Komentara: 5
Pregleda: 3329

Održavanje dimnjaka važno zbog bezbednosti

12.09.2013. u 16:42h
Izvor: RTV Yueco
Požar ili trovanje ugljen monoksidom najopasnije su stvari koje mogu da vam se dogode ukoliko ne održavate svoj odžak na kući. Iz tog razloga JKP “Dimničar” od ponedeljka kreće u redovnu akciju čišćenja dimanjka po mesnim zajednicama, što je standardna procedura u ovom vreme, pred grejnu sezonu.
Održavanje dimnjaka važno zbog bezbednosti

Svaki dimnjak, prilikom sagorevanja bilo kog goriva unutar peći, taloži naslage na zidove koje su vrlo lako zapaljive. Osim prohodnosti dimnjaka, vrši se kontrola i gasnih dimnjaka, gde se meri aerozagađenost i iskorištenost aparata.

Mihajlo Kovačević živi u ulici Braće Radića. On kaže da dva puta godišnje obavezno očisti odžak na kući, iako u peć loži samo drva.

Dimničari koji čište dimnjake od zapaljivih naslaga, takođe proveravaju u kakvom je stanju dimanjak i njegovu prohodnost, kao i kontrolu gasnih uređaja, odnosno merenje iskorištenosti aparata. Iskorištenost aparata mora biti onolika koliko je propisano certifikatom proizvođača, ili će u suprotnom trošiti mnogo više energije. Usluge čišćenja dimnjaka se naplaćuju kao i sve druge komunalne delatnosti, što znači da se ne naplaćuju dodatno na licu mesta, osim ukoliko nije u pitanju spaljivanje dimnjaka, za šta će korisnik dobtii zvaničan račun.

U ponedeljak zvanično počinje čišćenje dimanjka od strane JKP “Dimničar”, a prve mesne zajednice koje će dimničari obići su Palić i Veliki Radanovac. Tokom čitave grejne sezone dimničari će obići svih 36 mesnih zajednica, koliko ih ima u Subotici.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3329

Povezana vest

Povezane teme

dimnjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.