Komentara: 37
Pregleda: 7794

Organizator Dužijance u stečaju

01.12.2012. u 19:41h
Izvor: SuMedija
Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ otišlo je u stečaj, a rukovodstvo koje je nasledilo blokirane račune, desetak izvršnih presuda i dug veći od šest miliona dinara već pola godine spašava HKC od zaplena i pokušava da sačuva ugled građen više od 40 godina.
Organizator Dužijance u stečaju

Najveća dugovanja nastala su prošle godine za vreme organizovanja stote manifestacije „Dužijanca“ čiji je organizator HKC. Tada je predsedništvo Organizacionog odbora „Dužijance“ i HKC „Bunjevačkog kola“ u javnost iznelo podatak da je svetkovina u čast žeteoca i novog žita koštala 12,5 miliona dinara, ali da su gotovo svi dugovi plaćeni. Međutim, ne samo da polovina računa nije plaćena, već je utvrđeno da su mnogi nastali pod sumnjivim okolnostima.

Sadašnji predsednik „Bunjevačkog kola“ i Upravnog odbora HKC Josip Stipić kaže da su napravilnosti u radu i dugovanja bila naznačena u izveštaju u radu Nadzornog odbora i da je nakon promene rukovodstva bilo neophodno angažovati revizore koji su utvrdili neistinitost podataka u finansijskim izveštajima.

- Podneli smo i krivične prijave protiv prethodnog rukovodstva, ali nismo nikoga imenovali pojedinačno i tražili smo odlaganje izvršenja pravosudnih presuda. Da bi nastavili poslovanje maksimalno smo se angažovali da odblokiramo barem jedan žiro račun. Trudili smo se da sve bude korektno samo da bi sačuvali HKC. Sada je stečaj, ali je ujedno počeo proces osnivanja novog hrvatsko kulturno – umetničkog društva – kaže Josip Stipić.

Za ovogodišnju „Dužijancu“ novo rukovodstvo HKC je moralo da otvori poseban namenski podračun, jer sponzori i donatori nisu želeli da uplatama podmiruju stara dugovanja.

Dugu tradiciju ovog društva prate veliki uspesi folkloraša zbog čega je finansijski krah mogao da ugrozi vrednu zaostavštinu, tradicionalne nošnje i drugu imovinu. Deca i mladi fokloraši traže da putuju i nastupaju, ali zbog teškoća to je gotovo nemoguće te su nezadovoljni i roditelji. Josip Stipić kaže da ih u decembru ipak očekuje nastup u Hrvatskoj.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 7794

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

bunjevačko kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.