Komentara: 6
Pregleda: 1396

"Otključavanje javnog prostora" - dvodnevni program o prostoru u kome živimo

09.05.2024. u 10:37h
Izvor: Subotica.com
"Otključavanje javnog prostora" - dvodnevni program o prostoru u kome živimo

Program ima za cilj pokretanje dijaloga, okupljanje i zajedničko promišljanje o potencijalima i svrsi javnog prostora, potrebama građana, odgovornosti stručnih lica koja dozvoljavaju promene javnog prostora u našem društvu, kao i o tome kako savremenost kreira nasleđe.

U petak, 10. maja od 18h održaće se šetnja "Lica ulice Petefi Šandora" u okviru koje će govoriti prof. dr Viktorija Aladžić, arhitekta, urbanista i stručnjak za zaštitu i revitalizaciju baštine svog rodnog grada Subotice, vanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Subotici. 

 - Šetnju započinjemo kod Trga žrtava fašizma. Petefi ulica, nekadašnja Peštanska, nastala je na delu glavne saobraćajnice koja je iz Subotice vodila prema Baji i Halašu, na dva od sedam glavnih putnih pravaca koji su Suboticu povezivali sa susednim gradovima i prestonicama. Povezujući nekadašnju glavnu subotičku pijacu i glavnu gradsku ulicu (danas Trg Jakaba i Komora) sa raskrsnicom od koje su se granali Bajski i Halaški put (danas Trg kralja Tomislava), Petefi Šandora je bila atraktivna ulica koja je privlačila ljude različitih interesovanja, različitih nacionalnosti i različitog kulturnog miljea, koji su doprinosili njenom jedinstvenom karakteru i jedinstvenoj istoriji koja oslikava istoriju grada u malom. Sa ovom ulicom, njenim glavnim akterima, istorijom arhitekture koja je ovde izgrađena i sa raznovrsnošću njenog sadržaja upoznaćemo se tokom šetnje koja će započeti kod Trga žrtava fašizma. Tokom šetnje obići ćemo dvadesetak kuća koje se nalaze u ovoj ulici, a o njihovoj istoriji, arhitekturi i bogatstvu raznovrsnosti govoriće Prof. dr Viktorija Aladžić - ističu organizatori.

Nakon šetnje sledi prijem u prostoru Klare i Rose,  upoznavanje sa prostorom i mogućnostima učešća u programima Centra, gde se uz posluženje i neformalni susret otvara mogućnost za razmenu i povezivanje sugrađana.

U subotu, 11. maja, od 18h biće prikazan film  "Umetnost sećanja", a nakon toga, od 19.30 tribina "Javni prostor u savremenom kontekstu". 

 - Učesnici tribine su Viktorija Aladžić (arhitekta, profesor, Građevinski fakultet, Subotica), Iva Čukić (arhitekta, Ministarstvo prostora, Beograd), Jelena Radenović (rediteljka filma, Beograd), dok je moderatorka Nela Tonković, istoričarka umentnosti. Teme o kojima će biti reč su prakse i modeli prostornog planiranja iz prošlosti, upotreba javnog prostora u razvijenim društvima, izazovi investitorskog urbanizma, mogućnosti prevazilaženja trenutnih okolnosti, snaga solidarnosti i udruživanja - objašnjavaju organizatori. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 2 dana
Komentara: 6
Pregleda: 1396
Povezane teme

udruženje građana klara i rosa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.