Komentara: 8
Pregleda: 3164

Ombudsman posreduje u sporu sa Toplanom

13.12.2012. u 10:25h
Izvor: Politika Online
Upravni odbor „Toplane” dodatno otežao isključenje sa sistema, zaštitnik građana stao na stranu 120 korisnika koji su tražili da im „iseku” radijatore
Ombudsman posreduje u sporu sa Toplanom

Visoki računi za grejanje iz gradske „Toplane“ ulivali su veći strah nego predstojeća zima, pa je 120 Subotičana odlučilo da im se u stanovima i kućama „iseku“ radijatori. U većini slučajeva obrazloženje je bilo da ne mogu da plaćaju račune „Toplani“.

Od 2005. godine, među prvima u zemlji, subotički distributer daljinskog grejanja počeo je naplatu na osnovu utroška energije. Račun se plaća iz dva dela, za održavanje sistema tokom čitave godine, a tokom grejnih meseci na osnovu „iskorišćenog“ grejanja.

Tako za dvosoban stan računi dostižu cenu od sedam hiljada do deset hiljada dinara. Obično su još viši u porodičnim kućama, ali tu nema tehničkih problema kada traže da se isključe sa sistema. Problemi nastaju kod stanara u višespratnicama.

U većini zgrada postavljeni su merači potrošnje i kada se neki stanar odjavi kao korisnik „Toplane“, po pravilu, potrošnja se ne smanjuje srazmerno, jer se meri i grejanje zajedničkih prostorija, kao i gubitak toplote u sistemu, pa rastu troškovi ostalih stanara u zgradi. Eto razloga za novo nezadovoljstvo.

Gradskom odlukom o načinu isporuke i snabdevanja toplotnom energijom regulisano je da građani u višespratnicama mogu da otkažu usluge „Toplani“, ali 30 dana pre zvaničnog početka grejne sezone, dakle do 15. septembra.

Međutim, sa rastom računa za usluge „Toplane“ raste i broj onih koji smatraju da će se sami jeftinije grejati drugim energentima, pa je pre početka ovogodišnje sezone 120 Subotičana izrazilo želju da skine radijatore u svojim stanovima.

Suočen sa takvom situacijom, upravni odbor preduzeća rešio je da im oteža isključenje. Zbog toga se u pitanje, kako će se Subotičani grejati, morala umešati i kancelarija gradskog ombudsmana.

Zaštitnik građana Zlatko Marosiuk objašnjava da Upravni odbor JKP „Toplana“ nije imao uporište ni u kakvim zakonskim, kao ni u gradskim aktima da građanima propisuje dodatne uslove za isključenje sa sistema, osim onih koji postoje u gradskoj odluci kojom se reguliše rad „Toplane“.

Zbog toga je ombudsman morao da uzme u zaštitu građane i njihovo pravo da otkažu grejanje pre grejne sezone, a pokrenuta inicijativa upravnog odbora komunalne kuće mora promeniti svoju odluku i dozvoliti Subotičanima da se greju onako kako oni smatraju da je za njih ekonomičnije.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3164
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

ombudsman

grejanje

Zlatko Marosiuk

gradska toplana

zaštitnik građana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.