Komentara: 6
Pregleda: 3494
Foto

Otvorena tradicionalna Uskršnja izložba

20.03.2024. u 11:43h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalna Uskršnja izložba, u organizaciji Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, postavljena je u Vestibilu Gradske kuće. Vredne i vešte ruke ovdašnjih žena pokazale su još jednom za koliko radošću se dočekuje najveći hrišćanski praznik.
Otvorena tradicionalna Uskršnja izložba

Subotičanke su predstavile uskršnje dekoracije, od tradicionalnih tehnika šaranja jaja, do šlinga, slamarskih i različitih vrsta dekupaža, koje su ostavile bez daha brojne posetioce.

Na značaj ovakvih manifestacija ukazala je Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu, ističući da one doprinose šarolikoj kulturnoj ponudi našeg grada,  kojom se ponosimo.

Otvorena tradicionalna Uskršnja izložba

- Svake godine izlagači nas iznenade novim eksponatima, što znači da rade, istražuju, promišljaju... Velika je radost videti ovoliko prelepo ukrašenih uskršjih jaja i rukotvorina, koje su pripremane sa toliko ljubavi i pažnje – poručila je Milanka Kostić. - Ova Uskršnja izložba najavljuje praznik nad praznicima, kojem se svi radujemo i koji svima treba da donese mir i blagostanje, sreću i radost. Ova izložba čuva tradiciju, običaje i kulturu  Bunjevaca, a što je jako značajno, to se prenosi na mlađe generacije.

Otvorena tradicionalna Uskršnja izložba

Upravo veliki broj đaka koji uče bunjevački jezik i koji su učestvovali na izložbi pokazuje kako se običaji čuvaju i prenose na buduće naraštaje.

- Oni su ti koji će posle nas nastaviti tradiciju. Zahvaljujem se svima koji su doneli svoje rukotvorine i prestavili ih našim sugrađanima – naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog savet Bunjevaca.

Među izlagačima prelepo ukrašenih šarenih jaja, najvećim simbolom Uskrsa, bila je i Snežana Prćić, čiji radovi su prevazišli zanatsvo i hobi i prerasli u pravu primenjenu umetnost.

Otvorena tradicionalna Uskršnja izložba

- Ovo je moj višedecinijski hobi, u koji je utkana sva moja ljubav, mašta... Ljubav je ta koja me pokreće i inspiriše da stvaram, kako prema ovom prazniku, veri, porodici... Jaja ukrašavam raznim tehnikama dekupaža, radim i kombinacije doslikavanja i druge tehnike kojima menjam strukturu – otkriva nam Snežana, kojoj je, kako priznaje, ukrašavanje jaja decenijama bilo beg od stresa i svakodnevnog posla. – Sada kada sam u penziji mogu još više da se posvetim ovome, da ulepšam praznike najpre svojoj porodici pa onda i drugima.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca Otvaranje Uskršnje izložbe Bunjevaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 3494
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

uskršnja izložba

milanka kostić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.