Komentara: 0
Pregleda: 5434
Foto

OiSŠ "Žarko Zrenjanin" dobila senzornu sobu

15.05.2019. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Povodom Dana škole, u OiSŠ "Žarko Zrenjanin" svečano je otvorena senzorna soba za vizuelnu, auditivnu i stimulaciju čula mirisa kod učenika koji imaju poteškoće u govoru, otežane motoričke sposobnosti, probleme sa koncentracijom, intelektualnim i mentalnim funkcionisanjem.
OiSŠ "Žarko Zrenjanin" dobila senzornu sobu

Senzorna soba je interaktivna prostorija, opremljena odgovarajućim instrumentima koji potpomažu stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa. To je mesto gde osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da istraže i razviju svoje senzorne veštine, da se relaksiraju i oslobode napetosti. Prema rečima Dragane Vučković, direktorke OiSŠ "Žarko Zrenjanin", specijalne škole su ustanove koje treba da imaju senzorne sobe, jer njih pohađaju deca kojoj su ovi tretmani neophodni, a takođe radi stručan kadar koji zna pravilno da rukuje opremom.

- Naša deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta će imati priliku da od danas u senzornoj sobi dobijaju visokostručne tretmane uz adekvatnu tehnologiju koja će svakako unaprediti njihov psihofizički razvoj - rekla je Vučković, dodajući da senzorna soba ima pun efekat u što mlađem uzrastu, ali da će, nakon stručne procene timova, ona obuhvatiti svu decu koja imaju preku potrebu da je koriste. - Obično kažem da je senzorna soba jedno čarobno mesto u kojem deca mogu da se susretnu sa svojim čulima, sa sobom i svojim telom, što će im kasnije omogućiti da se lakše susretnu i da funkcionišu u spoljnoj sredini i u odnosu sa drugima.

OiSŠ "Žarko Zrenjanin" dobila senzornu sobu

Opremanje senzorne sobe većinski je finansirala kompanija "Lidl Srbija", koja je školi donirala opremu u vrednosti od pola miliona dinara. Kako je istakla Martina Petrović, rukovodilac korporativnih komunikacija u "Lidl Srbija", ovo bio način da se kompanija oduži gradu i njenim sugrađanima na toploj dobrodošlici prilikom otvaranja prodavnice u Subotici.

- U razgovoru sa stručnim kadrom škole, dobili smo informaciju da je njima najpotrebnija senzorna soba. Oni su odredili šta im je potrebno, kako ta soba treba da izgleda, a mi smo obezbedili sredstva da ona danas bude tu. Ono što nam je posebno drago, jeste da na ovaj jubilej, kada škola slavi rođendan, možemo zajedno sa svim zaposlenima i đacima da otvorimo senzornu sobu i zaista se nadam da će im koristiti i da će vežbe koje ovde budu radili pomoći da žive kvalitetniji život - poručila je Petrović.

OiSŠ "Žarko Zrenjanin" dobila senzornu sobu

Otvaranje senzorne sobe pomogli su i klub "Soroptimist" iz Subotice, koji je zajedno sa italijanskim klubom organizovao humanitarni koncert na kojem su prikupljena sredstva za kupovinu klima uređaja, kao i lokalna samouprava.

- Ideja o senzornoj sobi ne postoji od juče i drago mi je što je ona konačno zaživela - rekla je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti. - Lokalna samouprava podržava projekte škola na teritoriji Grada Subotice, naročito projekte koji imaju jedan ovako značajan efekat na decu sa smetnjama u razvoju. Mi ćemo nastaviti da na sve moguće načine podržavamo i poboljšavamo uslove rada u školama i još jednom se zahvaljujemo kompaniji "Lidl" koja je prepoznala potrebe naših najmlađih sugrađana sa smetnjama u razvoju.

OiSŠ "Žarko Zrenjanin" dobila senzornu sobu

Povodom Dana škole, u fiskulturnoj sali priređena je i tradicionalna priredba na kojoj su nastupili učenici sa svojim kulturno-umetničkim programom.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje senzorne sobe Otvaranje senzorne sobe Otvaranje senzorne sobe Otvaranje senzorne sobe Otvaranje senzorne sobe Otvaranje senzorne sobe Otvaranje senzorne sobe Otvaranje senzorne sobe
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5434
Povezane teme

OiSS Žarko Zrenjanin

donacija školi Žarko Zrenjanin

lidl

dragana vučković

jasmina stevanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.