Komentara: 0
Pregleda: 5040

Otvoren Sajam obrazovanja u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”

21.04.2015. u 21:09h
Izvor: Subotica.com
Danas je u fiskulturnoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić“ otvoren 20. Sajam obrazovanja. Na sajmu su se predstavile sve srednje škole iz Subotice, nekoliko iz Bačke Topole, kao i pojedini fakulteti.
Otvoren Sajam obrazovanja u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”

“ Na sajmu prisustvuje 10 srednjih škola iz Subotice i Bačke Topole, i učestvuju fakulteti, odnosno jedna visoka škola iz Novog Sada i jedna iz Beograda. Cilj ovog sajma jeste da pomogne učenicima da odaberu ono zanimanje koje njih zapravo zanima, da im se daju značajna pojašnjenja o određenim obrazovnim profilima i mogućnosti šta da upišu i da oni na kraju krajeva odaberu ono što se njima i sviđa, ka čemu imaju sklonosti i ono sa čim će kasnije moći da se zaposle ili da nastave da studiraju“, rekao je direktor Tehničke škole Ivan Bajić.

Gimnazija će kao i prošle godine upisati 9 odeljenja, 6 na srpskom nastavnom jeziku, 2 na mađarskom i jedan na hrvatskom nastavnom jeziku. Na srpskom jeziku dva prirodno matematička i 4 društveno jezička, na mađarskom jedan prirodni, jedan društveni, i na hrvatskom opšti smer.

Otvoren Sajam obrazovanja u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”

„Gimnazija pruža opšte znanje što daje najbolju pripremu za fakultete, pored onog što nam je obavezno po planu i programu, škola je otvorena za saradnju sa učenicima u svim mogućim sekcijama, i mogu sa ponosom da kažem da je naša škola jedna od retkih koja nije subotom zaključana” , rekao je direktor Gimnazije „Svetozar Marković“,  Slobodan Čamprag.

Ekonomska škola se predstavila sa različitim obrazovnim profilima, gde pored teorijskog znanja, učenici stiču i praksu.

„Učenici treba da upišu Ekonomsku školu jer je naša nastava praktično orijentisana, naučiće nešto što će moći primeniti u preduzećima u praksi. Pokrivamo razne profile, imamo ekonomskog tehničara, finansijskog administratora koji je kompletno osposobljen da vodi papire u jednoj firmi, upisivaćemo i turističke tehničare koji su izuzeteno značajni i strateški za Suboticu, upisivaćemo i konobare i kuvare. Znači sa našeg područja rada ekonomija, pravo, administracija, trgovina, ugostiteljstvo i turizam, imamo široku lepezu zanimanja“, rekao nam je profesor Imre Zombori iz Ekonomske škole „Bosa Milićević“ iz Subotice.

Otvoren Sajam obrazovanja u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”

U Politehničkoj školi imaju tri grane obrazovnih profila, to su Geodezija i građevinarstvo, Šumarstvo i obrada drveta i Grafičarstvo. Ove godine godine je otvoren i nov smer Likovni tehničar.  Na trogodišnja zanimanja se deca manje upisuju, za zidare, tesare se niko ne javlja, za stolare po 2,3 učenika. Moleri i monteri suve gradnje su još uvek popularna trogodišnja zanimanja u njihovoj školi.

Otvoren Sajam obrazovanja u Tehničkoj školi “Ivan Sarić”

Na Sajmu se predstavila i Poljoprivredna škola iz Bačke Topole.

“Imamo 30 odeljenja raznih profila, imamo školsku ekonomiju gde uglavnom uspevamo veći deo praktične nastave da odradimo, a onaj deo koji ne možemo unutar škole imamo ugovore sa okolnim firmama gde se izvodi jedan deo praktične nastave. Naši učenici dobijaju širok spektar znanja imamo dobro opremljene kabinete, razne programe i manifestacije koje se dešavaju u školi. Sarađujemo i sa raznim firmama koje nude i radna mesta, učenici naše škole delimično su obezbeđeni što se tiče daljeg zapošljavanja. Neke firme nude i stipendije, za mesarski smer, a i za poljoprivrednog tehničara i veterinarskog tehničara ima potražnje“, rekao je Tibor Tot, direktor Poljoprivredne škole iz Bačke Topole.

Sutra je drugi dan sajma, ujedno i poslednji, počinje u 9 časova i trajaće do 16 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 5040

Povezana vest

Povezane teme

sajam obrazovanja Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.