Komentara: 14
Pregleda: 5316

Otvaranje Metadonskog centra pod znakom pitanja

24.09.2013. u 14:52h
Izvor: RTV City
Metadonski centar za lečenje bolesti zavisnosti, koji je trebalo da se oformi u okviru subotičke Opšte bolnice, za sada neće zaživeti. Načelnica Odeljenja psihijatrije, dr Nada Vasković Maravić u izjavi za City televiziju istakla je da je sa njihove strane sve spremno, ali da novca nema.
Otvaranje Metadonskog centra pod znakom pitanja

Metadonska terapija predstavlja supstitucionu terapiju odvikavanja od narkotika, posebno heroina, gde se ova droga zamenjuje metadonom.

U praksi, tim predvođen psihijatrom ima zadatak da utvrdi da li je zavisnik psihički i fizički spreman za ovu terapiju, nakon čega sledi motivacioni period, a zatim i terapija metadonom.

Zavisnost od opijata je hronični poremećaj koji ima recidivni karakter i lečenje je dugotrajan proces. Procene su da u Subotici ima oko 4.000 zavisnika od neke psihoaktivne supstance. Na odeljenju psihijatrije subotičke Bolnice, prošle godine je od 1.404 pacijenta, od bolesti zavisnosti lečeno njih 22.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5316

Povezane vesti

Povezane teme

droga u subotici

narkomani

odvikavanje od narkotika

narkomanija

metadonski centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.