• Pregleda: 6493

Otklonjen kvar, nastavljena mamografija

Posle pet meseci, otklonjen je kvar na mamografu Opšte bolnice, te je nastavljeno pozivanje žena u okviru Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje raka dojke.
Otklonjen kvar, nastavljena mamografija

Zbog kvara generatora na mamografu, skrining mamografija je obustavljena još 9. februara, a zakazivanje pregleda nastavljeno je u junu, pa se u prvoj polovini godine skrining sprovodio samo šest nedelja. U tom periodu, putem pozivnih pisama na mamografiju su pozvane 662 žene, od kojih je 35 odsto i pregledano.

- U slučajevima kada se žene nisu odazivale na poziv, patronažne sestre su posetom na kućnu adresu ponovo pozvale njih 904. Od ukupno pozvanih žena, njih 232 su pristale a potom i uradile mamografiju. Kod pet žena je postavljena sumnja na patološki proces, pa su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. Upozoravamo da je i dalje visok procenat žena koje se nisu odazvale na mamografiju - kaže dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja.

Iako je Nacionalnim skriningom predviđeno da se u toku dvogodišnjeg ciklusa pozovu sve žene starosti od 50 do 69 godina, ni u četvrtoj godini realizacije skrininga to nije učinjeno. Još desetak godišta nije pozvano ni prvi put, a trenutno se na pregled pozivaju žene rođene 1948. godine.

-  Razlog zbog čega nismo još uvek uspeli da pozovemo sve žene prvi put su brojni, a jedan od glavnih je nedovoljan kapacitet u Opštoj bolnici. Potreban nam je još jedan mamograf, ali i edukovan kadar. Naša potreba za još jednim aparatom i edukaciji kadra je prosleđena nadležnima u Kancelariji za skrining. Oni su upoznati da Opšta bolnica sa postojećim kapacitetima u odnosu na broj žena koji ima, to ne može da obavi fizički u predviđenom periodu - kaže koordinatorka za skrining Zavoda za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić i dodaje da je važno raditi i na podizanju svesti kod žena o važnosti dolaska na pregled - Kada se bolest otkrije u ranoj fazi, pet ili šest žena od sedam ima šansu za petogodišnje preživljavanje, jer je tada moguće uraditi poštednu operaciju koja daje garanciju za dobar kvalitet života. Ukoliko se otkrije u kasnoj fazi, kada postoje i udaljene metastaze, samo jedna od sedam žena ima šansu za petogodišnje preživljavanje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
AlwaysUltra Odgovori
Posle 5 meseci. Pfff ... kao da govore o nedelju dana neispravnosti.
Sprdaju se sve vise ali zato i glasove masovno dobijaju. Zasto bi menjali dobar recept ? Radi sto gore i dobices barem 2-3 mandata.
nemi posmatrac Odgovori
Jel to mozda neki privatnik otisao na letovanje? Pa sad moze pregled i u bolnici.
tetka Odgovori
Срамота. Толико о превентивним прегледима на које нас Др. Нада Косић Бибић и њене колеге стално позивају преко медија!

Имаш пара идеш приватно немаш пара "ниси имао среће" - жалосно на како ниске гране нам је спало здравство.
biba Odgovori
Mamografija radi već barem mesec i po dana. Hvala na "vesti".
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.