• Pregleda: 1147

Otvaranje izložbe posvećene Centru za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" sutra u Gradskom muzeju

Izložba pod nazivom Rođenje humanoidne robotike: 50 godina Centra za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin", biće otvorena sutra, 9. novembra, u Gradskom muzeju Subotica, u 18 časova. Izložba je posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi, a zajednički je organizuju Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike Beograd.
Otvaranje izložbe posvećene Centru za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" sutra u Gradskom muzeju

Autor izložbe Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike Beograd, svojom izložbom ukazuje na značaj Centra za robotiku i njegova fundamentalna istraživanja, koja su ga sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka učinila kolevkom moderne robotike u svetu.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide prvu protetičku robotsku šaku na svetu, poznatu pod nazivom "beogradska šaka", prve egzoskelete u svetu, prvog u svetu industrijskog robota antropomorfnog tipa UMS 1, edukacione robote serije Robed, prvi jugoslovenski digitalni računar CER 10, delove Aktivnog odela, prestižnu nagradu "Jozef Ingelberger" koju je dobio dugogodišnji rukovodilac Centra, profesor Miomir Vukobratović, kao i da se upoznaju sa njegovom Teorijom nula momenta, koja se i danas koristi širom sveta za kretanje androida. Takođe, biće u prilici i da vide primere najnovijih dostignuća Centra za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin".

Otvaranje izložbe zakazano je u 18 časova, a zainteresovani sugrađani izložbu će moći da pogledaju do 31. januara 2019. godine u Gradskom muzeju Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.