• Pregleda: 811

Otvorena izložba "Crtačev ugovor - neobična priča o umetniku Branislavu Brankovu"

U Galeriji „Dr Vinko Perčić“, u petak je otvorena izložba pod nazivom „Crtačev ugovor - neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu“, autora Čedomira Janičića, muzejskog savetnika Gradskog muzeja Sombor.
Otvorena izložba "Crtačev ugovor - neobična priča o umetniku Branislavu Brankovu"

Nakon Sombora, Subotica je drugi grad u kom je premijerno prikazana izložba „Crtačev ugovor“. Neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu, dobija na značaju nekoliko godina nakon njegove smrti, kada njegova udovica Gradskom muzeju u Somboru daruje deo muževljeve likovne zaostavštine.

Pored brojnih crteža koji su bili umetnički izraz samoukog autora, ova ustanova kulture dobila je i deo dokumentacije koja otkriva mnoštvo, do tada neotkrivenih i nezabeleženih, činjenica iz života Brankova. Jedna od njih je da se čak 91 crtež nalazi u kabinetu Centra „Žorž Pompidu“ u Parizu, jednog od najznačajnijih i najmodernijih muzeja u svetu, a da to niko nije znao, pa čak ni sam autor.

- Imamo jednog crtača, jednog deklarisanog umetnika kojeg ne primećuju u realnom vremenu onoliko koliko bi možda pomislili da je bio slučaj. Međutim, daljim istraživanjem njegovog tajnog života, ustanovljeno je da je Brankov bio korespondent sa Žanom Kasuom i Bernardom Dorivalom, čelnicima Muzeja moderne umetnosti u Parizu. Kako je do te saradnje došlo, između ostalog, ova izložba o tome govori, budući da su Žan Kasu i Bernard Dorival bili članovi pokreta "Otpora", da su gajili velike simpatije prema Jugoslaviji i da su 50 godina bili ovde prisutni. Kaže se da je Sember 62. godine bila u Somboru, da je tada primetila Brankova i od njega otkupila jedan rad. O tome se naravno ništa nije znalo i onda je usledila prepiska između Brankova i ljudi iz Muzeja moderne umetnosti. Brankov im je slao neke svoje radove, oni su mu ih vraćali, hvalili ga i ta korespondencija je potrajala čitavu jednu deceniju, da bi u jednom trenutku Brankov poklonio Žanu Kasuu jedan bunt svojih crteža i izgleda da je taj bunt nekim čudom završio invertarisan u kabinetu grafike Centra „Žorž Pompidu“ - rekao je Čedomir Janičić, autor izložbe.

Izložba „Crtačev ugovor - neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu“, kako sam Janičić kaže, nije klasičan prikaz jednog umetnika, biografije niti problema u radu nekog talentovanog čoveka. Ona predstavlja jednu priču o životu vojvođanskog umetnika koji je za sobom ostavio veliki opus od preko 2.000 crteža, slika, pastela, čiju postavku sugrađani mogu pogledati u Galeriji „Dr Vinko Perčić“ do 22. februara.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

1
kustos Odgovori
ja inače ovako volim kloda monea najviše, ali volim i ove domaće izložbe šteta što se više ne obraća na kubizam, meni se baš sviđa kako pikaso smelo crtao, inače znam da se pikaso razlikuje od monea, ali su to moja dva omiljena kompozitora
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.