• Pregleda: 9072

Oprezno sa klima uređajem

Spas od vrućina na poslu ili kod kuće, za većinu donosi klima uređaj. Ipak, nepravilno korišćenje klima uređaja može imati negativne posledice po zdravlje, upozoravaju lekari.
Oprezno sa klima uređajem

Kada temperature pređu 30 stepeni, klima uređaj donosi brojne pogodnosti: prijatnu radnu atmosferu, bolju koncentraciju, a kod kuće miran san. Ipak, da li s upotrebom klime može da se pretera i da li se oprezno koristi? 

Pre nego što se posegne za daljinskim upravljačem od klima uređaja, i rashladi prostorija u kojoj se boravi, potrebno je znati da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne sme biti veća od pet do deset stepeni, kao i da prostoriju treba hladiti postepeno. Osim toga, ukoliko klima pred početak sezone nije očišćena, ona može biti leglo bakterija i virusa, koji mogu da naruše zdravlje, upozoravaju lekari.

- Kada se odjednom počnu koristiti klima uređaji, izbacivanjem vazduha, izlazi i prašina, koja alergičnim osobama posebno smeta. Takođe, kada jako spuštate temperaturu, može doći do narušavanja zdravlja u smislu blažih tegoba, kao što je pohlađivanje organizma i sklonost ka prehladi, ali i do upale sinusa ili još drastičnije, upale pluća, usled izbacivanja mikroorganizama iz uređaja. Klima uređaj treba pažljivo da koriste osobe koje su starije, deca, hronični bolesnici, posebno oni koji imaju problem sa mišićnokoštanim i kardiovaskularnim sistemom. Ukoliko klima direktno duva u vas, i ako ste naglo ušli oznojani u prostoriju koja je rashlađena, može doći do pojave ukočenosti, bolova u mišićima, u zglobovima, čak i upale živaca - rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje.

I za klimu u automobilu važe slična pravila. Ukoliko je vozilo bilo na suncu, prvo ga je potrebno provetriti, a zatim postepeno rashladiti. Pre izlaska iz vozila, poželjno je da se unutrašnja temperatura približi spoljašnjoj.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

8
Zvek Odgovori
Gluposti. Mi ulazimo u hladnjacu na 6c i izlazimo napolje konstantno na ovih prijatnih 35, nista nam fali. Kuci mi je klima na 23c namestena. Sad kad bi vas slusao, morao bi da zalozim, da bi mi bila temperatura u kuci 30c, ako je napolju 35c da ne prelazi 5c razlike, a na direktnom suncu je preko 50c. Neka svako namesti kako njemu odgovara
Fulvije Odgovori
deset stepeni razlike nije dovoljno kad je napolju plus 40. necu valjda namestiti klimu na 30 i sedeti i topiti se kao cvarak?
Doktor Odgovori
Najvise volim situacije kao danas, napolju 38 stepeni, ukljucila sam grejanje jer mi je u stanu bilo prijatnih 30, ali da ne bi umrla kada izadjem napolje namestila sam da se ugreje na 33...
Blackman Odgovori
Pitanje korišćenja klima uređaja bi trebalo ozbiljno shvatiti. Neretko se mogu čuti i pročitati vesti o smrti ljudi mlađe životne dobi prilikom izlaska iz suviše "ohlađenog" automobila.
Lekari i struka daju savete, svako neka se rukovodi svojim principima... Nekoliko stvari je sigurno: naizmenični ulazak i izlazak iz suviše rashlađenog u suviše zagrejani prostor nije dobar za zdravlje (nebitno sa li ste srčani bolesnik ili ne) i treba u obzir uzimati ćinjenicu da raspon temperature ne bi trebao da bude veći od 6-7 stepeni. Dakle, ne treba se rukovoditi logikom da je 30 stepeni "letnja" temperatura. Ukoliko je napolju 40 ili više stepeni, sasvim je sigurno da će organizmu više prijati temperatura od 30 nego, recimo, 23 stepena, pošto bi u ovom drugom slučaju razlika dvaju temperatura bila 17 i više stepeni. Imajte na umu da klimu "nameštate" za sebe i za onoga ko boravi u prostoriji u kojoj ste. Dakle, odgovorni ste na više nivoa. :)
panonski čamac Odgovori
Ja sam juče upalio klimu i umro sam, evo upravo se javljam sa onog sveta. Nažalost, sutra me Svevišnji šalje nazad kući jer nisam još otplatio kredit i ostao sam dužan za porez.

I u kolima oprez - bolje je voziti na prijatnih 58C u autu nego smanjiti temperaturu, znate. Mi smo se vozili u Jugu godinama bez klime, i ništa nam ne fali... osim dehidracije i toplotnog udara, ali sve se to izdrži, samo da nas ne ubije zla promaja.
ffilozoff Odgovori
Najzdravije je znojiti se prirodnim putem,a pozeljno je i sex,orgazam...pa da vidis lep zivot na plus 40!!!
Miroslav Odgovori
U shokari je -36 I citav dan sam u njoj...a napolju +36.Nije ni velika razlika...I tako vec 7god
Profesor Odgovori
Gluposti, odvraćaju nam pažnju od mnogo bitnijih stvari, recimo, pre dva dana samo što se nisam šokirao od poreza na imovinu od skoro 35000 din, i poreza za očuvanje životne sredine, oko 3500 din, a pravi šok, kao i ugrožavanje zdravlja će biti u decembru, neposredno pred praznike, kad na to stigne potez za odvodnjavanje od cirka 6000.
Za more nemamo, pa eto ladimo se pod klimom, kome kako prija. Eto toliko.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.