• Pregleda: 25453

Otvoren novi granični prelaz: Bački Vinogradi - Ašothalom

Granični prelaz Ašothalom-Bački Vinogradi spojiće dve regije Mađarske i Srbije nakon 15 godina od kada se javila potreba za njim. Preko 125 naselja sa oko 600.000 stanovnika sa obe strane granice sada će brže i lakše ostvarivati društvene i ekonomske veze koje su u prvi plan istakli zvaničnici dve zemlje prisutni na otvaranju prelaza.
Foto: Biljana Vučković
Otvoren novi granični prelaz: Bački Vinogradi - Ašothalom

Put do Subotice je na ovaj način građanima ovog dela Mađarske skraćen sa 40 na 8 kilometara čime je po rečima mađarskih zvaničnika na pozitivan način nepovratno izmenjen život stanovništva. Ekonomski značaj će biti ogroman jer se u ovom graničnom pojasu nalazi preko 1.000 malih i srednjih preduzeća željnih lakšeg pristupa tržištu.

Granični prelaz će raditi od 07 do 19 časova.

Državni sekretar za spoljnu trgovinu i investicije u Vladi Mađarske, Peter Sijarto je istakao dobru saradnju sa srpskim kolegama i veliki spoljnopolitički značaj ovih inicijativa uz intenzivnu podršku Mađarske Srbiji na putu ka EU.


Peter Sijarto, državni sekretar za spoljnu trgovinu i investicije

„Ovakva investicija, otvaranje graničnog prelaza, uvek ima pozitivan uticaj na ekonomske i društvene odnose. Neracionalno je putovati 30 do 40 kilometara u mesto koje je udaljeno svega 8 kilometara od vas. Što se ekonomske strane tiče, u ovoj regiji živi 600.000 ljudi, postoji više od 1000 malih i srednjih preduzeća i za njih će sada postojati veće tržište. Oni mogu brže stići u mesta gde mogu prodavati svoju robu i usluge tako da će to voditi i većem zapošljavanju. Sada imamo 6 drumskih graničnih prelaza kao i 2 rečna na 174 kilometra granice. To iznosi prosečno 22 kilometra između graničnih prelaza što je daleko ispod evropskog nivoa. Imamo dogovor se gospodinom Kneževićem da sledeće godine otvorimo dva drumska prelaza – obnavljanje starog između Roske i Horgoša kao i potpuno novi prelaz između Bačsentđerđa i Rastine.“

Ministar Goran Knežević smatra da je mešovita komisija dve zemlje brzo i efikasno završila ovaj posao i da zahvaljujući zajedničkim interesima možemo očekivati samo intenzivniju saradnju. Očekuje se da u ovoj godini trgovinska razmena sa Mađarskom premaši sadašnjih 900 miliona evra.


Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

„On će u velikoj meri pomoći da se naša bilateralna saradnja u velikoj meri poveća. Mađarska je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije. Očekujemo da ostvarimo oko milijardu evra međusobne saradnje. Sa druge strane ovo jeste kapija Evrope za Srbiju, proširenjem ovog koridora omogućiće se bolji, kvalitetniji promet robe, pre svega tranzit putnika i to će biti u ekonomskom interesu i građana Mađarske i građana Srbije.“

Izvor: RTV City

povezane teme

14
Miki Odgovori
Sta ce ovaj ovde? Pa to je radila lokalna samouprava,bolje bezi dok te ne dohvate seljaci,ovakvu kafastrofu od ministra Srbija nikada nije imala
Uja Odgovori
super shto rade samo do 19.. za to imamo Bajmok, nije od prevelike pomoci josh jedan
Vanja Vidaković Odgovori
Napokon :)
ja se secam, a vi? Odgovori
http://www.youtube.com/watch?v=JnIx_mc7rrA

http://www.youtube.com/watch?v=ZJuO2XaELE8&feature=endscreen

ima jos, ali hvala bogu svi mozemo pogledati stare vesti. Neko drugi je trebao biti na ovom otvaranju...
luka Odgovori
hahahaha, pa gde su dulići, paraći, ivaniševići, gabrići, vučinći, simovići, pajtići, janjići i ostali super heroji lokalne samouprave. Niste se valjda uplašili jednog običnog ministra poljoprivrede i ne tako davnog kolege. Kako to samo boli kada se nešto otvara a vas nema na slikanju.No neka,biće još prilike kada se bude otvarao neki javni klozet...........ili sl.
deda mraz Odgovori
Koliko ja znam granični prelazi su u nadležnosti države Srbije a ne lokalne samouprave, logično je da neko iz Vlade bude na otvaranju, mogli su doći i lokalni političari ali verovatno im "društvo" nije odgovaralo. Bez obzira mislim da ton kojim se većina izražava nije u skladu sa normama lepog ponašanja. Deda Mraz vam zbog toga neće doneti paketić na Novu godinu.
Palić, Subotica Odgovori
@Uja
Verujte mi, gledao sam na karti, nama je ipak bliže do Morahaloma i Segedina preko Bačkih Vinograda i od velike nam je pomoći otvaranje ovog prelaza!
Stgt Odgovori
Jako lose sto radi samo do 19h mi sto dolazimo sa Zapada tesko da mozemo da se ulopimo u to radno vreme - Barem da se radi do 20 h ili 22h ????
ffilozzoff Odgovori
Dr aflatoksin otvorio prelaz? Pa on se ne razume ni u poljoprivredu,a ne u saobracaj! Ili mozda Mrkonja bio zauzet sa grandom?
Milo Odgovori
Vrlo glupo što je ograničenog radnog vremena! Znači isto kao i Đala, Bajmok.....Ovo znači da ćemo ga u zimskom periodu imati od koristi do 16 sati????? Zašto sve mora da bude naopako kod nas?
zr Odgovori
Trabali su coveku naliti casu vode (zrenjaninske) ili mleka da mu se nadje ako ozedni... :)
Sad sve zavisi sta vise preferira Arsen ili Alfatoksin.
djole Odgovori
Pa ljudi,to je i cilj da ovi gastosi ne idu na taj prelaz,vec nama suboticanima da se ubrza odlazak i povratak sa kupanja u Moraholomu ili neki kucni sitniji soping,ne za svercere jer nema AFE.I ne treba da radi duze jer bi se garant navadili gastarbajteri na ovaj prelaz pa mi domaci opet da cekamo s njima satima da bi kupili nesto preko ili se okupali u normalnim bazenima.Gastosi molim Vas svi i dalje na Horgos i Kelebiju a nama ostavite bar ovo.Da je neko bio pametan mogao je da ovo nazove malogranicnim prelazom .
@ja se secam, a vi? Odgovori
Ja se secam i u potpunosti slazem sa vama. Bravo i veliko hvala i na ovome ucinjenom najboljem gradonacelniku Sasi Vucinicu.
Laslo Odgovori
Laslo,
Ja bih samo reagovao na izjavu "Miki"-ja od pre 5 dana!
Kakvi su ti izrazi "bolje bezi" itd... Koliko imas Ti uopste godina?
Inace mislim, da je ovaj potez otvaranja nove granice od velikog
znacaja za obe zemlje!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.