Komentara: 0
Pregleda: 2684

Otvoren festival organskih proizvoda Biofest

15.10.2015. u 16:57h
Izvor: RTV City
Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest svečano je otvoren danas u atriumu Otvorenog univerziteta. Dvodnevnu manifestaciju po 11. put organizuje  Udruženje Terras, a ove godine njegovo održavanje biće u znaku obeležavanja četvrt veka od osnivanja Udruženja.
Otvoren festival organskih proizvoda Biofest

Prvi dan manifestacije počeo je tradicionalnom izložbom organskih proizvoda , na kojoj se predstavilo oko petnaestak izlagača iz zemlje i regiona. Na svečanom otvaranju koje je usledilo, dodeljenja su i priznanja  za  „Bioprozvoizvođača godine“, koje je pripalo kompaniji Univerexport za organsko ulje, a  za „ Bioproizvod godine“ proglašeno je juneće meso Organske farme Čurug. Program ovogodišnjeg Biofesta, pored stručnih predavanja, podrazumeva i nekoliko panel diskusija. Organizuju se i međunarodne konferencije a  organizatori akcenat stavljaju na predstavljanje SEEON mreže, koju je Udruženje Terras nedavno formiralo u Berlinu sa još pet država. Mreža bi trebalo  da doprinese bržem razvoju organske proizvodnje u regionu. Udruženje se već 25 godina zalaže za povećanje površina pod organskom proizvodnjom, a poslednjih pet godina navode kao prekretnicu u svom nastojanju.  

Na skupu je najavljeno i skoro raspisivanje konkursa lokalne samouprave za dodelu sredstava organskim proizvođačima, što je, kako je rečeno,  dokaz da se lokalni Akcioni plan razvoja organske proizvodnje i sprovodi.  Lokalna samouprava na organsku proizvodnju gleda kao jednu od razvojnih šansi Subotice, i naredne godine predviđa povećenja sredstava za ove namene.

Biofest se održava i sutra. Izložba organskih proizvoda biće otvorena od 10 do 18 časova, za 11 je predviđena panel diskusija o regulisanju prodaje organskih proizvoda a od 13.30 Stop GMO-ekonomski i ekološki aspekti u poljoprivredi, nakon čega je organizovana poseta organskim farmama u Ljutovu, Oromu i Totovom selu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2684
Povezane teme

biofest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.