Komentara: 57
Pregleda: 15638

"Oko sokolovo" i u Subotici?

08.10.2020. u 11:07h > 12:32
Izvor: Subotica.com
"Oko sokolovo" i u Subotici?

Gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova juče je u Beogradu predstavljen novi sistem elektronske kontrole parkiranja "Oko sokolovo", koji se primenjuje u glavnom gradu. Među onima koji su izrazili želju da primene taj sistem kako bi uveli komunalni red u svojim mestima su bili i predstavnici iz Subotice.

Po rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, većina građana je zadovoljna radom ovog sistema, koji se, kako objašnjava u Beogradu isplatio za malo više od mesec dana rada.

- Uspeli smo da sprečimo zaustavljanje saobraćaja u gradskim ulicama, očišćeni su trotoari, žute trake i omogućen je bolji protok javnog prevoza - objasnio je Vesić i dodao da je softver sistema "Oko sokolovo" domaće proizvodnje, a gradovima iz "unutrašnjosti" bi bio dat besplatno na korišćenje. 

Na prezentaciji je precizirano da u Beogradu cena jednog vozila i opreme (Land Rover + sistem kamera) iznosi 33.000 evra (29.000 + 4.000).

Vesić je rekao da suština sistema nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše i da ne bude "haosa" u parkiranju.

- Nigde na svetu ne postoji sistem koji istovremeno obavlja četiri funkcije. Trenutno se (u Beogradu) koriste dve funkcije – naplata parkiranja i naplata nepropisnog parkiranja, dok ćemo od proleća preko istog sistema kontrolisati bašte kafića i rupe na putevima - istakao je Vesić.

Da li će se ovaj sistem implementirati i u Subotici ostaje nam da saznamo od gradskih službi koje će proceniti da li je saobraćajna kultura Subotičana dovoljno loša da bi ova investicija bila ekonomski isplativa.

Šta vi mislite o ovoj mogućnosti? Da li Subotici treba da se implementira ovaj sistem?

Odgovorite u anketi i recite nam u komentarima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 57
Pregleda: 15638

Povezana vest

Povezane teme

nepropisno parkiranje

oko sokolovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.