Komentara: 0
Pregleda: 10230

Oni dolaze: Igor Engi, OŠ "Ivan Milutinović"

14.06.2017. u 10:17h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Igoru Engiju, učeniku OŠ "Ivan Milutinović".
Oni dolaze: Igor Engi, OŠ "Ivan Milutinović"

Zahvaljujući Igoru Engiju, vanserijskom učeniku sedmog razreda OŠ „Ivan Milutinović“ Subotica može da se pohvali da, ne samo da ima državnog prvaka, već ima olimpijca iz matematike i informatike.

Igor se nedavno pun utisaka vratio sa srpske matematičke i informatičke olimpijade, na kojima je prvi put učestvovao.

- To su možda najteža takmičenja na kojima sam bio jer je konkurencija izuzetno jaka. Na olimpijadu Tamo ima manje učesnika, kvalifikuju se najbolji sa republičkog takmičenja - prvih sedam iz sedmog i 14 iz osmog razreda i iz prvog razreda srednje škole, tako da sam bio među najmlađim učesnicima – priča Igor. - Zadovoljan sam onim što sam uradio, ali ja uvek mislim da može bolje i uvek težim ka tome.

Oni dolaze: Igor Engi, OŠ "Ivan Milutinović"

Iako su iza njega brojna takmičenja, sa kojih se uglavnom vraća sa diplomom u rukama, Igor priznaje da je najteži deo dok ne sazna rezultate.

- Najnapetiji deo je pre i posle takmičenja, kada uradim i čekam rezultate, a dok radim zadatke obično sam opušten. Imam blagu tremu, ali ona brzo prođe. Uvek se setim saveta svojih nastavnika da budem opušten i uradim što bolje mogu. Trudim se da ga se uvek držim – dodaje Igor. - Posle takmičenja proveravamo rešenja, uglavnom su ista kao moja, ali kad vidim da ima odstupanja bude mi žao, ali šta je tu je.

Ljubav prema matematici rodila se još od nižih razreda, a u četvrtom je počeo da se takmiči, a posle je počeo da pohađa časove u školi „Gaus“ i niže sjajne rezultate.

- Meni matematika nije teška, treba je dosta vežbati, razmišljati i povezivati stvari, ali u suštini nije bauk – šarmantno pokušava da nas ubedi da zavolimo matematiku. - Brzopletost je njena opasnost, zbog nje može lako da se pogreši tamo gde ne bi trebalo, ali zato uvek pregledam šta sam uradio i uočim grešku.

Oni dolaze: Igor Engi, OŠ "Ivan Milutinović"

Pored matematike, Igor postiže sjajne rezultate i u fizici, informatici i hemiji, od koje je morao da odustane zbog poklapanja termina takmičenja.

- Jako mi je žao zbog toga, ali bi mi bio veliki pritisak da imam tri velika takmičenja u jednom vikendu. Nadam se da dogodine neće biti tako – sleže ramenima Igor.

Uz to, neprikosnoven je i u šahu, gde je takođe stigao do republičkog takmičenja.

- Šah me je naučio deda još kad sam imao nešto više od pet godina, u drugom razredu sam krenuo na sekciju u školi a sada idem u šah klub.  U njemu takođe jako uživam i volim da stalno istražujem, kombinujem poteze i taktiku – nastavlja Igor.

I pored brojnih obaveza, Igor stiže i da uživa u slobodnom vremenu i tinejdžerskim danima. Voli da čita fantastiku, igra igrice, druži se sa drugarima...

- Sve postignem bez problema. Za obično školsko gradivo treba mi najviše sat i po vremena učenja dnevno, ali kada stignu takmičenja, onda je učenje i vežbanje mnogo intenzivnije – objašnjava vredni mladić. - Velika podrška su mi roditelji, ali i nastavnici Milena Kecman iz fizike, Marica Blesić iz hemije, Konsuela Bačić iz matematike i Sandra Mirkov iz informatike, kao i moja razredna, Ksenija Bošnjak. Naravno, ne mogu da zaboravim Ljubicu i Mirka Kiseličkog iz „Gausa“.

USPESI

  • VI razred - 1. mesto na republičkom iz matematike i 3. mesto na republičkom iz fizike.
  • VII razred - 1. mesto na republičkom iz matematike, 2. mesto na republičkom iz fizike, 1. mesto na okružnom takmičenju iz šaha, učešće na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, 3. mesto Međunarodno takmicenje iz matematike "Kengur" osnovni nivo - 3. nagrada, drugi nivo - 1. nagrada, Drzavno takmicenje iz informatike - 2. nagrada i učešče na Olimpijadi
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 10230

Povezane vesti

Povezane teme

OŠ Ivan Milutinović

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.