Komentara: 0
Pregleda: 1726

Održano predavanje "Slike života - tinejdžersko doba"

30.10.2014. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Juče je u punoj svečanoj sali, pred učenicima Gimnazije za talentovane učenike "Deže Kostolanji" održano predavanje na mađarskom jeziku "Slike života - tinejdžersko doba" u organizaciji Fondacije "Danilo Kiš".
Održano predavanje "Slike života - tinejdžersko doba"

Predavanje je održala klinička psihološkinja iz Budimpešte Eleonora C. Jegeš, koja je kroz interaktivno predavanje, analizirajući odnose među vršnjacima i odnose tinejdžera sa roditeljima progovorila o bolnim temama koje muče i mlade i njihove roditelje. Na inovativan način, prijemčiv mladima, koristeći tinejdžerski film "She is too young" (2004), Eleonora je govorila o seksualnosti, emocionalnoj zrelosti, tinejdžerskoj ljubavi, sajber svetu, poverenju i otvorenom razgovoru kao najboljem leku za rešavanje problema i konflikata.

Pubertet predstavlja period velikih promena i traje nekoliko godina. To je period kada se menja telo deteta toliko da samom sebi može biti strano i nepoznato, a menjaju se i osećanja koja tinejdžer gradi prema sebi kao osobi. Odgovor na pitanje: Ko sam ja? traži svaka mlada osoba. Postoje različiti mogući odgovori ali da li uopšte postoji pravi odgovor na to pitanje?

Eleonora C. Jegeš je klinička psihološkinja za decu i omladinu. Ova edukovana Subotičanka je osnovne studije psihologije završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu a specijalizaciju na Univerzitetu u Pečuju. Zvanje omladinskog radnika stekla je studirajući na Fakultetu Jönkoping iz Švedske, School Of Education and Communication. Trenutno živi i radi u Budimpešti.

Ovo je bilo prvo u nizu planiranih gostovanja programa Fondacije "Danilo Kiš" u prostorijama Gimnazije "Deže Kostolanji". Za naredni period planiran je nastavak saradnje kroz gostovanje i drugih programa Fondacije "Danilo Kiš" u oblasti savremene umetnosti, kulture, nauke i neformalnog obrazovanja u ovoj gimnaziji.

Na ovaj način Fondacija kroz ciklus psiholoških predavanja pod nazivom "Kaži A" ističe važnost mentalne higijene i očuvanja psihičkog zdravlja kao i edukacije mladih ljudi.

 

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1726
Povezane teme
Fondacija Danilo Kiš omladinski klub "skladište"
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.