Komentara: 1
Pregleda: 3272

Oscilacije u temperaturi ne prijaju ni zdravima ni bolesnima

22.06.2018. u 16:49h
Izvor: TV Subotica
Sve je više ljudi koji zbog vremenskih prilika imaju određene tegobe, a hronični bolesnici čak i ozbiljne zdravstvene probleme. Izuzetno visoke temperature, iznad proseka za ovo doba godine koje nas prate još od maja, uz česte i obilne padavine i sparno vreme, pa naglo zahlađenje, pri čemu temperatura oscilira i za više od 10 stepeni, kao što je danas slučaj, svakako utiču na zdravlje. 
Oscilacije u temperaturi ne prijaju ni zdravima ni bolesnima

Da im promenljivo vreme i oscilacije u temperaturi nikako ne prijaju, potvrđuju i naši sugrađani.

- Skoro da jaučem. Nezgodno mi je i promena vremena utiče, naročito zbog rada srca - kaže naš stariji sugrađanin.

- Smeta mi, a sa tegobama se borim tako što spavam i odmaram, ništa drugo - dodaje jedna sugrađanka. 

Ipak, ima i onih na koje vreme ne utiče.

- Ne, meni ništa mi ne smeta - poručuje sugrađanka.

Služba hitne pomoći subotičkog Doma zdravlja ovih dana beleži povećan broj poziva naših sugrađana, uglavnom hroničnih bolesnika. Na vremenske prilike najteže se adaptiraju kardiovaskularni, respiratorni i onkološki pacijenti, ali i drugi koji imaju hronične zdravstvene probleme.

- Promene vremena hronični pacijenti teško podnose i uvek se javljaju sa sličnim simptomima, kao što su bolovi u grudima i probadanje, povišeni pritisak i osećaj gušenja - objašnjava dr Vanja Vujinović, dodajući da usled uticaja vremena, tegobe mogu da imaju i potpuno zdrave osobe. - Posle silnih oscilacija vremena, mogu da imaju simptome poput glavobolje, osobe koje imaju niži pritisak mogu se osećati pospano i usporeno, takođe nervoza, promene raspoloženja, bolovi u kostima i zglobovima, vrtoglavica.

Ove tegobe nisu zabrinjavajuće i uglavnom prolaze za dan, dva. U slučaju hroničnih bolesnika, neophodno je pridržavanje propisane terapije, a u slučaju pogoršanja simptoma, potrebno je da se jave svom lekaru ili Službi hitne pomoći.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3272
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hronični bolesnici

promena vremena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.