Komentara: 8
Pregleda: 8000

Održano pripremno ročište povodom ratnih dnevnica

17.05.2016. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Subotičko udruženje UOSYU "Učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije - GO Subotica“ je uz prisustvo advokata Srđana Aleksića i punomoćnika tužioca Rade Zatezala pristupili pripremnom ročištu, koje je održano 12. maja 2016. godine u Višem Sudu u Subotici, povodom neisplaćenih ratnih dnevnica po osnovu diskriminacije a protiv tužene Republike Srbije i Ministarstva оdbrane.
Održano pripremno ročište povodom ratnih dnevnica

Na pripremnom ročištu je izloženo da je došlo do diskriminacije subotičkih ratnih veterana tako što je vlada Republike Srbije donetim zaključkom RS br.401-161/2008 od 17. јanuara 2008. godine selektivno rešila problem sa nezadovoljnim voljnim rezervistima i u privilegovan položaj stavila rezerviste sa teritorije sedam opština na jugu Srbije isplatom 2 milijarde dinara pod plaštom takozvane socijalne pomoći a koja su sredstva tada uzeta iz fonda za privatizaciju. Pritom nije tražila niti jedan dokaz o socijalnoj ugroženosti tih ljudi čime je evidentno, bez utemeljenja u pozitivnom pravu Republike Srbije, diskriminisan i sam tužilac, kao ratni vojni rezervista i učesnik rata 1999. godine - Nato agresije na Republiku Srbiju.

Višem Sudu u Subotici je dostavljena sva dokumentacija da su spornim aktom Vlade Republike Srbije morali biti obuhvaćeni svi vojni rezervisti sa teritorije Republike Srbije i (Subotice) koji su imali učešće u ratu 1999 godine, i da je ovakvim postupanjem tužene povređen čl.21 Ustava Republike Srbije, kao i čl.14 Evropske Konvencije za zaštitu ljudskih prava uz čl.1 protokola br.1 Evropske konvencije, te je pravni interes tužioca za utvrđivanje postojanja diskriminacije više nego jasan.

Prema svim dokumentima Ministarstvo odbrane, kao resorno ministarstvo, jeste odgovorno za svaki pokušaj, činjenje diskriminacije nad svojim pripadnicima-vojnim rezervistima, a Republika Srbije odgovorna za rad Ministarstva.

Na osnovu predatih dokumenata i izloženih činjenica Viši Sud u Subotici donosi rešenje za prvo ročište glavne rasprave na kome će se izvesti dokazi iz dokaznog rešenja, posebno saslušanja svih tužioca u predmetu, stim da će u tom slučaju biti održana najviše dva ročišta u trajanju od godinu dana. Glavna rasprava u Višem Sudu u Subotici protiv Republike Srbije i Ministarstva odbrane zakazana je za 30. Jun 2016 godine.

Aleksandar  Panić, predsednik GO UOSYU Subotica je povodom održanog pripremnog ročišta izjavio da u ovom predmetu diskriminacija postoji. Da je načelo jednakosti i zabrana diskriminacije zajamčena ustavom, čl.21. Republike Srbije zabranjuje diskriminaciju i utvrđuje: da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki, da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije, da je zabranjena svaka diskriminacija neposredna ili posredna po bilo kom osnovu a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta. Panić je takođe dodao da advokat Srđan Aleksić ne zahteva utvrđivanje postojanja diskriminacije prema svima, već isključivo prema pojedincu-ratnom veteranu koji ima pravni interes za donošenje odluke Suda u ovom pravnom sporu.

Udruženje UOSYU poziva sve ratne veterane sa područja grada Subotice, učesnike u ratu 1999. godine koji još nisu podneli tužbu na isplatu ratnih dnevnica po osnovu diskriminacije da se jave i to učine u Udruženju u ulici Bose Milićević BB, lokal 2 (ispod tribina Stadiona malih sportova).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8000
Povezane teme

ratni veterani

udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše jugoslavije

UOSYU Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.