• Pregleda: 5838

Otvoren "Subotički sajam 2019"

U Hali sportova danas je počeo međunarodni regionalni "Subotički sajam 2019", koji će do subote, 1. juna, predstaviti skoro 200 izlagača iz Srbije, Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Češke.
Otvoren "Subotički sajam 2019"

Ovogodišnji partner Sajma je Italija, koja je u našem regionu prošlu godinu završila kao četvrti spoljnotrgovinski partner s razmenom od 125 miliona evra.

- Drago mi je da godina, u kojoj se obeležava 140 godina od diplomatskih odnosa i deset godina strateškog partnerstva, protiče u znaku dobrih odnosa između Grada Subotice i Ambasade Italije, otvaranja novih pogona italijanskih investitora i intenziviranja privredne saradnje sa kompanijama i širenju kulturnih veza sa Italijanskim kulturnim centrom - poručio je gradonačelnik Bogdan Laban, prilikom otvaranja manifestacije, čija je tema uticaj IT sektora i digitalizacije na razvoj privrede i saradnja obrazovanja i privrede. - Na teritoriji grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada i Kanjiža posluje 86 firmi i 156 preduzetnika čija je pretežna delatnost računarsko programiranje i pružanje konsultantskih usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Tokom proteklih nekoliko godina broj aktivnih privrednih subjekata i broj zaposlenih u ovim delatnostima je u konstantnom porastu, kao i poslovni prihodi i strane direktne invesicije. Kada je reč o dualnom obrazovanju poznato je da je Subotica jedan od pionira u ovim aktivnostima. Grad stimuliše upis učenika na deficitarne obrazovne profile, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Sajam u Subotici je mesto susretanja privrednika, manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mesto gde se uspostavljaju kontakti. Značaj se ogleda i u tome što promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje.

U ime Pokrajinske vlade, subotičku smotru privrede uveličao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu, koji je još jednom istakao da je Subotica lokomotiva privrednog razvoja cele Vojvodine.

- Trasa kojom je krenulo najviše državno rukovdstvo na pravi način je isprađena i izneta, uprkos svim teškoćama, pre svega na teritoriji Subotice i Novog Sada, a tu su i sremske lokalne samouprave koje iskaču od ostalog dela države u pogledu investicija - naglasio je Đoković. - Posebno sam ponosan na projekat izgradnje akva parka na Paliću, koji treba da bude katalizator daljih investicija i razvoja Palića kao turističke destinacije. Investicije italijanskih kompanija su na drugom mestu u Vojvodini, sa 9,7 odsto učešća u direktnim investicijama, a do sada je investirano više od 842 miliona dinara, pre svega u agro industriju, sektor oplemenjivanja, ali i finasijski sektor u Vojvodini.

Posle otvaranja „Ondaplasta“, „Subotički sajam 2019“ je još jedan pokazatelj dobre saradnje našeg grada i Italije.

- Italija je veoma značajan partner za Srbiju i veliki broj italijanskih preduzeća se nalazi u Srbiji i Vojvodini, u Subotici ih ima desetak, a nadamo se da će ih biti još i da će se ova saradnja i dalje razvijati - naglasio je Fabricio Kosimi, ekonomski ataše Ambasade Italije u Beogradu.

Već 13. put suorgaizator sajma je Privredna komora Srbije, a tehnički organizator JP „Subotičke pijace“.

- U prošloj godini smo imali 19 ovakvih sajmova, ove godine će ih biti 20, a u narednoj godini je plan da podržimo i nove koji se prepoznaju i počinju da dobijaju bolje mesto - podsetio je Miloš Jelić iz Privredne komore Srbije. - Pored domaćih manifestacija, uloga PKS je i da pomogne afirmaciji i podizanju konkurentnosti svojih članica. Prošle godine se 298 firmi iz Srbije našlo na međunarodnim sajmovima, gde je sklopljeno više od 7.000 kontakata, a dogovoreni novi poslovi čija je vrednost više od 45 miliona evra.

Učešće je uzelo je i devet Regionalnih privrednih komora, među kojima su Regionalna privredna komora Vojvodine i Regionalna privredna komora Bekeš županije iz Mađarske, više od deset preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama, predstavnici Vojvođanskog IT klastera sa svojih 29 članova, kao i Subotički IT klaster sa 24 člana. Među brojnim izlagačima bio je i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe. 

- Pravni fakultet za privredu i pravosuđe je još pre sedam godina prepoznao potencijal Subotice jer smo svedoci da se grad razvija u svim poljima, a posebno u privrednom delu. Kada smo otvarali visokoškolsku jedinicu u Subotici obećali smo da ćemo ispunjavati onaj osnovni zadatak da proizvodimo i obučavamo kadar koji je, između ostalog, potreban i privredi. Pravo ima široko polje primene i vrstan pravnik može da pokriva izuzetno veliki broj poslova u provredi - smatra Srđan Cvijanović, menadžer Pravnog fakulteta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Krajnjska Gora Odgovori
Sajam nije loš, ali ovo je prevaziđeno. Treba u korak sa vremenom, a nisam siguran ni da je Hala sportova dobar prostor za sajam. Daleko je to od centra grada koji vole Subočani da bi bila masovnija poseta u bilo kom smislu.
Visitor Odgovori
Bio i video.Tuga.....
Vjetar
Suboticki hejteri :)

Ok, daj predlog sta da bude sledece godine da ne budes tako tuzan :)
sasa
Cirkus, samo su falili prasici i pljeskavice
Kalisi Odgovori
Vtš je na sajmu.
Miki Odgovori
Zanimljivo. Posetiću Subotički Sajam :) .
Каролинг Odgovori
Сајам је био солидно посећен, могле су се видети лепе и корисне ствари.
Sion Odgovori
Gde su privatne lokalne kopmanije, mala i srednja uspesna preduzeca?
Ops... pa nema ih, jedino sto se ovde promovise su lokalni politicari, lokalna biroktarija i sam sajam.
Nije lose, svidja mi se sto i postoji Suboticki sajam, ali stvarno, zar nisu mogli bolje da se organizuju, pozivom privatnih kompanija na lokalu, ovo je po meni samar za rukovodstvo sajma.
Lepomir Odgovori
Slabo, bolje da ga nisu ni organizovali.
iva Odgovori
Jel to 29.-ti nešto izložio, pa se direktor pojavio? ;-)
024 Odgovori
Sajam čega? Na slikama su uglavnom ljudi pozeri.
HANIBAL Odgovori
Sajam cega ?
lokalnih snsovac ?

smesno
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.