Komentara: 14
Pregleda: 27914

Otvoren novi granični prelaz: Bački Vinogradi - Ašothalom

16.05.2013. u 18:09h
Izvor: RTV City
Granični prelaz Ašothalom-Bački Vinogradi spojiće dve regije Mađarske i Srbije nakon 15 godina od kada se javila potreba za njim. Preko 125 naselja sa oko 600.000 stanovnika sa obe strane granice sada će brže i lakše ostvarivati društvene i ekonomske veze koje su u prvi plan istakli zvaničnici dve zemlje prisutni na otvaranju prelaza.
Otvoren novi granični prelaz: Bački Vinogradi - Ašothalom

Put do Subotice je na ovaj način građanima ovog dela Mađarske skraćen sa 40 na 8 kilometara čime je po rečima mađarskih zvaničnika na pozitivan način nepovratno izmenjen život stanovništva. Ekonomski značaj će biti ogroman jer se u ovom graničnom pojasu nalazi preko 1.000 malih i srednjih preduzeća željnih lakšeg pristupa tržištu.

Granični prelaz će raditi od 07 do 19 časova.

Državni sekretar za spoljnu trgovinu i investicije u Vladi Mađarske, Peter Sijarto je istakao dobru saradnju sa srpskim kolegama i veliki spoljnopolitički značaj ovih inicijativa uz intenzivnu podršku Mađarske Srbiji na putu ka EU.

Otvoren novi granični prelaz: Bački Vinogradi - Ašothalom


Peter Sijarto, državni sekretar za spoljnu trgovinu i investicije

„Ovakva investicija, otvaranje graničnog prelaza, uvek ima pozitivan uticaj na ekonomske i društvene odnose. Neracionalno je putovati 30 do 40 kilometara u mesto koje je udaljeno svega 8 kilometara od vas. Što se ekonomske strane tiče, u ovoj regiji živi 600.000 ljudi, postoji više od 1000 malih i srednjih preduzeća i za njih će sada postojati veće tržište. Oni mogu brže stići u mesta gde mogu prodavati svoju robu i usluge tako da će to voditi i većem zapošljavanju. Sada imamo 6 drumskih graničnih prelaza kao i 2 rečna na 174 kilometra granice. To iznosi prosečno 22 kilometra između graničnih prelaza što je daleko ispod evropskog nivoa. Imamo dogovor se gospodinom Kneževićem da sledeće godine otvorimo dva drumska prelaza – obnavljanje starog između Roske i Horgoša kao i potpuno novi prelaz između Bačsentđerđa i Rastine.“

Ministar Goran Knežević smatra da je mešovita komisija dve zemlje brzo i efikasno završila ovaj posao i da zahvaljujući zajedničkim interesima možemo očekivati samo intenzivniju saradnju. Očekuje se da u ovoj godini trgovinska razmena sa Mađarskom premaši sadašnjih 900 miliona evra.

Otvoren novi granični prelaz: Bački Vinogradi - Ašothalom


Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

„On će u velikoj meri pomoći da se naša bilateralna saradnja u velikoj meri poveća. Mađarska je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije. Očekujemo da ostvarimo oko milijardu evra međusobne saradnje. Sa druge strane ovo jeste kapija Evrope za Srbiju, proširenjem ovog koridora omogućiće se bolji, kvalitetniji promet robe, pre svega tranzit putnika i to će biti u ekonomskom interesu i građana Mađarske i građana Srbije.“

Izvor: RTV City
Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda Otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 27914
Povezane teme

granični prelaz Bački Vinogradi

granični prelaz

goran knežević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.