Komentara: 8
Pregleda: 10456

Oprezno sa klima uređajem

10.07.2017. u 12:09h
Izvor: TV Subotica
Spas od vrućina na poslu ili kod kuće, za većinu donosi klima uređaj. Ipak, nepravilno korišćenje klima uređaja može imati negativne posledice po zdravlje, upozoravaju lekari.
Oprezno sa klima uređajem

Kada temperature pređu 30 stepeni, klima uređaj donosi brojne pogodnosti: prijatnu radnu atmosferu, bolju koncentraciju, a kod kuće miran san. Ipak, da li s upotrebom klime može da se pretera i da li se oprezno koristi? 

Pre nego što se posegne za daljinskim upravljačem od klima uređaja, i rashladi prostorija u kojoj se boravi, potrebno je znati da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne sme biti veća od pet do deset stepeni, kao i da prostoriju treba hladiti postepeno. Osim toga, ukoliko klima pred početak sezone nije očišćena, ona može biti leglo bakterija i virusa, koji mogu da naruše zdravlje, upozoravaju lekari.

- Kada se odjednom počnu koristiti klima uređaji, izbacivanjem vazduha, izlazi i prašina, koja alergičnim osobama posebno smeta. Takođe, kada jako spuštate temperaturu, može doći do narušavanja zdravlja u smislu blažih tegoba, kao što je pohlađivanje organizma i sklonost ka prehladi, ali i do upale sinusa ili još drastičnije, upale pluća, usled izbacivanja mikroorganizama iz uređaja. Klima uređaj treba pažljivo da koriste osobe koje su starije, deca, hronični bolesnici, posebno oni koji imaju problem sa mišićnokoštanim i kardiovaskularnim sistemom. Ukoliko klima direktno duva u vas, i ako ste naglo ušli oznojani u prostoriju koja je rashlađena, može doći do pojave ukočenosti, bolova u mišićima, u zglobovima, čak i upale živaca - rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, Zavoda za javno zdravlje.

I za klimu u automobilu važe slična pravila. Ukoliko je vozilo bilo na suncu, prvo ga je potrebno provetriti, a zatim postepeno rashladiti. Pre izlaska iz vozila, poželjno je da se unutrašnja temperatura približi spoljašnjoj.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 10456
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

kućna klima

klimatizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.