Komentara: 1
Pregleda: 2683

Održano "Veče interkulturalnog dijaloga" u Gimnaziji

28.09.2013. u 18:20h
Izvor: RTV Yueco
U Svečanoj sali Gimnazije "Svetozar Marković“ sinoć je održano Veče interkulturalnog dijaloga. Bila je to prilika da se zainteresovani upoznaju sa turskom i italijnskom kulturom kroz prezentaciju učenika na razmeni iz Italije i Turske koji ove školske godine borave u Subotici kod svojih vršnjaka. Strani učenici došli su u Suboticu preko Interkulture Srbije koja je deo međunarodne AFS organizacije koja se bavi razmenom učenika.
Održano "Veče interkulturalnog dijaloga" u Gimnaziji

Sara Aphajden u Subotici će provesti školsku 2013/2014. godinu. Ona će tokom ove školske godine pohađati Gimnaziju „Svetozar Marković“ . Ona je došla iz Istanbula u Srbiju preko međunarodne AFS organizacije koja se bavi razmenom učenika. Iako je u svojoj zemlji završila srednju školu, Sarina je želja bila da nauči srpski jezik, te je zbog toga izabrala da dođe u Srbiju. Smatra da je boravak u stranoj zemlji dobra i uzbudljiva prilika za sve đake da se upoznaju sa novom kulturom i sredinom.

„Živim u Istanbulu gde nema drveća, a zajedno živi 16 miliona ljudi. Ovde mi se dopada to što ima mnogo drveća i zelenila, ali svi puše i smatram da je to pogrešno jer je mesto tako zdravo i zeleno. Dopada mi se Subotica, mali je grad.„

„Veče interkulturalnog dijaloga“ u Gimnaziji održano je sa ciljem da se učenici i zainteresovani upoznaju sa kulturama učenika na razmeni, ali i sa mogućnostima boravka učenika u jednoj od 50 zemalja sveta preko organizacije „Interkultura Srbija“ čiji su volonteri sinoć predstavili ovu organizaciju. Ove školeske godine u Suboticu su došla dva učenika koja pohađaju Gimnaziju „Svetozar Marković“, a smešteni su u subotičke porodice.

„Interkultura Srbija“ bavi se razmenom učenika i deluje prvi svetskoj AFS mreži. Ove godine u Srbiju je došlo 18 učenika iz raznih zemalja, a 16 učenika iz Srbije je otišlo u svet. U toku je konkurs AFS-a za razmenu učenika za narednu školsku godinu na koji se mogu prijaviti učenici od 15-18 godina, a takođe i zainteresovane porodice koje žele da prime stranoig učenika. Više informacija možete pronaći na: afs.org.rs.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2683
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.