Komentara: 12
Pregleda: 7836
Foto

Otvoren "Subotički sajam 2019"

30.05.2019. u 17:50h
Izvor: Subotica.com
U Hali sportova danas je počeo međunarodni regionalni "Subotički sajam 2019", koji će do subote, 1. juna, predstaviti skoro 200 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Češke.
Otvoren "Subotički sajam 2019"

Ovogodišnji partner Sajma je Italija, koja je u našem regionu prošlu godinu završila kao četvrti spoljnotrgovinski partner s razmenom od 125 miliona evra.

- Drago mi je da godina, u kojoj se obeležava 140 godina od diplomatskih odnosa i deset godina strateškog partnerstva, protiče u znaku dobrih odnosa između Grada Subotice i Ambasade Italije, otvaranja novih pogona italijanskih investitora i intenziviranja privredne saradnje sa kompanijama i širenju kulturnih veza sa Italijanskim kulturnim centrom - poručio je gradonačelnik Bogdan Laban, prilikom otvaranja manifestacije, čija je tema uticaj IT sektora i digitalizacije na razvoj privrede i saradnja obrazovanja i privrede. - Na teritoriji grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada i Kanjiža posluje 86 firmi i 156 preduzetnika čija je pretežna delatnost računarsko programiranje i pružanje konsultantskih usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Tokom proteklih nekoliko godina broj aktivnih privrednih subjekata i broj zaposlenih u ovim delatnostima je u konstantnom porastu, kao i poslovni prihodi i strane direktne invesicije. Kada je reč o dualnom obrazovanju poznato je da je Subotica jedan od pionira u ovim aktivnostima. Grad stimuliše upis učenika na deficitarne obrazovne profile, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Sajam u Subotici je mesto susretanja privrednika, manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mesto gde se uspostavljaju kontakti. Značaj se ogleda i u tome što promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje.

Otvoren "Subotički sajam 2019"

U ime Pokrajinske vlade, subotičku smotru privrede uveličao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu, koji je još jednom istakao da je Subotica lokomotiva privrednog razvoja cele Vojvodine.

- Trasa kojom je krenulo najviše državno rukovdstvo na pravi način je isprađena i izneta, uprkos svim teškoćama, pre svega na teritoriji Subotice i Novog Sada, a tu su i sremske lokalne samouprave koje iskaču od ostalog dela države u pogledu investicija - naglasio je Đoković. - Posebno sam ponosan na projekat izgradnje akva parka na Paliću, koji treba da bude katalizator daljih investicija i razvoja Palića kao turističke destinacije. Investicije italijanskih kompanija su na drugom mestu u Vojvodini, sa 9,7 odsto učešća u direktnim investicijama, a do sada je investirano više od 842 miliona dinara, pre svega u agro industriju, sektor oplemenjivanja, ali i finasijski sektor u Vojvodini.

Otvoren "Subotički sajam 2019"

Posle otvaranja „Ondaplasta“, „Subotički sajam 2019“ je još jedan pokazatelj dobre saradnje našeg grada i Italije.

- Italija je veoma značajan partner za Srbiju i veliki broj italijanskih preduzeća se nalazi u Srbiji i Vojvodini, u Subotici ih ima desetak, a nadamo se da će ih biti još i da će se ova saradnja i dalje razvijati - naglasio je Fabricio Kosimi, ekonomski ataše Ambasade Italije u Beogradu.

Već 13. put suorgaizator sajma je Privredna komora Srbije, a tehnički organizator JP „Subotičke pijace“.

Otvoren "Subotički sajam 2019"

- U prošloj godini smo imali 19 ovakvih sajmova, ove godine će ih biti 20, a u narednoj godini je plan da podržimo i nove koji se prepoznaju i počinju da dobijaju bolje mesto - podsetio je Miloš Jelić iz Privredne komore Srbije. - Pored domaćih manifestacija, uloga PKS je i da pomogne afirmaciji i podizanju konkurentnosti svojih članica. Prošle godine se 298 firmi iz Srbije našlo na međunarodnim sajmovima, gde je sklopljeno više od 7.000 kontakata, a dogovoreni novi poslovi čija je vrednost više od 45 miliona evra.

Učešće je uzelo je i devet Regionalnih privrednih komora, među kojima su Regionalna privredna komora Vojvodine i Regionalna privredna komora Bekeš županije iz Mađarske, više od deset preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama, predstavnici Vojvođanskog IT klastera sa svojih 29 članova, kao i Subotički IT klaster sa 24 člana. Među brojnim izlagačima bio je i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe. 

Otvoren "Subotički sajam 2019"

- Pravni fakultet za privredu i pravosuđe je još pre sedam godina prepoznao potencijal Subotice jer smo svedoci da se grad razvija u svim poljima, a posebno u privrednom delu. Kada smo otvarali visokoškolsku jedinicu u Subotici obećali smo da ćemo ispunjavati onaj osnovni zadatak da proizvodimo i obučavamo kadar koji je, između ostalog, potreban i privredi. Pravo ima široko polje primene i vrstan pravnik može da pokriva izuzetno veliki broj poslova u provredi - smatra Srđan Cvijanović, menadžer Pravnog fakulteta.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma Svečano otvaranje XIII Međunarodnog i regionalnog sajma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 7836
Povezane teme

međunarodni sajam privrede

regionalni sajam privrede

bogdan laban

privredna komora srbije

susajam

ivan đoković

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

srđan cvijanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.