• Pregleda: 7212

Organizator Dužijance u stečaju

Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ otišlo je u stečaj, a rukovodstvo koje je nasledilo blokirane račune, desetak izvršnih presuda i dug veći od šest miliona dinara već pola godine spašava HKC od zaplena i pokušava da sačuva ugled građen više od 40 godina.
Organizator Dužijance u stečaju

Najveća dugovanja nastala su prošle godine za vreme organizovanja stote manifestacije „Dužijanca“ čiji je organizator HKC. Tada je predsedništvo Organizacionog odbora „Dužijance“ i HKC „Bunjevačkog kola“ u javnost iznelo podatak da je svetkovina u čast žeteoca i novog žita koštala 12,5 miliona dinara, ali da su gotovo svi dugovi plaćeni. Međutim, ne samo da polovina računa nije plaćena, već je utvrđeno da su mnogi nastali pod sumnjivim okolnostima.

Sadašnji predsednik „Bunjevačkog kola“ i Upravnog odbora HKC Josip Stipić kaže da su napravilnosti u radu i dugovanja bila naznačena u izveštaju u radu Nadzornog odbora i da je nakon promene rukovodstva bilo neophodno angažovati revizore koji su utvrdili neistinitost podataka u finansijskim izveštajima.

- Podneli smo i krivične prijave protiv prethodnog rukovodstva, ali nismo nikoga imenovali pojedinačno i tražili smo odlaganje izvršenja pravosudnih presuda. Da bi nastavili poslovanje maksimalno smo se angažovali da odblokiramo barem jedan žiro račun. Trudili smo se da sve bude korektno samo da bi sačuvali HKC. Sada je stečaj, ali je ujedno počeo proces osnivanja novog hrvatsko kulturno – umetničkog društva – kaže Josip Stipić.

Za ovogodišnju „Dužijancu“ novo rukovodstvo HKC je moralo da otvori poseban namenski podračun, jer sponzori i donatori nisu želeli da uplatama podmiruju stara dugovanja.

Dugu tradiciju ovog društva prate veliki uspesi folkloraša zbog čega je finansijski krah mogao da ugrozi vrednu zaostavštinu, tradicionalne nošnje i drugu imovinu. Deca i mladi fokloraši traže da putuju i nastupaju, ali zbog teškoća to je gotovo nemoguće te su nezadovoljni i roditelji. Josip Stipić kaže da ih u decembru ipak očekuje nastup u Hrvatskoj.

Izvor: SuMedija

povezane teme

37
pajo Odgovori
Matica bunjevacka bi mozda i dala novce ali da nije HKC i da matica upravlja u buducnosti sa Bunjevackim kolom!
Kobescxak Odgovori
Gde je predsednik Organizacionog odbora Davor Dulic, nesto je letos pricao da ce otici u Kanadu.Mozda ce odatle doneti neke pare i pomoci " Bunjevackom kolu "
KokiGuc Odgovori
@pajo, Puni su s devize ko šipak... ne lupaj gluposti. Iz kog džepa?! Jel znaš ti kolika je rupa u pokrajinskom budžetu? Ne znaš. Objavite mi komentar!!
BUBAERDELJAN Odgovori
NICIJA NE GORI VECNO. MORACU BITI ISKRENA, BAS MI DRAGO....
snekica Odgovori
Preterali sa sa dozivljajem svakako...Ni ja ne slavim Novu godinu na Havajima da bi bila vidjena..
GRADJANIN Odgovori
Sramno je sta smo docekali,kad se politika umesa i ono najsvetije nestaje.Sram Vas bilo,generacije su stasavale i cuvale vekovima Bunjevacko kolo,Vama je bilo dovoljno par godina da ga unistite za duzi period a mozda i zauvek...
Bunjevac Odgovori
Matica "bunjevačka" nek drži ruke dalje od Bunjevačkog kola jel onda nijedan Bunjevac više neće tamo kročit.Ta fantomska institucija se bavi istorijskim revizionizmom Bunjevaca odričući im pripadnost hrvatskom narodu i njevi novci ode ne tribaju!
Sion Odgovori
To vam je to kada jedna takva organizacija stupi u rukama pogresnih ljudi.
Mister No Odgovori
Što bi rekli nadrealisti :,,Koga ti foliraš''.Stvar smrdi na kilometar,svi se ograđuju,para nema,kriva su nn lica,zaudara gadno.
Kobescxak Odgovori
Valjda nece isti stecajni upravnik i sudija voditi i ovaj stecaj, sto vode dugo godina u AGROKOMBINATU SUBOTICA.Verovatno se nece jako ni otimati, jer nije tako velika imovina i ne moze se vise pljackati.
Inace, veoma mi je zao sto je do toga moralo doci.Zato za budece treba malo ozbiljnije povesti racuna kada se bira rukovodstvo HKC " Bunjevacko kolo ", kao i kada se imenuju određena lica u Organizacioni odbor duzijance, posebno kada se bira ili imenuje predsednik.
earthworker Odgovori
i `ocel kogot odgovarat za te racune nastale pod sumnjivim okolnostima?
ludi milojko Odgovori
oprem dobro
strujar Odgovori
zar i Vi braco Bunjevci?
Nikola Odgovori
@Pajo: nemoj se trpati gde ti nije mesto!

Ovi prethodni koji su zaduzili treba da odgovaraju, a ovim takzvanim novim nacijama (Bunjevac) dalje od Hrvatskog kulturnog centra jer ih negirate i sta sad hocete?
zbogom pameti Odgovori
kako je ovo providno...
Bunjevacki Odgovori
Ko laze, taj i krade! Kad prestanete podmetati to ruzno slovo "H", onda cemo mozda i divaniti o necemu! Ne prljajte vise casno ime Bunjevacko!
zbogom pameti Odgovori
Podneli smo i krivične prijave protiv prethodnog rukovodstva- FORME RADI KAKO BI I STECAJNA UPRAVA STOGOD ZARADILA , ISKRENO, MALO SMO POSELI, IZDIVANILI SE, NIKO NIJE PCOVO I RIC PO RIC, SMISLILI SMO STECAJ I ZAKLJUCILI DA JE ZA SVE KRIVO NN LICE, A KO STO ZNAMO, ON JE SIN OD MATOROG NN LICA, ali nismo nikoga imenovali pojedinačno - SVA IMENA SE DOBRO ZNAJU, AL NISU ONI TAKO RDJAVI, A I NIJE RED UKAZIVATI PROSTOM NA OSOBE IZ ISTOG PUKA, MALO NAS JE, NI DRUGI NISU BOLJI i tražili smo odlaganje izvršenja pravosudnih presuda- STO U PRIJEVODU ZNACI DA CE SE DESITI KAO U FILMU ZAMJEO IH VJETAR ILI PROHUJALO SA VIHOROM , ODNOSNO BUNJEVACKI ODUVALA IH PROMAJA IZ GUJCE. Da bi nastavili poslovanje maksimalno smo se angažovali - KUMILI I MOLILI, POMALO MALTRETIRALI PRIVREDNE CIMBENIKE KOJI SU ZARADILI KOJI DINAR A MORALI SMO DA IH PODSJETIMO DA LI DOISTA U SRCU NOSE HKC ILI SE SAMO TIME DICE da odblokiramo barem jedan žiro račun- ONIH 6 NEK OSTANE BLOKIRANO, OVAJ JEDNA, PRIVATNI NEK RADUCKA, ILI KRADUCKA. Trudili smo se da sve bude korektno - DA SE SLUCAJNO KOGOD NE RASRDI IL DA POCNE VIKAT, VRIME JE PRED PRAZNIKE, NIJE RED... samo da bi sačuvali HKC- I GUJCE DOTICNIH. Sada je stečaj- I JEDNOM PERIODU OD CIRKA 40 GODINA KRAJ , ali je ujedno počeo proces osnivanja novog hrvatsko kulturno – umetničkog društva KOJI CE SE ZVATI FENIKS JER SE IZDIZE IZ PEPELA– kaže Josip Stipić- AMIN.
CIRINELA Odgovori
Znači ostali pravi Bunjevci ovi plagijatori prdnuli u čabar. Ako ako.
Bunjevci su uvek bili Bunjevci i tako treba da ostane.
tancer Odgovori
Dida je zdravo bio bolesan ali u zadnji čas je stigao u bolnicu i kazali su doktori da će ga operisati a dotle će sigurno biti živ. Mi sad imamo vrimena da vidimo kako ćemo i šta da radimo.
Tako to meni izgleda sa Bunjevačkim kolom i tim stečajem.
Dida još nije umro a testament nije sačinjen ali ako dida rikne mangupi će razgrabiti sve sa salaša.
Znači Dida( Bunjevačko kolo) je na samrti ali možeda preživi ako dobije novi organ.
Sada je Bunjevačko kolo na operacionom stolu a to je PRIVREDNI SUD.
Treba mu novi organ. To su pare. Sud će objaviti oglas da se prodaje Bunjevačko kolo i ko plati_ njegovo je.
Evo prilike da se resetuju zapetljani odnosi i da Bunjevci povrate uticaj u Bunjevačkom kolu jer se sada pokazalo da su oni koji su metnuli ispred starog imena pridev HRVATSKI ispustili stvar iz ruku i prokockali svoju šansu.
U sudskom postupku kupac plati taj dug i postaje vlasnik ne samo Bunjevačkog kola nego tradicije starije od sto godina. Evo prilike za lovarne tipove koji imaju sve osim lepe prošlosti. Može da kupi bilo ko ko je spreman da plati više od konkurenata. Taj će posle odlučiti i kako će se zvati to kulturno umetničko društvo - da li će biti htvatsko, bunjevačko, albansko, srpsko, mađarsko, naše ili će jednostavno postati svoje i baviti se autentičnom delatnošću- negovanjem tradicionalnih etno vrednosti Bunjevaca ma čiji oni bili.
Ovo je prilika da se razjure mangupi koji su trgovali etničkim bićem jedne etničke zajednice i koji su je zloupotrebili.
Ovo je prilika i za pomirenje jer Bunjevačko kolo može biti teritorija na kojoj vladaju zakoni korektbosti.
Ovo je zgoda da Bunjevačko kolo postane nezavisna kneževina kulture.
Ovo je prilika da se Bunjevačko kolo vrati onim Bunjevcima koji i danas zaplaču zbog svojih uspomena vezanim za one davne godine kada je Bunjevačko kolo bilo DRUŠTVO dobronamernih ljudi koji su bez skrivenih interesa ŽIVELI SVOJU AUTENTIČNU KULTURU .
Želim im da zazvone mamuze, tambure i da ponovo zašušti lionska svila.
Građanin Odgovori
@ zbogom pameti, NN lice je poznato , ima ih više , neka štetu nadoknade NN lica , kja su imali korist od nekoliko žiro računa , sramota ispraznili žiro račune pa gurnili u stečaj HKC , da bih se zataškale malverzacije , isti princip kao u subotičkim FIRMAMA, pokradu ,razvuku imovinu pokupe pare sa računa , pa onda STEČAJ , što se tiče Davora Dulića on ima novo radno mesto , veoma dobro i dobro plaćeno , osnivač je grad , da sm ja tako radio kao Dulić danas bih verovatno bio na nekom drugom mestu, ali oni jedan drugog pokrivaju.
luka Odgovori
Prosto neverovatno, ovi pokrali gomili para a VI se tu prepucavate ko je Bunjevac a ko Hrvat. Ovakve budale su razlog što me je sramota što imam i jedne i druge krvi, SRAM DA VAS BUDE.
bukin Odgovori
Stecaj je jedna stvar ali ovde ocigledno ima posla za policiju tacnije za Odsek za suzbijanje privrednog kriminala.
Marko Odgovori
Hmmm... Matica bunjevacka bi pomogla, ali vas je problem, drugovi, sto se zovete HKC a ne Bunjevacko kolo. :-)

Naucite vec jednom da se ne moze uvek kako vi zelite...
VvKk Odgovori
Da se ne zatomi,g.Joso Stipić je bio na listi JUL-a( Jugoslovenske udruzene levice-Mire Markovic),kao elektor za HNV,prije dosta godina,a danas je deo DSHV-a Pere Kuntića.....Zanimljivo,a jos je i bio u Podrum Paliću u vreme njegovog stečaja...Puno slučajnosti zar ne? A što se tiče duga, veliku odgovornost imaju i oni koji više nisu sa nama u R. Srbiji,kao i ovi što dižu galamu,jer nisu sposobni nizašta nego puniti sopstvene džepove na račun, u ovom slučaju, budućeg Kola.....Žalosno je što ovaj DSHV opravdava svoje postojanje na ovakav način.
DD Odgovori
@ Kobescxak

Za neinformisane, DD je ovde:

http://www.youtube.com/watch?v=baIixHS4Lug
tetka Odgovori
O bože, da nije tragično ovo bi bilo smešno !!!!!!!!
Šanjika Odgovori
Pa ovi "dulići" su cudo Bozije.
zbogom pameti Odgovori
Gradjaninu, slazem se, moj tekst je imao poruku da se sve zna ali se koriste izjave g-dina Stecajnog u stilu retorike propalog politicara...
VvKk- Bravo za informacije, sve je to poznato vecini koji su iz ovog grada. Sto bi narod rekao, osoba kako vetar duva...sramota
DD- ovaj stvarno ima obraz kao djon

Ocigledno da i u HKC treba neki Vucic da hapsi...tuga jedna sta se radi.
Ras Spaciranski Odgovori
Narod stalno nesto pozlacuje , zlata ima dovoljno , ali uvek nekako fali "jedna" kolicina. Ko nam odnosi zlato ? ? ? Ras Spaciranski
Ras Spaciranski Odgovori
Na kraju nece narod pozlacivati = Eh Stankovicu ! Ras Spaciranski
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.