Komentara: 2
Pregleda: 3757

Oni dolaze: Nikola Koltin, maturant OŠ "10. oktobar" i član Plivačkog kluba "Spartak"

06.06.2018. u 10:25h
Izvor: Subotica.com
Kada uđe u bazen, za Nikolu Koltina, maturanta OŠ "10. oktobar" i člana Plivačkog kluba "Spartak", ne postoji ništa osim cilja, koji gotovo svaki put savlada s lakoćom, o čemu svedoči blizu 200 medalja koje je za šest godina, koliko se bavi ovim sportom, osvojio na raznim takmičenjima.
Oni dolaze: Nikola Koltin, maturant OŠ "10. oktobar" i član Plivačkog kluba "Spartak"

Od četvrte do sedme godine, Nikola Koltin trenirao je gimnastiku, potom je na kratko pažnju posvetio košarci, da bi sa osam godina krenuo na rekreativno plivanje iz, kako kaže, zdravstvenih razloga. Prepoznavši talenat i potencijal, treneri Plivačkog kluba "Spartak" ubrzo su mu predložili da pređe na takmičarsko plivanje, od kada neprestano niže vrhunske rezultate.

- Nakon svega nekoliko meseci treniranja, na prvom takmičenju sam osvojio prvu medalju i od tada sam jako zavoleo plivanje. Osećaj zadovoljstva dok stojim na postolju, doveo je do toga da radim i želim više u ovom sportu. Kada uđem u bazen, ne razmišljam ni o čemu i ništa drugo ne mogu osetim, osim potrebe da plivam najbrže što mogu, jer je ovo sport u kojem stotinke odlučuju o pobedi ili porazu. Najviše volim da plivam prsno, uglavnom 100 ili 200 metara, kao i mešoviti stil 200 i 400 metara - priča nam Nikola.

Da medalje nisu dolazile same, potvrđuje ovaj mladi plivač, koji tokom školske godine trenira šest puta nedeljno po dva i po sata, a za vreme raspusta i po dva puta dnevno. Kaže da je za dobre rezultate potrebno mnogo rada, ali da mu to ne predstavlja veliki napor, jer uživa u sportu kojim se bavi, a najviše u takmičenjima sa kojih nosi samo najlepše uspomene.

- Uvek ću pamtiti kada sam sa reprezentacijom Vojvodine učestvovao na takmičenju u Ljubljani. To je bilo dosta veliko i jako takmičenje, na kojem sam plivao u svim disciplinama i uspeo da se plasiram među osam najboljih, koji su se takmičili u finalu. Bilo je to novo i zanimljivo iskustvo za mene, jer su pre finala pogasili svetla i napravili takvu atmosferu kao da smo na Olimpijskim igrama - priseća se Nikola, dodajući da bi jednog dana voleo da bude uspešan plivač kao Majkl Felps, na kojeg se ugleda.

Osim u bazenu, Nikola je uspešan i u školskoj klupi, gde najviše voli da prelistava knjige iz prirodnih nauka. Na pitanje kako uspeva da izbalansira aktivno bavljanje sportom i odličan uspeh u školi, naš sagovornik odgovara da u nekim trenucima ume da bude teško, te da ima veoma malo slobodnog vremena.

- Volim matematiku, fiziku, biologiju, hemiju i srpski. Pripremao sam se i izlazio na takmičenja iz matematike i srpskog, međutim, dešavalo se da u isto vreme imam važna plivačka takmičenja. Tako sam ne jednom, morao da biram plivanje ili srpski i matematika. Zbog ljubavi prema sportu i uz podršku roditelja, birao sam ono što najviše volim, a to je plivanje. Školu ne zanemarujem, trudim se da budem među najboljima, a slobodno vreme imam uglavnom nedeljom, za praznike i tri nedelje u avgustu kada nema treninga. Tada volim da igram basket sa drugarima, idem na klizanje, u bioskop ili igram igrice. Volim da putujem sa porodicom, kao i sa plivačima koji su mi kao druga porodica - ističe Nikola.

Kako uskoro završava osmi razred, vredno se priprema za malu maturu, ali i za letnje državno prvenstvo, na kojem se nada dobrim rezultatima.

- Sada je opet period odluke. Volim prirodne nauke, ali bih najviše voleo da upišem Sportsku gimnaziju u kojoj deca poput mene imaju sve uslove za učenje, treninge i takmičenja. Pošto ovakve škole nema u Subotici, mislim da ću se opredeliti za Ekonomsku školu, kako bi lakše mogao da uklopim učenje i treniranje - podvukao je Nikola.

USPESI

3. razred

 • Treće mesto na gradskom takmičenju iz matematike.

4. razred

 • Prvo mesto na okružnom takmičenju u plivanju (plasman na republičko);
 • Treće mesno na SOSOV u plivanju;
 • Pohvalnica na gradskom takmičenju iz matematike.

5. razred

 • Drugo mesto na okružnom takmičenju u plivanju.

6. razred

 • Prvo mesto na okružnom takmičenju u plivanju (plasman na republičko).

7. razred

 • Učešće na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Prvo mesto na okružnom takmičenju u plivanju;
 • Treće mesto na republičkom takmičenju u plivanju. 

8. razred

 • Prvo mesto na okružnom takmičenju u plivanju;
 • Četvrto mesto na republičkom takmičenju u plivanju;
 • Prvo mesto na SOSOV u plivanju;
 • Drugo mesto na gradskom školskom prvenstvu u odbojci.

Postignuća sa Plivačkim klubom "Spartak" od 2015. do 2018. godine

 • Vojvođanska prvenstva u plivanju: osvojeno 9 zlatnih, 5 srebrnih i 3 bronzane medalje;
 • Državna prvenstva Srbije u plivanju: osvojeno 2 zlatne, 4 srebrne i 3 bronzane medalje.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3757
Povezana vest
Povezane teme
osnovna škola 10. oktobar OŠ 10. oktobar oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.