Komentara: 0
Pregleda: 2074

Otvorena izložba likovne kolonije "Vidovdan 2016 - 2017" Gračanica

03.09.2017. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
Izložba likovne kolonije "Vidovdan 2016 - 2017" Gračanica sinoć je otvorena u vestibilu Gradske kuće, u okviru obeležavanja Dana grada. Otvaranju su prisustvovali gosti iz Gračanice, a izložbu je otvorila Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.
Otvorena izložba likovne kolonije "Vidovdan 2016 - 2017" Gračanica

Vidovdanska likovna kolonija deo je šire manifestacije "Vidovdanske svečanosti", koja se organizuje uoči Vidovdana u Gračanici. Kolonija je nastala 1997. godine, trudom i radom Doma kulture "Gračanica" i Fakulteta umetnosti, Univerziteta u Prištini. Poslednjih godina, Dom kulture ovu koloniju organizuje samostalno, zalaganjem istoričara umetnosti Nebojše Jeftića i slikarke Maje Gogić.

Ovogodišnju izložbu otvorila je sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, poželevši dobrodošlicu gostima iz Gračanice.

- Vidovdanska likovna kolonija u Gračanici već dve decenije predstavlja značajan segment srpske kulture na Kosovu i Metohiji i jedna je od važnih kulturnih događaja. Ove godine je među učesnicima likovne kolonije bilo i naših sugrađana, umetnika iz Subotice. Naša saradnja sa gostima iz Gračanice traje već nekoliko godina, svake godine je sve tešnja i čvršća, i nadamo se da će se tako i nastaviti - rekla je Stevanović, naglasivši da im je želja da ih naredne godine ugoste u našem gradu.

Otvorena izložba likovne kolonije "Vidovdan 2016 - 2017" Gračanica

U vestibilu Gradske kuće, posetioci su imali priliku da pogledaju oko dvadesetak radova autora kolonije. Autori su bili slobodni da izraze svoje viđenje stvarnosti i osećanja, koja su u skladu sa svojom poetikom prenosili na platno.

- Ovo je sam vrh savremene srpske slikarske škole. Ovde su izloženi radovi slikara, koji su među najboljima, i u njima treba zbilja uživati i doživeti ih na pravi način. Subotici je posebno drago što,  iz godine u godinu, ostvaruje razmenu od severa do juga Srbije, i što na duhovni i plemeniti način spaja nešto što je izuzetno vredno - rekao je Mile Tasić, likovni kritičar.

Nagrada za najboljeg mladog učesnika Vidovdanske kolonije, čuva uspomenu na tragično stradalog dečaka, Dimitrija Popovića, ubijenog od strane Albanaca u Gračanici 2004. godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2074
Povezane teme

dan grada

dan subotice

1. septembar dan subotice

mile tasić

izložba slika

jasmina stevanović

vidovdanska kolonija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.