Komentara: 3
Pregleda: 3024

Metadonski centar će uskoro ipak biti otvoren

18.02.2013. u 15:08h
Izvor: SuMedija
Metadonski centar na odelenju psihijatrije u subotičkoj bolnici, i pored nedostatka finansijskih sredstava, uskoro će ipak biti otvoren, jer su u toku završni radovi na prostoru određenom za tu namenu.
Metadonski centar će uskoro ipak biti otvoren

Metadonski centar potreban je s obzirom na broj zavisnika od droga u području koji bolnica pokriva, a podrazumeva primenu lekova, odnosno supstituciju metadona umesto naprimer heroina.

- Supstituciona terapija metadonom jedna je od vidova lečenja opijatskih zavisnika. Taj vid terapije je ujedno i jedan od najčešćih oblika tretmana opijatskih zavisnika. Različita su mišljenja o ovoj terapiji od odobravanja do osporavanja. Ukoliko je indikovana terapija metadonom nema mesta osporavavanju.

Metadon može osposobiti zavisnika da eliminiše upotrebu zabranjenih psihoaktivnih supstanci odnosno droga, i da prestane sa intravenskom aplikacijom opijata što u stvari znači smanjenje upotrebe heroina, poboljšanje kvaliteta života i zdravstvenog stanja zavisnika — objašnjava dr Nada Vasković Maravić, načelnica odelenja psihijatrije u subotičkoj bolnici. Ona dodaje da će ovakvom terapijom biti smanjena mogućnost infekcije HIV virusom, i stope kriminaliteta, a da je suština terapije vratiti zavisnika svakidašnjem životu bez zabranjenih droga.

Na odelenju psihijatrije se inače ne registruje povećan broj zavisnika od narkotika. Jedan broj opijatskih zavisnika je na metadonskoj terapiji i leči se u okviru dispanzera za mentalno zdravlje i dnevnoj bolnici.

- Prošle godine od ukupno hospitalno lečenih 1.404 pacijenta na odelenju psihijatrije, 22 je lečeno od bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, što je 1.52% od ukupnog broja pacijenata na odelenju. Uglavnom se radilo o osobama mlađim od 35 godina — rekla je dr Vasković Maravić.

Upotreba ilegalnih droga u Subotici smanjena je za 2% u protekle četiri godine među školskom populacijom. Danas se procenjuje da ima oko 4000 zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3024

Povezana vest

Povezane teme

metadonski centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.