Komentara: 3
Pregleda: 845
Foto

Otvorena izložba povodom 50 godina od poslednje vožnje tramvaja

07.04.2024. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Kako je izgledala poslednja vožnja subotičkog tramvaja viđena objektivima subotičkih fotografa Edvarda Kirbusa i Zlatka Jovanova predstavljeno je na izložbi „Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja“ postavljenoj u Gradskom muzeju.
Otvorena izložba povodom 50 godina od poslednje vožnje tramvaja

Postavka fotografija je izuzetno vredno svedočanstvo događaja koji je zatvorio jedno a otvorio novo poglavlje u životu našeg grada. Iako su nastale pre pola veka i na njima je malo onih koji su još uvek živi, ali su mnogi Subotičani na njima prepoznali svoje rođake i prijatelje.

- Fotografije su sve nastale tog dana, 2. aprila 1974. godine,  uglavnom su sve nastale u centru grada i nekoliko u remizi. On su  veoma različite i veoma upečatljive. Nisam išao sa novinarskim stavom da samo ovekovečim događaj već i da prikažem ova osećanja, jer je to zaista unutrašnja stvar svakog čoveka - kaže Edvard Kirbus.

Otvorena izložba povodom 50 godina od poslednje vožnje tramvajaIzložba o subotičkom tramvaju deo je postavke o istoricizmu, jer je on saobraćao upravo u tom periodu.

- Jako nam je drago što je Kirbus došao sa ovim materijalom kod nas, koji smo obradili za samo nedelju dana. Ovom prilikom se prisećamo i kuture fotografisanja u Subotici, a fotografija je takođe svoju ekspanziju imala u istoricizmu. U muzeju imamo veoma stare predmete iz istorije tramvaja. Bili su  izloženi ovde kod nas u Subotici, u okviru izložbe o istoricizmu, a sada na ovim fotografijama vidimo kraj. Dakle, na ovaj način povezali smo dva perioda, istoricizam i sedamdesete godine dvadesetog veka – ističe dr Olga Kovačev Ninkov, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u Gradskom muzeju u Subotici. – Ovo nije nostalgična izložba već želimo da ukažemo na jednu jako lepu stvar koju je Subotica imala i da pokažemo onima koji donose odluke da nekoliko puta razmisle pre nego što nešto izbace ili sruše.

Ova izložba je baza za drugu veću izložbu o tramvaju, te se pozivaju građani da do 18. maja Gradskom muzeju donesu fotografije i druge predmete vezane za tramvaj. Od toga će nastati izložba koja će biti postavljena u Noći muzeja.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja" Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja" Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja" Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja" Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja" Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja" Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja" Otvaranje izložbe "Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 nedelje i 1 dan
Komentara: 3
Pregleda: 845
Povezane teme

tramvaj

subotički tramvaj

poslednja vožnja subotičkog tramvaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.