Komentara: 2
Pregleda: 3277

Otvorena izložba makedonske narodne nošnje i slika

02.12.2013. u 12:34h
Izvor: subotica.rs
U prostorijama Udruženja građana makedonske nacionalne manjine Severnobačkog okruga „Ilinden“, u ulici Hanibala Lucića 7, u subotu je svečano otvorena izložba slika istaknutih vođa Ilindanskog ustanka i narodne nošnje iz okoline Bitolja.
Otvorena izložba makedonske narodne nošnje i slika

Izložba je deo manifestacije „Dani makedonske kulture“ koju Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine i Novinsko izdavačka ustanova „Makedonski informativni i izdavački centar“ sa sedištem u Pančevu organizuju na sedam lokacija u Srbiji.

U ime grada Subotice svečanosti je prisustvovao Tomislav Veljković, zamenik gradonačelnika. On se zahvalio rukovodstvu makedonske nacionalne zajednice na pozivu i u ime lokalne samouprave poželeo makedonskoj nacionalnoj manjini u Subotici puno uspeha u budućem radu.

- Verujem da će lokalna samouprava učiniti mnogo više nego što je do sada činila na razvoju makedonske kulture. U skladu sa mogućnostima, finansijski i na svaki drugi način ćemo pomoći organizacije ovakvih izložbi ili pesničkih večeri, kako bi omogućili da nacionalna manjina Makedonaca u Subotici ima još bolje uslove za rad, razvijanje i afirmaciju dostignuća svog naroda, rekao je Veljković.

Predsednik Udruženja „Ilinden“, Spasitel Šikaleski, poželeo je dobrodošlicu posetiocima izložbe koja, kako je rekao, govori o istoriji Makedonaca.

- Pored izložbe slika istaknutih ’ilindenaca’ ili komita, kako se zovu u Makedoniji, izložili smo, prvi put, i narodnu nošnju, ovoga puta iz okoline Bitolja. Trudićemo se da već naredne godine izaberemo više narodnih nošnji, da ih bude i iz drugih krajeva Makedonije, jer su naše nošnje bogate ornamentima, vredne da ih bolje upoznaju svi Subotičani, naglasio je Šikaleski.

Na otvaranju izložbe goste je pozdravio i Mirče Klečkarovski, potpredsednik Udruženja „Ilinden“. On je, između ostalog, rekao da izložba ima za cilj da afirmiše negovanje, tradiciju i dostignuća makedonske kulturne baštine.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3277
Povezane teme

izložba

izložba slika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.