Komentara: 1
Pregleda: 2723

Otvorena izložba slika od slame

14.03.2012. u 16:12h
Izvor: RTV Yueco
Otvorena izložba slika od slame

U Gerontološkom klubu Centar 1 otvorena je izložba slika od slame i 16. prolećna kolonija slame, kao i slamarske radionice. Građani mogu da dođu u Gerontološki klub nauče kako se prave slike i predmeti od slame. Naivna umetnost u tehnici slame je ponikla na severu Bačke.

Izrada ukrasa od slame u selima i na salašima oko Subotice zaživela je pre više od jednog veka. Svi motivi se rade od slame u prirodnoj boji, a veštim prstima slamarke prave ukrase, perlice i slike.

Udruženje slamarki “SRB” i Gerontološki centar imaju saradnju već 16 godina. Tehnika pravljenja predmeta od slame je veoma složen i dugotrajan posao i zahteva veliko strpljenje i preciznost. Za jednu dobru sliku od slame potrebna su dva-tri meseca rada jer svaki delić kompozicije mora posebno da se pripremi.

Izrada predmeta od slame je zanat koji je karakterističan za Vojvodinu, a naročito Suboticu sa okolinom. Slike i predmeti maštovitih slamarki krase domove mnogih naših sugrađana, kao i u regionu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2723
Povezane teme

gerontološki subotica

slike od slame

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.