravilniku (čl.13) kaže: Za organizaciju i realizaciju stručnog rada ustanova koja obavlja poslove dnevnog boravka korisnika ometenih u razvoju stepena umerene ili teže mentalne ometenosti treba da ima:

1. jednog vaspitača – diplomiranog defektologa ili defektologa i jednog radnog terapeuta – sa srednjom stručnom spremom na 15 korisnika i jednu negovateljicu na 30 korisnika stepena umerene i teže mentalne ometenosti,

2. jednog vaspitača – diplomiranog defektologa ili defektologa, jednog radnog terapeuta – sa srednjom stručnom spremom i jednu negovateljicu na 15 korisnika sa višestrukim smetnjama u razvoju i korisnika obolelih od autizma, i

3. jednog psihologa na 100 korisnika

što znači da se ne zahteva izričito diplomirani defektolog i to filigranski, a verujem da su pravilnici rađeni u skladu sa zakonom.
laura Odgovori
Kad već karakterišete ovaj posao lepim i lakim, jasno je da ništa o tome ne znate...za to što je Danijela uradila sa ovom decom, za njih i njihove roditelje ne postoji diploma i nema novca kojim se može platiti. Da li ikako možete da prihvatite da postoje takvi ljudi,kada već nemate sreću da ih poznajete?
Igor Odgovori
Na raspolaganju imate sve nadlezne institucije ove drzave,pocev od inspekcije rada,gradskih sluzbi,pokrajinskih sekretarijata,Ministarstva...cudi me da probleme i svoju radnu biografiju iznosite u medije,mi Vam ne mozemo nista pomoci,samo vam putem ovih komentara mozemo pruziti ili uskratiti podrsku.
Ako smatrate da je neko Vase pravo povredjeno tu je i sud. tek peosle izvestaja ili nalaza nadleznih sluzbi ja bih izasao u javnost.
Cini mi se da je ovde obrnuta situacija,zakon nije bas na Vasoj strani ali obicaji jesu(jer navikli ste kao student da imate sva prava kao i ostali koji su diplomirali)!A tesko je obicaj izobicajiti,narocito ako je imao i finansijsku pratnju!
JAPAJA Odgovori
U prosveti decenijama dakle ne godinu dve nego decenijama vršljaju šalabajzeri bez odgovarajuuće diplome. Jedna je skoro otišla u penziju sa 30 pazi kad čitaš ovo 30 ( slovima trideset ) godina predavajući matematiku V, VI, VII i VIII razredima a da nije imala ni m od matematike obična učiteljica. Generacije upropaštenih đaka. Neviđeni masakr nad decom , sramota i za državu i školu. I danas ih ima blizu stotinu. Samo nastavnika matematike preko 30 koji nemaju sa matematikom blage veze. Matematiku predaju učiteljice, nastavnice razredne nastave, diplomirani ekonomisti, nastavnici opštetehničkog obrazovanja ...... Diplomirani matematičar nije kvalifikovan za predavanje u osnovnoj školi tako kaže je*eni Zakon a kad kao diplomirani matematičar ne možeš da predaješ osnovcima onda ne možeš ni zasnovati na neodređeno vreme radni odnos. Tada na scenu stupa direktor kome je ova država dala diskreciono pravo da odabere koga god hoće na određeno vreme. Da sprdačina pude još tragikomičniji zamislite taj diplomirani matematičar može da zasnuje radni odnos na neodređeno vreme u srednjoj školi u osnovnoj školi NE MOŽE. Dok god bude se ćutalo na ovaj javašluk roditelji pripremite buđelare i debelo plaćajte časove kako bi vaša deca stekla dobu osnovu.
pravnik Odgovori
@mimi

Ako ne umete da tumacite pravnu normu onda NEMOJTE. Kod tacaka 1 i 2 traze se dva lica jer postoji VEZNIK I, sto znaci da je potreban defektolog ili diplomirani defektolog (jedno lice) I!!! radni terapeut. Gospodja Danijela je, po sopstvenom priznanju, APSOLVENT. Nije ni defektolog niti diplomirani defektolog. Sad smo i to razjasnili, a vi nastavite da verujete.
Joja Odgovori
Mislim da je njoj ostalo malo vise od jednog ispita i zato se grčevito bori za ovo radno mesto. Pa od 1998. se promenio program stotinu puta.
muharem Odgovori
koji ste vi patuljci samo neke diplome trazite. niko se ne pita zasto su nam nesposoni na mestima samo daj diplome daj diplome. dosta je bilo ovih sa diplomama daj te nam neke ljude koji ce svojim radomzavredeti polozaj. e ba le vas diplome:)
mimi Odgovori
@pravnik
dobro sam procitala a i napisala,znaci
jednog vaspitača – diplomiranog defektologa ili defektologa i
jednog radnog terapeuta – sa srednjom stručnom spremom.
U ovoj prici se radi o vaspitacu,druge osobe se ne spominju.
Pored Danijele u boravku ih ima jos troje koji su ukljuceni u rad sa decom...
ukljucena sam direktno u situaciju zadnjih godina,nazalost..
maja Odgovori
Zavrsite fakultet gospodjo Danijela!samo toliko imam reci,a sramotno je da je neko bez adekvatnog obrazovanja godinama radio na toj poziciji,a toliko strucnih, mladih i obrazovanih kadrova i ne sumnjam da bi losije obavljali ove poslove.zasto ova gospodja smatra sebe toliko bitnom i posebnom da treba da joj se daje ovolika medijska paznja,svako je zamenjiv,a narocito kadar koji ne ispunjava osnovne uslove!Rekla bih cega se pametan stidi i tri tacke...............
laura Odgovori
Po sistemu što drugima gore to nama bolje tako se i mnogi ovde pozivaju na pravni sistem, inspekcije, nadležne, kao da ne žive u ovoj zemlji gde tim putem slobodno otpiši par godina i do tad naravno odustani.
Ovo jesu obraćanja roditelja i bliskih ljudi ovoj deci, jer samo mi možemo znati vrednost Danijele na tom mestu, nama i deci je to u većem interesu nego njoj.
A kao što već rekoh u nekom od komentara, iza svega ovoga stoje roditelji koji su spremni da se upoznaju sa vama i sve ovo i više od toga vam kažu ako ste spremni da ih saslušate.
Oni veruju u ljudskost, u empatiju, u pravdu jer zahvaljujući dosadašnjem iskustvu u Boravku mogli su da je vide i osete.
sasa Odgovori
Cim budete imali sve papire, diplome, sve crno na belo onda vam niko nista ne moze. do tada....
maja Odgovori
Ispada da je jedino ispravno u ovoj situaciji nepostovati zakone i svoj lične frustracije i probleme provlaciti kroz medije..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.