• Pregleda: 2412

Otvorena izložba slika od slame

Otvorena izložba slika od slame

U Gerontološkom klubu Centar 1 otvorena je izložba slika od slame i 16. prolećna kolonija slame, kao i slamarske radionice. Građani mogu da dođu u Gerontološki klub nauče kako se prave slike i predmeti od slame. Naivna umetnost u tehnici slame je ponikla na severu Bačke.

Izrada ukrasa od slame u selima i na salašima oko Subotice zaživela je pre više od jednog veka. Svi motivi se rade od slame u prirodnoj boji, a veštim prstima slamarke prave ukrase, perlice i slike.

Udruženje slamarki “SRB” i Gerontološki centar imaju saradnju već 16 godina. Tehnika pravljenja predmeta od slame je veoma složen i dugotrajan posao i zahteva veliko strpljenje i preciznost. Za jednu dobru sliku od slame potrebna su dva-tri meseca rada jer svaki delić kompozicije mora posebno da se pripremi.

Izrada predmeta od slame je zanat koji je karakterističan za Vojvodinu, a naročito Suboticu sa okolinom. Slike i predmeti maštovitih slamarki krase domove mnogih naših sugrađana, kao i u regionu.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
pedja Odgovori
Opet zamenik direktora Gerentoloskog, pa gde je taj diretore?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.