Komentara: 1
Pregleda: 3713
Foto

Održano predavanje "Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!"

24.11.2016. u 16:51h
Izvor: Subotica.com
U Bunjevačkoj matici sinoć je u okviru projekta EKUS centra „Mostovi“ održano predavanje na temu “Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“.
Održano predavanje "Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!"

Predavanje je deo projekta „Rodna ravnopravnost“, čiju je realizaciju podržao Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Cilj projekta je detaljnije upoznavanje sa rodnim tematikama u društvu i osnaživanje rodnih resursa i udruženja.

O rodnoj radnopravnosti kroz različite aspekte, istorijatu, socijalnom osnaživanju žena i ženskom preduzetništvu prisutnima su govorile dugogodišnja predsednica Sekcije žena u Samostalnom sindikatu Grada Subotice, Aleksandara Vukomanović,  dr Nataša Kostadinović i  predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vojvodine, Đenđi Seleši.

Govoreći o zakonskim odredbama ustanovljenim od 2000. godine, Đenđi Seleši je ocenila da praksa i dalje zaostaje za teorijom u ovoj oblasti, te da je jedini način za unapređenje rodne ravnopravnosti veće uključivanje u sistem obrazovanja.

- Imamo mehanizme, intitucije i kada pogledamo od 2000. do danas na svim nivoima mnogo smo postigli, ali nešto se zove teorija, a nešto praksa. Nažalost danas radimo edukaciju učenika srednjih škola, delimično učenika osnovnog obrazovanja, ali tek kada se ova tematika bude uvela na sve nivoe obrazovanja, od predškolskog pa do visokog obrazovanja, tek tada će moći praktično da zaživi. Deca su ta, koja oko sebe osećaju razne oblike diskriminacije, ako ih budu znali prepoznati i usvojili načine kako da se bore protiv njih, oni će učiniti sve da rodna ravnopravnost u budućnosti praktično zaživi-kaže Đenđi Seleši.

Realizacija projekta traje četiri meseca, a sprovodi se u gradskoj i seoskoj sredini, Subotici i Čurugu.

Izvor: Subotica.com
Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“ Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“ Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“ Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“ Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“ Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“ Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“ Predavanje „Rodna ravnopravnost - juče, danas, sutra?!“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3713
Povezane teme

rodna ravnopravnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.