• Pregleda: 2131

Održano takmičenje u sedećoj odbojci

Drugo kolo Lige Srbije u sedećoj odbojci održano je juče u fiskulturnoj sali Osnovne škole “Matko Vuković”. Učestvovale su tri ekipe i to klubovi sedeće odbojke “Subotica”, “Serva” Bačka Palanka i “Smeč” iz Beograda. Utakmice će se održati još u Kragujevcu i Beogradu.
Održano takmičenje u sedećoj odbojci

U fiskulturnoj sali Osnovne škole “Matko Vuković” odigran je meč između klubova sedeće odbojke iz Subotice, Bačke Palanke i Beograda.Sedeća odbojka je sport prilagođen osobama sa invaliditetom donjih ekstremiteta.

Sedeća odbojka je najpre počela da se igra u Holandiji. U  takmičenjima u sedećoj odbojci mogu u timu učestvovati dva igrača bez invaliditeta od kojih samo jedan u datom momentu može da učestvuje u igri, dok u takmičenjima nacionalnih selekcija mogu učestvovati isključivo osobe sa invaliditetom. Na prostorima bivše  Jugoslavije ovaj sport je bio jako popularan.

Održavanje takmičenja pomogla je lokalna samouprava iz Subotice. Pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja kaže da će grad uvek da pomaže ovakve manifestacije.

Najviše telo u sedećoj odbojci je Međunarodna Organizacija za Odbojku za osobe sa invaliditetom (WOWD), koji ima regionalne podkomitete.Takmičenja se odvijaju po pravilima koja su modifikovana pravila Međunarodne Odbojkaške Federacije (FIVB). Sedeća odbojka je izuzetno dinamičan sport, znatno brži od odbojke za osobe bez invaliditeta. Sedeća odbojka se danas igra u 48 zemalja.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.