Komentara: 0
Pregleda: 2364
Foto

Otvorena izložba "Dani Dužijance 2017"

09.08.2017. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
Izložba slika u tehnici slame pod nazivom "Dani Dužijance 2017", sinoć je otvorena u prostorijama Bunjevačke matice. Svoje radove izložili su umetnici iz našeg grada i Sombora.
Otvorena izložba "Dani Dužijance 2017"

Prostorije Bunjevačke matice sinoć su bile ispunjene do poslednjeg mesta umetnicima, književnicima, prijateljima Matice, ali i brojnim sugrađanima, koji su došli da pogledaju izložbu slika u tehnici slame.

Umetnica Ivana Dulić, čijih šest radova od slame je izloženo, kaže da je slike počela izrađivati pre sedamnaest godina.

Otvorena izložba "Dani Dužijance 2017"

- Od samog početka sam radila priče, tako da se cela priča može videti na slici. Moju priču svako može tumačiti i ispričati na svoj način, tako da je to za mene bila veoma interesantna igra. Lep mi je osećaj stvarati, kako idem starija, sve sam opuštenija, jer sam pre imala tremu od toga šta će ljudi reći. Sad više nemam tremu, nego se opustim i pričam kroz slamu. Slama je jedan svemoćni materijal, koji strahovito mnogo toga može pružiti i dati, tako da sa njom nema promašaja, već samo rezultata – rekla je Dulić i dodala da je za stvaranje potrebna rutina i mašta.

Ova umetnica je sačuvala i perlice iz 1989. godine, koje je izradila jedna od prvih slamarki sa ovih prostora Kata Rogić. Upravo na taj dragoceni primerak, osvrnula se i Nela Tonković, kustoskinja i istoričarka umetnosti, koja je otvorila izložbu i objasnila istorijsku pozadinu nastanka ove umetnosti.

Otvorena izložba "Dani Dužijance 2017"

- Prve četiri slamarke, prepoznate još šezdesetih godina, na prvim izložbama koje su prikazivale ovu narodnu umetnost, bile su tri poljoprivrednice i jedna radnica. To su žene koje su bile vezane za zemlju, za veoma teške poslove na zemlji i one su od te zemlje uzimale ono što je najbolje, da bi podstakle svoju kreativnost i oplemenile život. Njihovi motivi nisu uvek isti, ponekad su to radovi na polju, prizori Dužijance, svete slike, ali su žene kasnije pustile maštu na volju i prikazivale drugačije prizore. Ova umešnost zaslužuje epitet prave umetnosti, jer je ponikla iz naroda za narod, i konačno, nama govori mnogo o nasleđu ovoga grada i o tradiciji koja se oplemenjuje i menja - rekla je Tonković.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, koji je rekao da je izrada slika u tehnici slame značajno obeležje bunjevačkog kulturnog izraza i da je izložba doprinos ovim svečanim danima povodom obeležavanja Dužijance, koja je gradski, ali i verski praznik.

Otvorena izložba "Dani Dužijance 2017"

Izložba je bila propraćena i kulturno-umetničkim sadržajem, poput recitovanja pesama o žitu i Dužijanci, ali i muzikom orkestra "Lipog Jose", koji je uveseljevalo sve prisutne.

Umetnici koji su svoje radove izložili su Ana Vukov, Ilonka Bogišić, Zora Cvetičanin, Stipan Budinčević, Sofija Kekezović, Irena Vuković, Ksenija Vuković, Marija Maričić, Milena Ćavić, Cecilija Tomić, Olga Kiš, Đurđina Graovac i Ivana Dulić.

Izložba je otvorena do 15. avgusta.

Izvor: Subotica.com
Izložba slika u tehnici slame Izložba slika u tehnici slame Izložba slika u tehnici slame Izložba slika u tehnici slame Izložba slika u tehnici slame Izložba slika u tehnici slame Izložba slika u tehnici slame Izložba slika u tehnici slame
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2364

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

bunjevačka matica

slike od slame

izložba slika

dužijanca 2017

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.