Komentara: 2
Pregleda: 1973
Foto

Otvorena 15. Božićna izložba - prikazani božićnjaci, tradicionalni kolači koji simbolizuju rođenje Hristovo

06.12.2022. u 11:26h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu sinoć je otvorena tradicionalna, 15. po redu, Božićna izložba u organizaciji KUD "Bunjevka", UG "Bunjevačka kasina" i Bunjevačkog omladinskog centra. Na izložbi su prikazane rukotvorine i božićni ukrasi, kao i božićnjaci, tradicionalni kolači koji simbolizuju rođenje Isusa Hrista.
Otvorena 15. Božićna izložba - prikazani božićnjaci, tradicionalni kolači koji simbolizuju rođenje Hristovo

U pitanju je tradicionalni božićni kolač na kom su pažljivo postavljenje figure, koje su izuzetno zahtevne za izradu, a koje, između ostalog, prikazuju rođenje Isusovo. Ovaj simbol Božića, Bunjevke, koje drže do tradicije i običaja, brižljivo čuvaju od zaborava trudeći se da umeće u pravljenju božićnjaka prenesu i mlađim naraštajima. Naša mlada sugrađanka, Jovana Francišković, zahvaljujući svojoj baki, savladala je veštinu izrade i ukrašavanja ovog kolača toliko dobro da je njen božićnjak ove godine izložen na tradicionalnoj izložbi.

- Mojoj baki je bilo veoma važno da sve unuke upozna sa tradicijom, kulturom i običajima Bunjevaca. Kada sam išla u osnovnu školu počela je da me uči kako se pravi božićnjak i evo sada sva njena unučad znaju da pripreme ovaj tradicionalni kolač. Jednoga dana kada budem imala decu preneću im ovo što sam od moje bake naučila i tradicija će tako nastaviti da živi - priča osamnaestogodišnja Jovana. 

Otvorena 15. Božićna izložba - prikazani božićnjaci, tradicionalni kolači koji simbolizuju rođenje Hristovo

Iz KUD-a "Bunjevka" poručuju da će, zahvaljujući mlađim generacijama koje pokazuju interesovanje za bunjevačke običaje i tradiciju i starijima koji su voljni da znanja i umeća prenesu na mlađe, opstati i božićnjak. Takođe, predat je i zahtev za zaštitu ovog kolača kao nematerijalno kulturno nasleđe Bunjevaca.

Sećam se kada smo davne 1998. godine organizovali prvu izložbu jedva pronašli jedan božićnjak da ga izložimo. Bilo je zaista malo ljudi koji to rade. Danas je na izložbenom stolu čak 28 kolača, to je potvrda da ono što mi radimo daje rezultate - objašnjava Kata Kuntić iz KUD-a "Bunjevka" koje, uz još nekoliko udruženja, organizuje radionice za izradu božićnjaka za najmlađe - I kod kuće učimo decu da prave božićnjak. Moji unuci su savladali tehniku i svake godine izrade bar po jedan.

Otvorena 15. Božićna izložba - prikazani božićnjaci, tradicionalni kolači koji simbolizuju rođenje HristovoIzložbu božićnjaka možete pogledati još danas.

- Zaista vredi doći i pogledati božićnjake koji su veoma zahtevni za izradu. Celokupan proces traje oko 10 sati, a najviše vremena je potrebno za izradu figura koje se nakon oblikovanja suše i ukrašavaju, a potom postavljaju na kolač i to po određenom rasporedu - kaže Tamara Babić iz UG "Bunjevačka kasina".

Otvorena 15. Božićna izložba - prikazani božićnjaci, tradicionalni kolači koji simbolizuju rođenje Hristovo

Izvor: Subotica.com
XV Božićna izložba XV Božićna izložba XV Božićna izložba XV Božićna izložba XV Božićna izložba XV Božićna izložba XV Božićna izložba XV Božićna izložba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1973
Povezane teme

kud bunjevka

izložba božićnjaka

bunjevacki omladinski centar

bunjevačka kasina

tamara babić

kata kuntić

božićnjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.