Komentara: 31
Pregleda: 7419

Otvoreno obnovljeno Dečje pozorište

18.12.2011. u 14:47h
Izvor: SuMedija
Otvoreno obnovljeno Dečje pozorište

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva dr Oliver Dulić, predstavnik pokrajinskog Sekretarijata za kulturu Radoslav Petković i gradonačenik Subotice Saša Vučinić presekli su večeras vrpcu na rekonstruisanoj sceni Dečjeg pozorišta u Subotici i predali novouređen, savremeni objekat na korišćenje glumcima, publici i deci.

Ceremoniji otvaranja prethodio je svečani program u kome su nastupile balerine Plesnog studija “Olena”, “Creative studia”, baletski par iz škole “Raičević”, Hajdu Nikolet i mladi plesači u odeći koju je kreirala Andrea Ledenjak. Glumci su premijerno odigrali dečji mjuzikl na mađarskom jeziku "Čarobnjak iz Oza".

Prema rečima Radoslava Petkovića “kada su pre dva stoleća narodi koji ovde žive pokušavali svoju nacionalnu kulturu da oblikuju i identifikuju na moderan način oni su otvarali pozorišta”.

- Ta pozorišta jesu bila nacionalne institucije, ali su neminovno vršile uticaj jedni na druge. Dečje pozorište ima višestruko vaspitnu funkciju, a pri tom ne mislim samo na poruku koju ćemo dobiti predstavom, već što se najmlađi kao publika i kao izvođači uvode u jedan novi svet, svet umetnosti, drevne umetnosti koja postoji hiljadama godina. Nastavak je tradicije i što će se ovde igrati na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Verujem da će u novim uslovima biti nastavljena delatnost ovog novog starog pozorišta gde će se razne tradicije produžavati, ali i obnavljati – rekao je Petković.

decje pozorište

Prema rečima gradonačelnika Saše Vučinića kao i mnogi projekti u prošlosti i Dečje pozorište je doživelo da se tokom njegove realizacije promeni nekoliko gradonačelnika, vlada, rukovodstva ustanove zadužene za proizvodnju dečje mašte i radosti, kao i da nekoliko izvođača u međuvremenu zastane sa svojim aktivnostima.

- Projekat je počeo uz podršku NIP – a, kasnije ga je preuzeo Fond za kapitalna ulaganja, pokrajinska administracija, i konačno da ne bi doživeo sudbinu drugih projekata pobrinuo se program podrške građevinskoj industriji. Kroz tri različita programa smo uspeli da završimo objekat. Nekako sve ostaje u senci Narodnog pozorišta, ali u protekle dve i po godine u ovom gradu je rekonstruisano nekoliko objekata koji jesu hramovi kulture. Siguran sam da ćemo u narednih nekoliko dana uspeti da nađemo adekvatan model da završimo najveći, krunski objekat, a to je Narodno pozorište. Nadam se da ćemo tako razmišljajući biti grad dovršenih projekata, a ne onih koji traju i traju. Kao i svaki objekat i ovaj će imati svoj život i tražiće od ljudi koji su zaduženi za njegovo finansiranje da stalno izdvajaju novac, da dovršavaju, održavaju objekat. A svaki objekat je kao dečja mašta, neizmerno ima mogućnosti da se u njega ulaže i ovi klinci zaslužuju i lepši predprostor i igraonicu ispred i sve ono što može biti korisno da se upotpuni ukupna slika-rekao je Vučinić.

dečje pozorište

Ministar Dulić je otvarajući pozorište istakao da je Dečje pozorište veliki, ali ipak mali projekat i da postoje još mnogi projekti koji treba da budu završeni. On kaže da se nada da će posle ovog projekta, koji je imao potpuni konsenzus svih onih koji donose odluke da mora da bude gotov, biti dovoljno snage i pameti da bi se nastavili i neki drugi projekti koji će, kako deci, biti okrenuti odraslima i predstavljaće pravi hram kulture, a to je projekat Narodnog pozorišta.

- To je sledeći veliki izazov ovoga grada, pokrajine, ali ne samo republike, već i Evrope. Ono što u ovom gradu stvaramo je nešto što ne može da se vidi svugde u Evropi. Svedoci smo onoga na što smo ponosni i na šta smo navikli i što zaboravimo da naglasimo, a to je multijezičnost, multikulturalnost, viševerje koje ovde vlada u atmosferi fantastičnoj za život i predstavlja supstancu tolerancije i ljubavi prema istima, ali i prema drugačijima. Verujem da će svaki drugi projekat, koji bude zasnovan na promociji toga, predstavljati vrhunski evropski projekat i nadam se da će biti deo planova same Evrope kada je u pitanju završetak Narodnog pozorišta. Da ne bi ova deca završavala to pozorište kada odrastu, da ne bi opet bili na stranputici i započinjali projekte u koje ni mi ne verujemo da mogu biti završeni, moramo da učinimo sve da ga prvo upodobimo vremenu u kome živimo i potrebama našega grada. Vrlo je važno da u životu budemo realni. Negde usput smo izgubili realnost, kada se realnost bude vratila u ovaj grad siguran sam da svi zajedno možemo ponovo da krenemo da osvajamo nove prostore. Moramo da obećamo klincima ne samo da će ovo pozorište da radi i funkcioniše, već da im obećamo da smo dužni da im obezbedimo i bolji gradi i više radnih mesta za njihove roditelje i sigurnije ulice u kojima neće biti droge i nasilja, bolje škole, obrazovanje, bolji život, fakultete, veće šanse da žive i uživaju u gradu koji vole. To je naša obaveza u budućnosti, da im obezbedimo da žive kao svi građani Evrope, jer mi jesmo građani Evrope, mi volimo Evropu, nikada nećemo odustati da budemo deo Evrope. Ona se gradi u nama samo ovakvim projektima – zaključio je dr Dulić.

dečje pozorište otvaranje

dečje pozorište

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 7419
Povezane teme

Saša Vučinić

Oliver Dulić

pozorište za decu subotica

dečje pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.