• Pregleda: 4912

Orezivanje vinove loze u Hajdukovu

Kao što tradicija nalaže, vinari viteškog reda „Arena Zabatkiensis“ izašli su danas u vinograd porodice Radmilović u Hajdukovu kako bi rezidbom loze videli kakva godina očekuje vinogradare.
Orezivanje vinove loze u Hajdukovu

Ako je suditi po predanju, danas, na Svetog Vinka, bio je prelep sunčan dan što znači da bi godina pred nama trebalo bi da bude blagorodna po vinograde. Slično kaže i struka jer se na orezanom čokotu vidi da je dobro pretrpeo zimu i ukoliko ne bude kasnih prolećnih mrazeva ili nekih drugih većih vremenskih neprilika, vinogradari mogu da očekuju dobar rod.

- Viteški red „Arena Zabatkiensis“ osnovan je pre 17 godina baš na Svetog Vinka i od tada svake godine na ovaj dan obilazimo jedan vinograd na području Subotičko-horgoške peščare. Sunčani dan uliva veliki optimizam da će ovo biti dobra godina i da ćemo na jesen uživati u dobrom vinu – kaže veliki majstor viteškog reda Dragutin Miljković. - Sve ove godine obilazimo vinograde koji posle napreduju, što nas veoma raduje.

Ove godine domaćin je bila porodica Radmilović, čiji se vinograd nalazi se u srednjem Hajdukovu i prostire se na oko tri hektara.

- Vinograd se nalazi na nekadašnjem salašu porodice Supić, koja je takođe imala vinograde, tako da mi nastavljamo tradiciju vinogradarstva dugu sto godina – sa ponosom ističe Jelena Radmilović. - Vinograd smo zasadili 2012. godine i za ovo kratko vreme uočili smo sve izazove i lepote ovog posla. Zasadili smo oko 15.000 zasada sorti šardone, savinjon, crnog burgundac i frankofke. Prošle godine je bio dobar rod, bilo je dovoljno vina i mogli smo da vidimo sve vrline sorti koje gajimo.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Matija Odgovori
Kud sad u ne vreme. Pa zna se kad Trifun i Sretenje. Pitajte vinare u Tavankutu oni znaju kad se to radi. Hahahahaha... Kakav sv. Vinko koje za njega čuo još.
pajo Odgovori
oporezivanje vinove loze u hajdukovu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.