• Pregleda: 1250

Otvorena izložba posvećena građevinskim zdanjima Matije Korvina

Zgrade u čijoj izgradnji je učestvovao, u kojima je često boravio i živeo, do onih utvrđenja koja su mu bila omiljena odmarališta, mogu se videti na izložbi posvećenoj građevinskim zdanjima Matije Korvina u Gradskoj biblioteci Subotica. Osim građevinskih zdanja, izložba donosi priču i o Korvinovim rukopisima, knjiga i kodeksima.
Otvorena izložba posvećena građevinskim zdanjima Matije Korvina

Matija Korvin je u istoriji ostao upamćen kao vladar-osvajač, ali i kao inicijator izgradnje brojnih utvrđenja od Brašova do Bratislave, koja ponosno nose njegov grb. Sve one, predstavljene su na 16 različitih panoa, koji od danas krase katalošku sobu Naučnog odeljenja Gradske biblioteke.

- Neke od tih građevina je redovno obilazio i živeo u njima, neke su mu bila omiljena mesta, ali ima i takvih zgrada u čijoj izgradnji je samo učestvovao, a posle toga ih više nikada nije posetio. Nakon što su završili sve one radove koje je Korvin tražio, građevinski radnici su njemu u čast, na svako utvrđenje utisnuli grb, kako bi se znalo ko je utvrđenje podigao - rekla je Jelena Cvetić, bibliotekarka na Pozajmnom odeljenju.

Izložba predstavlja deo zaostavštine Nacionalne biblioteke Sečenji iz Budimpešte, koja čuva čak 53 kodeksa Matije Korvina, odnosno četvrtinu od ukupnog broja njegovih rukopisa, koji su se tokom 16. veka raspršili svuda po svetu. Upravo su njegove knjige druga, ali ne i manje važna, tema ove postavke.

- Drugi deo izložbe tiče se biblioteke Korvinijana, koja je u to vreme bila jedna od najznačajnijih i najvećih biblioteka sa nešto više od 2.000 tomova, a kako su se u svaku knjigu upisivali različiti naslovi, kojih je nekada znalo biti više, moglo se govoriti o oko 4.500 naslova. Na 24 izložena panoa mogu se videti upravo neke od Korvinovih knjiga, koje naša biblioteka nažalost nema. Mi imamo nekoliko njegovih lepih pisama, imamo ulicu koja nosi njegovo ime, a od prošle godine i spomenik koji podignut u njegovu čast - objasnila je Estera Berenji, šefica Matične službe.

Izložbu, koja je u naš grad doputovala iz Budimpešte, zainteresovani sugrađani mogu da pogledaju do 18. februara, kada će nastaviti svoje putovanje po bibliotekama Vojvodine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.