• Pregleda: 2811

Otvorena izložba makedonske narodne nošnje i slika

U prostorijama Udruženja građana makedonske nacionalne manjine Severnobačkog okruga „Ilinden“, u ulici Hanibala Lucića 7, u subotu je svečano otvorena izložba slika istaknutih vođa Ilindanskog ustanka i narodne nošnje iz okoline Bitolja.
Otvorena izložba makedonske narodne nošnje i slika

Izložba je deo manifestacije „Dani makedonske kulture“ koju Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine i Novinsko izdavačka ustanova „Makedonski informativni i izdavački centar“ sa sedištem u Pančevu organizuju na sedam lokacija u Srbiji.

U ime grada Subotice svečanosti je prisustvovao Tomislav Veljković, zamenik gradonačelnika. On se zahvalio rukovodstvu makedonske nacionalne zajednice na pozivu i u ime lokalne samouprave poželeo makedonskoj nacionalnoj manjini u Subotici puno uspeha u budućem radu.

- Verujem da će lokalna samouprava učiniti mnogo više nego što je do sada činila na razvoju makedonske kulture. U skladu sa mogućnostima, finansijski i na svaki drugi način ćemo pomoći organizacije ovakvih izložbi ili pesničkih večeri, kako bi omogućili da nacionalna manjina Makedonaca u Subotici ima još bolje uslove za rad, razvijanje i afirmaciju dostignuća svog naroda, rekao je Veljković.

Predsednik Udruženja „Ilinden“, Spasitel Šikaleski, poželeo je dobrodošlicu posetiocima izložbe koja, kako je rekao, govori o istoriji Makedonaca.

- Pored izložbe slika istaknutih ’ilindenaca’ ili komita, kako se zovu u Makedoniji, izložili smo, prvi put, i narodnu nošnju, ovoga puta iz okoline Bitolja. Trudićemo se da već naredne godine izaberemo više narodnih nošnji, da ih bude i iz drugih krajeva Makedonije, jer su naše nošnje bogate ornamentima, vredne da ih bolje upoznaju svi Subotičani, naglasio je Šikaleski.

Na otvaranju izložbe goste je pozdravio i Mirče Klečkarovski, potpredsednik Udruženja „Ilinden“. On je, između ostalog, rekao da izložba ima za cilj da afirmiše negovanje, tradiciju i dostignuća makedonske kulturne baštine.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

2
Vesko Odgovori
Nesto nam se aktivirao "Ljiljan" iz najlepse cvetne baste.Pre neki dan je sa Kasom sekao komade
torte,a sada vec na novom zadatku.Mogao je da sredi neki arazman sa Makedoncima,o uvozu naseg
brasna.Proslog domacina gde je bilo torte,moga je pitati za nase akcije,kad ce biti isplata.
Inace,kada je ponovo bio na silu izabran za gen. direktora u firmi koju je uveo u stecaj,takođe je bilo
torte i sampanjca,samo ne o njegovom trosku.
ffilozoff Odgovori
#vesko,izgleda da se ne moze protiv vetrenjaca? Al,i svaki dan to treba spominjati,mozda se nesto i uhapsi-sumnjam!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.