Komentara: 11
Pregleda: 12250
Foto

Održano sedmo Hercegovačko sijelo

09.02.2020. u 20:14h
Izvor: Subotica.com
Hercegovci iz cele Vojvodine, zajedno sa zemljacima sa druge strane Drine, ukupili su se i ove godine na sedmom Hercegovačkom sijelu i zajedno podsetili na običaje od davnine.
Održano sedmo Hercegovačko sijelo

Hercegovačko veče, koje organizuje Zavičajno udurženje „Hercegovina“, u balskoj dvorani hotela „Galerija“, okupilo je veliki broj gostiju. Njih je pozdravio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je poručio da će zavičajna udruženja i ovakvi skupovi uvek imati podršku lokalne samouprave.

Za ovogodišnje Hercegovačko sijelo tražila se karta više, što još jednom pokazuje koliku važnost ima za sve koji poreklo vode sa Leotara ili obale Neretve.

- Ove godine pripremljen je bogat kulturno-zabavni program u kome učestvuju i gosti Srbije i Republike Srpske. Ovo je najmasovniji skup do sada, bilo nas je oko četiri stotine a nismo mogli da primimo sve one koji su želeli da prisustvuju – ističe Vladan Zubac, portparol ZU „Hercegovina“. - Ceo program ima za cilj da Hercegovcima u Subotici približi i podseti ih na zavičaj. Tu su i tradicionalna hercegovačka jela, koja su, kao i piće, stigli iz Hercegovine.

Održano sedmo Hercegovačko sijelo

Održano sedmo Hercegovačko sijelo

U programu su učestvovali ansambl narodnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja, pesnik Pero Zubac, hor „Mironosice“, narodni guslar Nikola Kosović iz Trebinja...

- Došao sam iz Hercegovine u svojo 16.godini a kako se sada približavam 74. skoro tri puta duže sam u Vojvodini nego u Hercegovini. Za Hercegovinu me veže, ne samo poreklo, nego mnogo toga, jer ono što čovek ponese iz detinjstva, toga ga čini čovekom celog života. A Vojvodina je moj drugi zavičaj – kaže u dahu Pero Zubac, pesnik Hercegovine i Vojvodine, autor neprolaznih „Mostarskih kiša“. - Nisam prvi put na ovom skupu u Subotici, raduje me uvek kada čujem govor, jer mi je u ovim godinama sve teže da odem u Nevesinje gde sam odrastao.

Održano sedmo Hercegovačko sijelo

Skup Hercegovaca ni ove godine nije prošao bez gostiju iz Istočne Hercegovine.

- Osećam da je ovde i Trebinje, Bileća, Mostar i cela Hercegovina jer su naše veze prirodne. Ovde su naši Hercegovci koji su svoje korene ovde još oplemenili a saradnja ZU „Hercegovina“ sa mnogim gradovima je dugogodišnja – naglašava Mijat Šarović, potpredsednik Skupštine grada Trebinja. - Mi smo ponosni na ovo udruženje, koje radi konkretne stvari i okupljaju Hercegovce, održavaju veze sa Hercegovinom i baštine tradiciju koja je bogata i specifična. Ovakva druženja su nam neophodna gde god da živimo, da znamo da jedni na druge možemo da se oslonimo.

Izvor: Subotica.com
Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče Hercegovačko veče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 12250
Povezane teme

udruženje hercegovina

hercegovačko sijelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.