• Pregleda: 847

Otvorena izložba novina "Bačkai Hirlap"

U Gradskoj biblioteci je danas, povodom proslave Dana grada, otvorena izložba posvećena 120. godišnjici od izlaska prvog broja zavičajnih novina "Bačkai Hirlap".
Otvorena izložba novina "Bačkai Hirlap"

Najstariji dnevni časopis u Subotici "Bačkai Hirlap" pokrenut je 1897. godine, a u kontinuitetu je izlazio do 1919. godine. List se štampao na mađarskom jeziku i obeležio je istoriju medija i kulture našeg grada.

- Ono na šta bih posebno skrenuo pažnju, jeste da se na ovaj način Gradska biblioteka obraća jednom produhovljenom, pametnom i modernom delu naše prošlosti i baštine, u kojem bismo mogli da kažemo da smo na najreprezentativniji način bili predstavljeni kao grad. Veliko mi je zadovoljstvo što smo kao Gradska biblioteka, našli snage i volje da se povodom 120. godišnjice od osnivanja ovog značajnog časopisa i na ovakav način, osvrnemo na našu kulturnu prošlost - rekao je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke Subotica.

Značajni književnici, pisci i novinari obeležili su život "Bačkai Hirlap"-a. Među njima su bili Karolj Čilag, Čat Geza, Kostolanji Deže, Braun Henrik.

- Možete videti pesme koje su Kostolanji Deže i Čat Geza pisali. Jednu vitrinu dobio je i Joni Geza, od čije smrti se navršava 100 godina, i on je isto bio pisac i pesnik, koji je pisao članke za "Bačkai Hirlap" - rekla je Dora Hičik, autorka izložbe.

Novine "Bačkai Hirlap" su digitalizovane i mogu se pronaći na sajtu Gradske biblioteke, a izložba koja je postavljena u Kataloškoj sali, biće otvorena narednih sedam dana za posetioce.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.