Komentara: 2
Pregleda: 1826

Otvaranje izložbe "Tako su govorili naši preci" i promocija knjige Igora Mirovića "Povratak u Logos"

06.06.2021. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe dokumenata "Tako su govorili naši preci", koju je pripremio Srpski nacionalni savet Crne Gore, i književno veče na kojem će biti predstavljena knjiga "Povratak u Logos" Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, održaće se u ponedeljak, 7. juna, u SKC "Sveti Sava" s početkom u 19 časova.
Otvaranje izložbe "Tako su govorili naši preci" i promocija knjige Igora Mirovića "Povratak u Logos"

Izložba dokumenata "Tako su govorili naši preci" sastoji se od devet tematskih celina i prevashodno ima istorijski karakter, ali je njen cilj da osavremeni i aktualizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda u Crnoj Gori.

Izložba je prikaz večnih reči i misli koje su potekle od Svetog Simeona i Svetog Save, preko vremena Balšića, Crnojevića, Petrovića i Kraljevine Jugoslavije, pa sve do Drugog svetskog rata. Kroz sublimaciju najznačajnijih ličnosti i njihovih misli, ukazano je na osećaj pripadnosti i kontinuitet srpskog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori, sponu koja veže srpsku prošlost sa srpskom budućnošću.

Na otvaranju izložbe prisutne će pozdraviti Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne gore, dok će izložbu otvoriti Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, u 19 časova.

Otvaranje izložbe "Tako su govorili naši preci" i promocija knjige Igora Mirovića "Povratak u Logos"Od 20 časova, uslediće predstavljanje knjige "Povratak u Logos", treće zbirke pesama Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, a uz autora knjige, gosti književne večeri biće Dragan Stanić,predsednik Matice srpske, i književnici Budimir Dubak i Selimir Radulović.

- Pre svega pokušavam da i naslovom i stihovima u celini označim put kojim želim da koračam u budućnosti. "Povratkom u Logos" zapravo želim da se vratim izvornijem razumevanju stvari, prilika, događaja i još izvornijem posmatranju ljudi i života. Knjiga "Povratak u Logos" podeljena je u cikluse i poslednji, koji nosi naziv Svetionici, zapravo ukazuje na to da na tom putu u Logos postoje vatre i jarka svetla koja su nužna da bi taj put imao smisla. Ja sam ih u zbirci označio kroz poetske iskaze i doživljaje najznačajnijih Srba u Vojvodini u 19. veku i na početku 20. veka  - rekao je Mirović o svojoj knjizi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1826
Povezane teme

promocija knjige

skc sveti sava

književno veče

srpski kulturni centar sveti sava

igor mirović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.