Komentara: 4
Pregleda: 2572
Foto

Otvorena izložba "700 godina manastira Krupa"

22.09.2017. u 14:05h
Izvor: Subotica.com
U predvorju Otvorenog univerziteta sinoć je otvorena izložba „700 godina manastira Krupa“, autora fotoreportera Darka Dozeta, kojom je Udruženje „Dalmacija“ obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu.
Otvorena izložba "700 godina manastira Krupa"

Postavka je deo obeležavanja velikog jubileja, sedam vekova postojanja jedne od najvećih srpskih svetinja. Ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, koje su nastale prilikom nekoliko  boravaka Darka Dozeta u ovom manastiru na međi Like i Dalmacije, biće predstavljeno na 27 panoa. Izložba je obogaćena i pratećim tekstovima istoričara umetnosti Snježane Orlović.

- Do sada sam radeći za svoju medijsku kuću dolazio u Suboticu da slikama upoznam ljude o ovdašnjim dešavanjima, a sada sam ovde da svojim slikama upoznam Suboticu i Subotičane sa manastirom Krupa. U ove dalmatinske krajeve prvi put sam došao pre pet godina i trebalo mi je nekoliko odlazaka da steknem poverenje igumana Gavrila, ali i meštana okolnih sela. Tako se rodila ideja o izložbi za koju smo dobili blagoslov naših arhijereja Vladike bačkog Irineja i Vladike dalmatinskog Fotija – rekao je autor Darko Dozet. - Nadam se da će bar neko ko pogleda ovu izložbu dobiti želju da poseti manastir Krupu i ostale naše svetinje u Dalmaciji, kao što su manastiri Krka i Dragović. To je nešto što postoji sedam vekova i toga ne smemo da se odričemo i predamo zaboravu. Zato pozivam Subotičane da sa svojom decom pogledaju ovu izložbu i upoznaju ih sa onim što su nam preci ostavili.

Otvorena izložba "700 godina manastira Krupa"

Domaćin izložbe, Špiro Lazinica, predsednik UO Udruženja „Dalmacija“, poručio je da je manastir Krupa spomenik srpske kuluture i duhovnosti, te da je mnogo doprineo opstanku srpskog naroda na području Dalmacije.

- Osnovni ciljevi našeg udruženja su očuvanje kulture, običaje i tradicije našeg naroda, ali i da to prenesemo na mlađe generacije i zato organizujemo manifestacije kulturnog i tradicionalnog karaktera i sadržaja – poručio je Lazinica.

Otvorena izložba "700 godina manastira Krupa"

U ime Vladike bačkog Irineja i Subotičke crkvene opštine na izložbu je otvorio protonamesnik Miodrag Šipka.

- Manastiri Krka, Krupa i Dragović su tri svetila pravoslavlja u Dalmaciji, u eperhiji dalmatinskoj. Kao takav, manastir Krupa, zadužbina kralaj Milutina, već sedam vekova svedoči o postajanju i ostanku našeg naroda i naše vere na prostorima Dalmacije. Naše zadužbine, naši manastiri i hramovi, nisu muzeji i mesta koja se obiđu da bi se pogledali razni eksponati, nego su živi bogočovečanski organizmi i bogoslužbena mesta u koja narod dolazi – poručio je sveštenik.

Otvorena izložba "700 godina manastira Krupa"

U umetničkom delu programa nastupili su crkveni hor „Sveti Roman Melod“, glumac Miloš Stanković, pevačka grupa „Čuvari Hristovog groba“...

Izvor: Subotica.com
Izložba "700 godina manastira Krupa" Izložba "700 godina manastira Krupa" Izložba "700 godina manastira Krupa" Izložba "700 godina manastira Krupa" Izložba "700 godina manastira Krupa" Izložba "700 godina manastira Krupa" Izložba "700 godina manastira Krupa" Izložba "700 godina manastira Krupa"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2572
Povezane teme

miloš stanković

hor sveti roman melod

miodrag šipka

zavičajno udruženje dalmacija subotica

darko dozet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.