Komentara: 5
Pregleda: 7086
Foto

Otvoren 23. Festival evropskog filma na Paliću

17.07.2016. u 12:24h
Izvor: Subotica.com
U kongresnoj dvorani Velike terase na Paliću sinoć je svečano otvoren 23. po redu Festival evropskog filma, održane su projekcije dva filmska ostvarenja, a na Muškom štrandu održan je svečani koktel.
Otvoren 23. Festival evropskog filma na Paliću

Jednu od najznačajnijih smotri kinematografije Starog kontinenta otvorio je poznati austrijski reditelj Ulrih Zajdl, jedan od dobitnika priznanja „Aleksandar Lifka“.

- Kad vas obaveste da se dobili nagradu, čovek se ili  raduje ili se uplaši. Ja se uplašim, jer tada čovek mora u javnost. Za mene je to strašno, a još strašnije je održati govor zahvalnosti – obratio se publici Zajdl. - Ako kažeš samo jednostavno "hvala", iako bi to bilo najiskrenije, smatraće se da se onaj koji je primio nagradu ne raduje. Razmišljanje o govoru zahvalnosti me  u očaj. Zato legnem obučen i utučen, prekrijem se preko glave i razmišljam - Šta ako ne budem mogao da kažem ništa više sem hvala?

Ipak je mogao. Umesto samo „hvala“, Zajdl, čiji su filmovi nagrađivani na festivalu 2007. i 2012. godine, istakao je da je lepo biti u društvu Mencla, Angelopulosa, Kusturice, prethodnih dobitnika nagrada.

- Ona je i potvrda mog rada. Moji filmovi ne podilaze publici, oni preispituju i izazivaju nemir, ulaze u ljudske živote ali ne daju o njima sud. Zbog toga mladim stvaraocima poručujem da ne prave ustupke publici, imaju poverenja u sebe i svoj rad. Sad su za pravljenje filmova presudne kvote, ali u tom svetu kvota samo ideja može spasiti i vas i film. Računajte i na gubitke, ali ne odustajte – poručio je Zajdl. - Evropski film će spasiti tvrdoglavost i hrabrost!

Pre njega, priznanje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koje nosi ime pionira filma na ovim prosotorima, dobio je drugi laureat, naš poznati reditelj Slobodan Šijan.

Njemu je priznanje uručila Mira Banjac, predsednica Saveta festivala, koja je održala kratak ali dirljiv govor.

- Moja je sreća što sam za života imala priliku da, oči u oči, ovakvom reditelju uručim ovu nagradu – zatreptao je glas čuvene glumice.

Otvoren 23. Festival evropskog filma na Paliću

Reditelj kultnih filmova uz koje su generacije odrastale ("Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug") istakao je da ovu nagradu značajnom čine velika imena koja su je ranije dobila, a lepom to što će biti u njihovom društvu.

- Sebe smatram rediteljem komedija. Nadam se da će dodeljivanje ovog priznanjia meni značiti da će biti više smeha u evropskom filmu – dodao je Šijan.

U ime domaćina, publiku je pozdravio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban isitičući znaja festivala.

- Bez obzira na razne poteškoće, bez obzira na nedostatak finasijskih sredstava, ne želimo da osiromašimo duh i zato će grad potrditi da obezbedi adekvatne uslove za reprezentovanje evropskih filmskih vrednosti – poručio je gradonačelnik.

Otvoren 23. Festival evropskog filma na Paliću

Laban je podsetio da od 2003. godine, kada se opredelio da bude smotra evropskog filma, festival stalno napreduje, da je u poslednjih nekoliko godina postao najznačajnije odredište filmskih stvaralaca u regionu, kao i da je svoju zvaničnu promociju imao na najznačajnijim evropskim smotrama sedme umetnosti.

- Filmski susreti su nešto sa čime se odrastalo, zabavljalo, nešto što se nestrpljivo očekuje svakog leta. Palićki festival je jedan od najznačajnijih festivala u regionu, koji  je nastao i opstao u teškim vremenima – dodao je Laban. - Svojim značajem se upisao se na kulturnu mapu Evrope i  nećemo dozvoliti da sa te mape nestane!

U ime Pokrajinske Vlade i Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, posetiocima se obratio dr Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu.

Po njegovim rečima Palićki festival je događaj za divljenje i još jedan dokaz da i pored teških vremena kada kultura posrće, zahvaljujući ambiciji i stručnosti ljudi koji ga vode, on može da se održi raste i napreduje.

- To je dokaz da za kulturu nema granica. Zahvaljujući njemu, Subotica i Palić su postali prepoznatljiva mesta na kulturnoj mapi Evrope – istakao je Kuzmanović. - Godinama unazad on je bio domaćin velikim imenima domaće i evropske produkcije, kao što su Mihalkov, Andreson, Žilnik... Ne samo zbog ovoga, nego i zbog duha filmske umetnosti, Pokrajinska Vlada je prepoznala značaj ovog događaja. Nekada je ta podrška iskazana sa većim, nekada sa manjim sredstvima, ali svakako postoji želja da se on podrži i neguje.

Posle svečane ceremonije, publika je imala priliku da uživa u filmovima iz Takmičarskog programa - „Požar na moru“ Đanfranka Rosija, pobednika Berlinala, i „Snovi“ Renars Vimba, a na Muškom štrandu je organizovan koktel za učesnike ovogodišnjeg Festivala.

Izvor: Subotica.com

23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala

23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala 23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala 23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala 23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala 23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala 23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala 23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala 23. FEF - Koktel povodom otvaranja Festivala
Pogledaj ostale fotografije

23. FEF - Svečano otvaranje festivala

23. FEF - Svečano otvaranje festivala 23. FEF - Svečano otvaranje festivala 23. FEF - Svečano otvaranje festivala 23. FEF - Svečano otvaranje festivala 23. FEF - Svečano otvaranje festivala 23. FEF - Svečano otvaranje festivala 23. FEF - Svečano otvaranje festivala 23. FEF - Svečano otvaranje festivala
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 7086

Povezana vest

Povezane teme

velika terasa palić

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

bogdan laban

mira banjac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.