Komentara: 9
Pregleda: 2267
Foto

Organizacija "KORS" predstavila preliminarne rezultate merenja kvaliteta vazduha u gradu

04.12.2023. u 08:30h
Izvor: Subotica.com
Po prvim preliminarnim podacima merenja kvaliteta vazduha u našem gradu, Subotičani su u septembru, oktobru i prvoj polovini novembra udisali umereno i srednje zagađen vazduh, ali drastična zagađenja nisu zabeležena.
Organizacija "KORS" predstavila preliminarne rezultate merenja kvaliteta vazduha u gradu

Merenja su vršena u okviru projekta pod nazivom "Nastavak zalaganja za smanjenje zagađenja i poboljšanje energetske efikasnosti: individualna ložišta" koji sprovodi Organizacija "KORS".

Kako navode iz ove organizacje, najznačajniji "krivci" za ovakvo stanje su saobraćaj, kao i individualna ložišta koja su zastupljena u oko 17 hiljada domaćinstava što čini 43 odsto od ukupnog broja domaćinstava u gradu.

Organizacija "KORS" predstavila preliminarne rezultate merenja kvaliteta vazduha u gradu

- Prvi preliminarni rezultati ukazuju na to da je saobraćaj očigledno važan faktor zagađenja. Imamo sad eksploziju individualnih kretanja automobilima po gradu i to nesumnjivo ima uticaj na nivo zagađenosti vazduha. Dakle, vazduh jeste zagađeniji na mestima gde imamo gust saobraćaj, ali je značajan podatak i da je nivo zagađenja veći u onim delovima grada koji nisu pokriveni gasnom mrežom i gde nema daljinskog grejanja - objašnjava Zvezdan Kalmar, predsednik "KORS-a" - Smatramo da je neophodno da se pozabavimo strukturom saobraćaja u gradu, ali i kreirati bolji program subvencija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. To konkretno znači da mere prevashodno treba usmeriti ka onim domaćinstvima koja se greju na čvrto gorivo. Upravo zbog toga smo angažovani u borbi za poboljšanje strukture subvencija za obnovljive izvore energije tj. za postavljanje izolacije.

Mrenja kvaliteta vazduha vršena suvikendom i radnim danima, u različitim delovima dana, na ukupno 12 mernih mesta u gradu.

Organizacija "KORS" predstavila preliminarne rezultate merenja kvaliteta vazduha u gradu

- Odradili smo oko 100 merenja. Obuhvaćeni su najgušće naseljeni delovi grada gde uticaj zagađenja vazduha najviše dolazi do izražaja. Merili smo samo zagađenje lebdećim česticama, ali hemijski sastav emisija nismo merli - navodi Pera Marković, pravni savetnik u Organizaciji "KORS" - Zahvaljujući podršci Grada Subotice, kupili smo uređaje kojima smo vršili merenja kvaliteta vazduha pre početka grejne sezone, kao i tokom grejne sezone - dodaje Nikola Perušić, koordinator projekta "Nastavak zalaganja za smanjenje zagađenja i poboljšanje energetske efikasnosti: individualna ložišta" .

Organizacija "KORS" predstavila preliminarne rezultate merenja kvaliteta vazduha u gradu

Izvor: Subotica.com
Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS") Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS") Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS") Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS") Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS") Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS") Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS") Prezentacija preliminarnih rezultata istraživanje kvaliteta vazduha u Subotici (Organizacija "KORS")
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 2267
Povezane teme

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.