Komentara: 6
Pregleda: 3521

Orezivanje stabala se nastavlja

21.08.2015. u 16:34h
Izvor: RTV City
U odnosu na druge gradove, Subotica je bolje uređena kada se govori o održavanju drvoreda. Javno komunalno preduzeće Čistoća i zelenilo redovno sprovodi godišnji program, koji podrazumeva letnje i zimsko orezivanje oko 9.000 stabala.
Orezivanje stabala se nastavlja

Prema normama i standardima  kao i planiranom dinamikom programa, zimsko orezivanje stabala se vrši svake treće ili četvrte godine. U međuvremenu, njihova krošnja se podseca na visinu od 4 metra, kako bi se uklonile grane koje su odrvenile jer postoji opasnost da se odlome od stabla i nanesu štetu na vozilima ili povrede prolaznike.

Takozvano  zeleno orezivanje,  koje "Čistoća" obavlja jednom godišnje  u letnjem periodu, podrazumeva odsecanje donjih grana stabala i podizanje njihove krošnje na visinu od dva metra. Zbog aktuelne klime, rast je intenzivniji ove godine i zeleno ili letnje orezivanje je još uvek u toku. Letnjih izdanaka najviše ima na stablima koja se nalaze pod elektroenergetskim vodovima, koja su u prethodnom periodu orezivana i čepovana. Letnji izdanci  najviše ometaju pešake i bicikliste.

Prioriteti u orezivanjima postoje i uglavnom se radi o prometnijim saobraćajnicama i raskrsnicama. Redovno se održavaju  kako bi se obezbedila njihova preglednost i vidljivost saobraćajnih znakova i semafora.

Čistoća i zelenilo ima planiranu dinamiku kojom sev održavaju stabla u gradu, ali postoje i pojedinačni slučajevi kada se vrše orezivanja koja nisu obuhvaćena programom i to po nalogu Saobraćajne policije, Direkcije za izgradnju grada i službi Gradske uprave. Radi se i prema prijavama građana i to preko Komunalne policije koja daje nalog za izvršenje posla ovom preduzeću.

Ovog leta moralo je da se obavi radikalno orezivanje stabala koja se nalaze na  trasi radova na postavljanju centralnog magistrastralnog vodovoda i kolektora 2 i kolektora 7. Na česta pitanja stanovnika ulica u kojima je ovaj posao obavljen,  zašto se ovakvo orezivanje radi kada mu nije vreme i  na štetu drveća, iz preduzeća odgovaraju da rasterećenjem krošnje ustvari spašavaju  stabla od mogućeg  izvaljivanja zbog raskopavanja zemljišta.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3521
Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

orezivanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.