Komentara: 1
Pregleda: 2615

Otvorena Nedelja pravoslavlja

08.04.2014. u 15:01h
Izvor: RTV City
Izložbom slikara Siniše Stamenkovića sinoć je u Zadužbini Dušana Radića otvorena 23. Nedelja pravoslavlja. U narednih 7 dana Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ organizovaće tribine, predstavljanje knjige i poetsko veče na kojima će između ostalih govoriti Dobrica Erić i Vladeta Jerotić.
Otvorena Nedelja pravoslavlja

Zadužbina Dušana Radića biće 23. put centar okupljanja svih poštovalaca srpske kulture i pravoslavne hrišćanske misli. Nedelja pravoslavlja otvorena je izložbom Siniše Stamenkovića koja je inspirisana hrišćanstvom a čast da zvanično otvori manifestaciju pripala je vladici Porfiriju.

„Kroz ovu manifestaciju, sa temama koje su određene, govoriće se ne samo uopšteno i apstraktno nego zaista iz duše duši. Govoriće se, svakome od nas ponaosob, kako bi i te reči koje će biti upućene sa ove tribine nas budile iz opšteg košmara, uopštenog i spontanog prepuštanja sebe stihiji i vraćanja istinskom životu, ličnom životu, u kojem je važnije od svega i temelj svega upravo naš lični odnos sa Bogom kroz koji nam se pruža mogućnost da izgrađujemo i međusobne odnose i zajednicu. Da prepoznajemo jedni druge kao ikone božije, da prepoznajemo jedni druge kao večnu braću, da prevazilazimo svaku vrstu sukoba, nesporazuma, podela i da tako osećajući šta je život , ovde i sada, u svom malom mikro-okruženju, pravimo raj na zemlji. Neka Gospod da da ova nedelja bude uspešna kao što su i sve do sada bile. Da bude na korist i predavačima i nama koji se skupljamo da primimo reč ljubavi.“ - izjavio je vladika Porfirije

Kako se ove godine obeležavaju mnogi značajni jubileji Nedelja pravoslavlja će delom biti posvećena nekima od njih. Večeras od 19 časova će Janja Todorović i Dušan Todorović održati tribinu pod nazivom „Kultura ćirilice“ dok će sutra biti predstavljena knjiga Ivana Negrišorca „Kamena čtenija“, za koju je ove godine dobio nagradu „Meša Selimović“.

„Mi se, kao i ranijih godina, trudimo da pažnju posvetimo našoj duhovnosti, kulturi i našoj istoriji. Tri manifestacije su posebno značajne u toku ove nedelje, to je izložba koja obeležava 17 vekova Milanskog edikta. Imamo obeležavanje 1150 godina pismenosti kod Slovena i imamo 9 vekova od rođenja Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, ktitora i dobrotvora.“ - izjavio je Milan Marodić, predsednik SKC „Sveti Sava“

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2615

Povezana vest

Povezane teme

skc sveti sava

srpski kulturni centar

nedelja pravoslavlja

izložba slika

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.